Annonce:
Annonce:

Mogens Jensen beklager mink-fadæse

I en skriftlig kommentar beklager fødevareminister Mogens Jensen sin kommunikation i sagen om minkaflivning

Dion Hjørringgaard er en af de minkavlere, der har fået besked på at gøre det af med sit levebrød. Her lader de sidste af hans i alt 13.000 mink.
Annonce:
Følg Politik

- Det vil jeg gerne beklage.

Sådan lyder meldingen fra Mogens Jensen til Ekstra Bladet efter sin mink-fadæse, der har kostet ham en tur i alvorlig modvind.

- Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at vi burde have kommunikeret klart, hvorvidt der er lovhjemmel til, at myndighederne kan påbyde at aflive raske minkbesætninger udenfor sikkerhedszonerne.

- Det har ikke været tilfældet i denne sag, og det vil jeg gerne beklage, skriver han til Ekstra Bladet.

Derudover lægger han vægt på, at regeringen var tvunget til at træffe en hurtig og resolut beslutning.

- Når SSI siger, at en fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner, så er der ingen tid at spilde, og derfor blev der også straks sat gang i en lovproces, skriver han til Ekstra Bladet.

Annonce:

Læs hele Mogens Jensens undskyldning her

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at vi burde have kommunikeret klart, hvorvidt der er lovhjemmel til, at myndighederne kan påbyde at aflive raske minkbesætninger udenfor sikkerhedszonerne. Det har ikke været tilfældet i denne sag, og det vil jeg gerne beklage.

Vi står i en global sundhedskrise, og derfor valgte regeringen at træffe en resolut beslutning, som der var opbakning til fra både et politisk flertal, men også fra minkbranchen selv. Når SSI siger, at en fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner, så er der ingen tid at spilde, og derfor blev der også straks sat gang i en lovproces. 

Der er ligeledes indgået en aftale med minkerhvervet om, at erhvervet selv hjælper med at få aflivet minkene i Danmark hurtigst muligt. Derfor bliver det også aftalt, at der tilfalder minkavlerne en bonus på 20kr pr. dyr, der bliver aflivet inden 16. november. Efter ønske fra Kopenhagen Fur har regeringen prioriteret hurtigt at få meldt ud, hvordan minkerhvervet skal agere for at kunne få andel i bonus-ordningen. Og det blev aftalt med Kopenhagen Fur, at denne information skulle distribueres til alle minkavlerne, både fra Fødevarestyrelsen og Kopenhagen Fur. Det ændrer dog ikke på, at selvom tingene skal gå hurtigt, så skal der være klar og tydelig kommunikation fra regeringen om, hvad der kræver lovgivning, og hvad der allerede er hjemmel til. Dette bliver nu også præciseret af Fødevarestyrelsen overfor den enkelte minkavler.

Udover hjemmel til at aflive raske dyr udenfor zonerne, bemyndiger lovforslaget også ministeren til at yde erstatning og kompensation til minkavlerne. Det er afgørende for regeringen at få behandlet lovforslaget hurtigt, så de danske minkavlere kan få klarhed over erstatningsspørgsmålet.

Jeg vil på vegne af regeringen i morgen tirsdag fremsætte lovforslaget og samtidig anmode Folketingets partier om en hurtig behandling.

Strid modvind
Kritikken har ellers haglet ned over ministeren, efter at han har forklaret, at regeringen aldrig har beordret minkfarmerne til at aflive deres dyr. Der var blot tale om en opfordring.

Men den forklaring er helt hen i vejret, lyder det fra flere blå partier på Christiansborg. Den instruks, som minkavlerne fredag aften modtog fra myndighederne, var nemlig slet ikke til at tage fejl af.

Tag nu blot indledningen i brevet fra veterinærdirektøren i Fødevarestyrelsen:

'Regeringen har meldt ud, at alle mink i landet skal aflives af hensyn til folkesundheden. Det er vigtigt, at aflivningen foregår hurtigst muligt.'

Artiklen fortsætter under billedet

 

Helt konkret bruger Fødevarestyrelsen ordet 'skal' 31 gange i brevet. Desuden bliver der i mailen sat konkrete deadlines for, hvornår 'aflivningen af alle mink skal være overstået'.

Annonce:

Til tasterne
Efterfølgende er det imidlertid kommet frem, at myndighederne slet ikke kan beordre aflivning på raske minkfarme, som ikke ligger i nærheden af en smittet farm, med den nuværende lovgivning i ryggen. Der står der dog intet om i brevet, som du kan se nedenfor.

 

Det fik Mogens Jensen til tasterne søndag aften, hvor han slog fast, at der altså kun var tale om en opfordring:

'Regeringen har skrevet rundt til de enkelte minkfarmere med en opfordring til at påbegynde aflivninger, og parallelt hermed arbejdet på at tilvejebringe det nødvendige lovgrundlag til om nødvendigt at påbyde dette - herunder også så minkavlerne kan få den nødvendige kompensation,' lød det i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Han vrøvler
Forløbet får både Liberal Alliance og de konservative til at rette en hård kritik mod ministeren.

Annonce:

- Mogens Jensen vrøvler jo. Han er usammenhængende - det giver ingen mening. Selvfølgelig er det et krav til minkavlerne. Det hænger ikke sammen, at han nu siger, at det bare var en opfordring. En lille smule ydmyghed fra Mogens Jensen ville være rart, siger Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh.

Fra Per Larsen, fødevareordfører for de konservative, lyder det:

- Det er en katastrofe, at regeringen sender ordre ud om, at folk skal slå deres mink ihjel uden at have lovgrundlaget i orden.

- Enten er det tegn på ministerens inkompetence, eller også er det en bevidst handling, fordi det selvfølgelig skal være i orden, og det skal vi have afklaret, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Minkavler: Det er noget makværk

Peter Hindbo fra Lunderskov vest for Kolding er i fuld gang med at aflive sine i alt 25.000 mink.

Oven i sorgen over at skulle se sit livsgrundlag smuldre er han mildest talt ikke begejstret for regeringens håndtering af mink-krisen.

- Det er dårligt gennemtænkt, det, de laver. Det er noget makværk. Vi mister efterhånden tiltroen til regeringen og myndighederne, fordi der er så mange ting, der ikke fungerer i denne her sag. Der kommer hele tiden tvetydige oplysninger, siger han til Ekstra Bladet.

Han har på nuværende tidspunkt aflivet 6000 mink. I løbet af den kommende uge kommer turen til resten af bestanden.

- Vi har haft så mange op og nedture efterhånden, så vi tror ikke rigtig på noget mere. Så vi fortsætter med at aflive, for ellers når vi det ikke til mandag aften, fortætter Peter Hindbo.

Primo juni: Hollændere smittet af mink

Allerede i starten af juni stod det klart, at to hollandske ansatte på en minkfarm var blevet smittet med corona fra mink. Det skrev det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Nyheden fik hollænderne til at aflive mink på flere farme. På daværende tidspunkt var Danmark ikke ramt.

17. juni: Arnestedet i Sindal

Første farm bliver ramt. Det sker i Sindal.

Da juni blev til juli, var smitten ude på tre nordjyske farme. Alle tre besætninger slås ned.

19. juli: Minksmitte på plejehjem

Den virus, der er fundet i mink på en minkfarm i Sindal, er den samme, som er blevet fundet hos minkavleren og i de smittede på plejehjemmet Vendelbocentret.

4. juli: 125 negative

125 minkfarme bliver testet som del af en stikprøvekontrol. Ingen er ramt udover de tre konstaterede tilfælde.

7. juli: Første kursskifte

Mogens Jensen meddeler, at der er styr på situationen. Derfor vil corona-ramte minkbesætninge ikke længere blive aflivet. Man strammer hygiejneregler.

'Med de nye tiltag, vurderer regeringen, at det er forsvarligt, at lade COVID-19-smittede minkbesætninger leve fremover,' skrev fødevareministeren i en pressemeddelelse.

27. august: Barske hollændere

I slutningen af august gik alvoren op for den hollandske regering.

Alle mink i træskolandet skal aflives inden 1. marts 2021, lød det nu.

Den altomfattende hollandske aflivning af mink var en fremrykning af en tidligere beslutning om at lukke minkindustrien i landet i 2024.

4. september: Advarsel 1

I begyndelsen af september vidste myndighederne, at smitteudbruddet blandt mink for alvor er farligt for mennesker. Det har Information afdækket via aktindsigter.

4. september skrev Statens Serum Institut i en risikovurdering, at 'en særlig minkvariant' af virus havde spredt sig fra en minkfarm til lokalbefolkningen i Nordjylland. Helt i Kroatien og på Bornholm havde den sine fangarme ude.

18. september: Advarsel 2

14 dage senere skærer fagfolkene fra SSI og Københavns Universitet tingene endnu mere ud i pap i en epidemiologisk udredning:

Her lyder det afslutningsvis:

'Den fortsatte udvikling af virus i mink med flere og flere mutationer i spike-proteinet og spredning ved videresmitte til mennesker i Danmark udgør en potentiel fare for folkesundheden og for de forventede effekter af en vaccine.'

Denne bemærkelsesværdige oplysning er ligeledes gravet frem af Information.

1. oktober: Andet kursskifte

41 besætninger var pr. 1. oktober ramt af corona, da regeringen besluttede at gå mere handlekraftigt til værks.

Ministeren måtte da også erkende, at den hidtidige strategi ikke havde fungeret.

- Det har vist desværre ikke at være tilstrækkeligt, og derfor må vi nu tage dette skridt, udtalte Mogens Jensen.

13. oktober: Første offentlige advarsel

For første gang får offentligheden viden om, at mutationerne kan gøre det svært at lave en coronavaccine.

- Bekymringen er, at virus muteret i de her mink kommer ud i samfundet og smitter mennesker med en virusstamme, som er ufølsom over for de vacciner, som man udvikler, siger overlæge Anders Fomsgaard til DR.

21. oktober: Afliv hurtigere

Den barske indsats blev tydelig, da Fødevarestyrelsen tre uger senere meddelte, at aflivningen gik for langsomt. 100.000 mink skulle aflives om dagen, lød kravet.

- Når en minkfarm bliver smittet, breder det sig i nærområdet. Det er desværre det generelle billede. Hvis vi skal have brudt den smittekæde, skal vi have dem aflivet så hurtigt som muligt, sagde veterinærdirektør Hanne Larsen, ifølge TV2 Nord.

30. okotber: Okay til salg af coronapels

Efter højlydte protester fra minkbranchen fik avlerne pludselig lov at sælge deres skind fra aflivede - selvom de havde haft corona.

- Det her tiltag vil forhåbentlig lette presset på minkavlernes levebrød, sagde Mogens Jensen.

4. november: Tredje kursskifte: Total aflivning

meddelte Mogens Jensen og sundhedsminister Magnus Heunicke, at alle mink på landets knap 1100 minkfarme skal slås ned.

Beslutningen kom, efter Statens Serum Institut havde tændt alle alarmklokker. En ny global pandemi risikerer at udspringe fra den danske minkindustri.

Farmerne får 20 kroner pr. aflivet dyr.

Op imod 17 millioner mink skal brændes af. Den samlede pris ender på over fem milliarder kroner for aflivningen alene.

 

5. november: Nedlukningen af Nordjylland

Kommunerne Frederikshavn, Hjørring, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Læsø omfattes af vidtrækkende restriktioner.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: