Morder på utåleligt ophold

Den udvisningsdømte morder Ahmad Hassin er en af de udenlandske kriminelle, der er på tålt ophold i Danmark. (Foto: Ekstra Bladet)
Den udvisningsdømte morder Ahmad Hassin er en af de udenlandske kriminelle, der er på tålt ophold i Danmark. (Foto: Ekstra Bladet)

En stærkt overrislet person i et passagerfly kræver fællessang, kommer op at slås med stewarden og befamler stewardessen.
Delinkventen sættes af i nærmeste lufthavn. Uanset rute, luftrum, nationalitet eller andet. Og vedkommende får en regning i tilgift.

En mand med udenlandsk baggrund slår i en ophidselsesrus sin kone ihjel i Danmark og får en udvisningsdom. Han sættes dog ikke af nogen steder. Han fortsætter. På tålt ophold.

Flere læsere vil sikkert påstå, at det første eksempel i flyet har de læst om flere gange. Men at sammenligne med det sidste er lige lovlig kækt. Dette eksempel er simpelthen fortænkt.
I så fald har de ikke set ’Jagten’ på TV3 onsdag aften eller læst Ekstra Bladet.

Her afsløredes det, at Danmark huser 184 kriminelle, der ikke kan sendes hjem. 120 er ’udviste med kriminel meldepligt’. 64 er på tålt ophold. Der er forskellige grund til, at de, ifølge myndighederne, ikke kan udsendes. De sidste risikerer dødsstraf eller tortur. De første vil eksempelvis ikke underskrive deres egen udsendelse, hvorefter deres oprindelsesland nægter at modtage dem.

Det vil sige, at tilfælde hvor udvisninger giver al mulig mening, er også tilfælde, hvor det er mest vanskeligt at gennemføre en udvisning.
Og omvendt. Tilfælde, hvor udvisninger giver tvivlsom eller måske ingen mening, er tilfælde, hvor det er lettest at gennemføre en udvisning.
Det sidste eksempelvis i tilfældet som den bosniske 12-tals studerende, Almedin Fejzic, om hvem, der har stået stor blæst. Her er udvisningen let. Her skal den psykisk syge far lige frem snitte sig i håndleddet i lufthavnen for at forhindre, at den 18-årige Almedin og hans familie ryger ud.


Nogle vil sige, at sådan kan man ikke stille det op. De vil påstå, at man ikke har forstået juraen. Men de vil hermed gøre sig selv skyldig i ikke selv at have forstået retsfølelsen. Hvordan den krænkes og derpå med god ret stiller sig forurettet op.

I Ekstra Bladets produktion, ’Jagten’, ser man en søn til den udvisningsdømte morder på tålt ophold. Sønnen, der som lille dreng så sin mor blive skudt i hovedet, er som 18-årig stadig bange for faderen. Denne fik ti års fængsel og en udvisningsdom i 2001. Sønnen forstår ikke, hvorfor faderen ikke er enten smidt ud af Danmark eller låst inde.

Faderens uddybende kommentar til Ekstra Bladet er: ’Fuck you’.

I ’Jagten’ ser man også 29-årige Charlotte Merstrand, hvis eks-kæreste, Vahid, har en udvisningsdom efter røverier og vold, forsøge at ’lave om på sine døgnrytmer’, som hun udtrykker det. Eks-kæresten, der tillige har været voldelig over for Charlotte, skal ikke have for nemt ved at finde hende og sønnen.
Klogt af Charlotte, viser det sig. Da Ekstra Bladet får kontakt til Vahid, udbryder han i telefonen: ’Hvad blander du dig for? Jeg nakker dig nu, mand. Du har snakket med min eks, Charlotte? Hvad har den luder sagt til dig, mand?’

De 184 udviste kriminelle i Danmark må ikke arbejde eller drive forretning. Og de skal melde sig ugentligt i Sandholmlejren. Få overholder dog reglerne, viser det sig. Der drives forretning –kriminel, sort eller på anden vis – og kun få melder sig i Center Sandholm. Enkelte dukker ganske vist op med en vis stil, fortæller en centermedarbejder Ekstra Bladet: ’Min retsfølelse bliver krænket, når jeg ser dem komme i store biler og dyrt tøj,’ siger medarbejderen.
Fra januar til og med juli i år er meldepligten overtrådt 2421 gange af 27 forskellige personer, ifølge Rigspolitiet.

Problemet skulle hermed være skitseret. Løsningen er til gengæld vanskeligere. Der er internationale konventioner, Danmark skal overholde. Modtaget, forstået. Vi går ikke ind for dødsstraf i Danmark og bør heller ikke lade andre udføre den. Det ville statuere en betydelig dobbeltmoral.

Men hvad gør vi? Vi kan selvfølgelig sætte dem ombord på et fly til Teheran, Mogadishu eller Bagdad og være ligeglade med, at vi ikke har deres underskrift klar til de lokale myndigheder. Men i så fald vil de to medfølgende betjente blive arresteret for menneskesmugling.

Forbrydelse og straf er for de fleste noget givet. Det sidste skal passe til det første. Og dertil skal man som samfund sikre sig mod gentagelser.
I tilfældet udviste kriminelle er der intet, der passer sammen. Og som samfund sikrer vi os ikke mod gentagelser. Vi garanterer dem snarere.

Dansk Folkeparti retsfølelses-og-vi-er-alle-krænkede-ordfører, Peter Skaarup, roser Ekstra Bladet for ’gedigent journalistisk arbejde’.

Vi takker. Men så skriver Skaarup: ’I DF vil vi lægge maksimalt pres på regeringen for at få hjemsendt de udviste kriminelle udlændinge hurtigst muligt. Danmark skal igen være et trygt land, hvorfor vi ikke skal fungere som helle for utilpassede kriminelle elementer. Regeringen skal presses til at handle på det her snarest. Og det er, hvad vi vil gøre.’

Jamen, Peter, er vi nødt til at sige, det er ikke en løsning, du kommer med. Det er faktisk kun at gøre noget for Dansk Folkeparti. Ikke for Danmark. Vi er ikke idioter. Lad være med at tro, at vi godtager det som handlekraft. Det burde ikke komme bag på dig, Peter, men du er faktisk også valgt til at komme med en løsning.