Den radikale leder, Morten Østergaard, gik stik imod anbefalingerne fra embedsmænd i Udenrigsministeriet, da han tog på en meget omtalt rejse til Jordan og Libanon i december.
Beslutningen sparede De Radikale for rejseomkostningen på 70.000 kroner, som i stedet blev betalt af Morten Østergaards økonomi- og indenrigsministerium.
Under rejsen benyttede den radikale leder endda et besøg i en flygtningelejr til at gøre medie-reklame for en partipolitisk offensiv mod regeringens egne stramninger over for syriske flygtninge.
Regerings-krig om flygtninge: Østergaard lagt for had
Af Ekstra Bladets aktindsigt i sagen fremgår det, at Morten Østergaard drog til Mellemøsten ’i egenskab af’ økonomi- og indenrigsminister. Dermed finansierede ministeriet fly- og hotelregningen på i alt ca. 70.000 kroner for ministeren og hans følge på to personer.
Manglende relevans
Men beslutningen om at drage til Jordan og Libanon som netop økonomi- og indenrigsminister flugter langtfra med de anbefalinger, relevante embedsmænd fra Udenrigsministeriet kom med forud for rejsen.
Her var man i stedet af den klare holdning, at Morten Østergaard burde rejse som radikale leder. Havde han fulgt den anbefaling, var regningen endt hos Morten Østergaards parti.
Eksempelvis skriver en chefkonsulent i Udenrigsministeriet i en mail:
’Jeg vil klart mene, at det henset til den manglende relevans i.f.t. ØIM’s (Økonomi- og Indenrigsministeriets, red.) ressort vil være mest relevant, hvis han rejser som partileder’.
Efterfølgende skriver en sekretær for udenrigsministeren til sin kollega i Økonomi- og Indenrigsministeriet, at det er vurderingen, ’at det ville være mest relevant at rejse i egenskab af partileder’.
Morten Ø’s rejsefidus: Se de afslørende mails
Havde selv betalt
På den baggrund undrer man sig hos SF og Enhedslisten over, at regningen for Morten Østergaards Mellemøsten-rejse ikke endte hos De Radikale.
- Vurderingen fra Udenrigsministeriet taget i betragtning ville jeg selv have benyttet mig af forsigtighedsprincippet i den situation og sørget for at betale selv, lyder det fra SF’s Karina Lorentzen Dehnhardt.
Hun tilføjer:
- Jeg anerkender dog, at reglerne på området ikke er klare, og det mener jeg derfor, at der bør rettes op på.
Pressestunt
Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, mener, at Morten Østergaard skylder en forklaring:
- Det er lidt underligt at bede Udenrigsministeriet komme med en vurdering, og så gøre det modsatte bagefter. Når Udenrigsministeriet anbefalede Morten Østergaard at rejse som partiformand, er det jo med til at stille spørgsmål ved, om De Radikale ikke selv skulle have betalt for den tur. Det er jo i sidste ende op til Morten Østergaard, om han mener, det er rimeligt, at skatteyderne betaler for den rejse eller ej, siger hun og tilføjer:
- Selvfølgelig er der gråzoner. Men jeg tror de fleste opfattede, at hovedformålet med den tur var et pressestunt for at profilere Morten Østergaard og De Radikales udlændingepolitik på et tidspunkt, hvor De Radikale fik meget kritik for at acceptere stramninger af familiesammenføringsreglerne.
Afviser kritik
I en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet afviser Morten Østergaard kritikken:
- Det undrer mig virkelig, hvis nogle, særligt da i SF eller Enhedslisten, ikke finder det relevant at tage konsekvenserne af tragedien i Syrien under nærmere betragtning, når vi har danske fly og soldater i krig og som samfund håndterer de største flygtningestrømme siden Balkankrigene. Jeg havde blandt andet fire gode møder med mine ministerkolleger i de berørte lande, og ville ikke tøve med at rejse igen.
- Jeg har ikke kendt til de personlige overvejelser, medarbejdere i Udenrigsministeriet må have udvekslet undervejs i planlægningen, men det er mig og embedsværket i Økonomi- og Indenrigsministeriet, der træffer den slags beslutninger, og det endte med et utrolig intenst og godt program, der udover fire møder med fire ministerkolleger og briefings fra førende eksperter i regionen også indeholdt et besøg i en asyllejr og møder med nogle af de millioner af flygtninge, der har bosat sig i skure og telte rundt omkring i Jordan og Libanon, lyder det fra Morten Østergaard.