Morten Østergaard om dårlig stemning i regeringen: Helle testede mig

Radikale Venstres leder afslører, at der var dårlig stemning i den tidligere regering. Morten Østergaard blev flere gange testet af Helle Thorning-Schmidt

Der var dårlig stemning i regering, fortæller Morten Østergaard (Foto: Jens Dresling)
Der var dårlig stemning i regering, fortæller Morten Østergaard (Foto: Jens Dresling)

Morten Østergaard fik ikke den start, han havde drømt om, da han overtog posten som leder for de Radikale efter Margrethe Vestager. Tværtimod. Flere gange oplevede han, at der var dårlig stemning mellem Helle Thorning-Schmidt og ham.

Allerede til det første møde i Statsministeriet fandt den radikale leder ud af, at Helle Thorning-Schmidt ville teste ham på. Det fortæller han i et interview med Euroman.

- Det møde husker jeg som den første gang, hvor jeg mærkede det pres, man er udsat for som leder. Helle ville teste min styrke, og der blev med det samme mast på med, at vi skulle ændre dagpengereformen, siger han.

- Jeg tænkte grundlæggende, at det var mærkeligt at tro, at jeg som min første gerning som leder for de radikale ville rulle vores reformer tilbage. Sådan en underlig idé om, at det kun var Margrethe, der mente det, og vi andre mente noget andet, siger Morten Østergaard.

Efter en dårlig start besluttede han sig for, at det var nødvendigt at vise tænder overfor Helle Thorning-Schmidt.

- Så tænker man med sig selv: ’Det skal blive løgn.’ Og det var det, der gjorde, at det aldrig blev den nye start, det kunne være blevet. De ville teste min rygrad. Og rygrad er det eneste, man har at holde sig til i politik. Hvis man først viser, man ikke har nogen, så bliver rigtig meget ligegyldigt, siger han til Euroman.

Gik solo
Den radikale leder fortæller, at regeringen fik det nemmere, efter SF valgte at træde ud. Problemet for Det Radikale Venstre var dog, at det begyndte at gå bedre for Socialdemokraterne. Helle Thorning-Schmidts fremgang i meningsmålingerne betød, at hun ikke ville lytte i lige så høj grad til Morten Østergaard og Det Radikale Venstre længere.

- Jeg oplevede også, at der i løbet af foråret, i takt med at Helle kom til at stå stærkere, og Socialdemokraterne gik frem i meningsmålingerne, kom lidt af den gamle stemning tilbage fra dengang, de lavede ’Fair Løsning’ (den plan S-SF gik til valg på, red.). Altså, den der mentalitet, der lå bag, at vi ikke kunne rette et komma i noget, men bare skulle tilslutte os, siger han

- Den vej havde vi prøvet før, så derfor besluttede jeg mig for både før og under valgkampen at hejse den radikale fane, så den kunne ses og høres. Det var det med rygraden igen, siger han.

Helle lyttede ikke
I interviewet understreger Morten Østergaard, at han overordnet set var glad for samarbejdet med Socialdemokraterne. Men inden valgkampen forsøgte han at planlægge en fælles valgkamp med Helle Thorning-Schmidt, men den daværende statsminister var tilsyneladende ikke interesseret.

- Vi blev enige om at fremlægge den plan, vi gik til valg på, ellers var der ingen koordinering i løbet af valgkampen. Helle og jeg mødtes i Aalborg en dag, men ellers var der ingen kommunikation mellem os. Jeg synes jo, det illustrerer det, jeg har sagt med den fremherskende mentalitet hos S. Jeg havde flere gange opfordret til en fælles planlægning af valgkampen, men det blev aldrig til noget, siger han til Euroman.

103 kommentarer
Vis kommentarer