Annonce:
Annonce:

Morten Østergaard truer med at trække tæppet væk under Mette Frederiksen

R-lederen truer igen med at trække støtten til regeringen, hvis ikke klimapolitikken bliver mere ambitiøs

Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan
Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan
Annonce:
Følg Politik

Den Radikale leder, Morten Østergaard, truer S-regeringen med at trække tæppet væk under Mette Frederiksen (S), hvis ikke der kommer et markant kursskifte i klimapolitikken.

Det er et vilkår for, at De Radikale vil stemme for en finanslov sidst på året. Sådan lyder det fra Morten Østergaard i et interview i Weekendavisen.

- Det klimaprogram, der er lagt frem, og måden, det er lagt frem på, er en krigserklæring mod den grønne omstilling, siger han.

- Den krig er vi klar til at kæmpe, og alle skal vide, at vi ikke kommer til at slutte en finanslovsforhandling, der bekræfter den prioritering, der er nu.

Det klimaprogram, som Morten Østergaard, taler om, er S-regeringens bud på, hvordan Danmark skal opnå at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

Annonce:

Regeringens plan lægger ifølge Morten Østergaard alt for meget vægt på, at fremtidig teknologi om nogle år skal stå for markante reduktioner.

Regeringens argument er, at ved at løse klimaudfordringen med ny teknologi, vil det betyde færre samfundsøkonomiske omkostninger.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil ikke kommentere emnet. Men hans ministerium henviser til Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen. Og han er ikke enig med Østergaards udlægning af regeringens klimakurs.

- I de første fem kvartaler efter regeringsskiftet har vi samarbejdet og indgået mange gode aftaler med De Radikale. Det har vi tænkt os at fortsætte med. Også på det grønne område.

- Morten Østergaard fremstiller det, som om at Socialdemokratiet mest går op i pension og velfærd, og at vores mærkesager begrænser sig til det.

- Men det er ikke korrekt. Den grønne omstilling er en socialdemokratisk mærkesag, siger Jesper Petersen.

Annonce:

De to andre støttepartier, Enhedslisten og SF, har ligesom De Radikale beskyldt regeringen for bevidst at vente på at lade den teknologiske udvikling løse mange af udfordringerne på området.

Blandt andet peger støttepartierne på, at regeringens ambition om at få 500.000 elbiler på vejene i 2030 er alt for uambitiøs. Til sammenligning vil Enhedslisten have 1,2 millioner elbiler til den tid.

Klimaprogrammet vil ifølge regeringen koste mellem 16 og 24 milliarder kroner om året i forhold til at nå målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent.

Målet om at reducere med 70 procent i 2030 blev regeringen og støttepartierne enige om med forståelsespapiret, der danner grundlag for Mette Frederiksen mindretalsregering.

Det er ikke første gang, at den radikale leder truer med at vælte regeringen.

Morten Østergaard sagde i februar, at partiet ville vælte regeringen, hvis der ikke var en aftale om en klimaplan inden grundlovsdag 5. juni.

Den deadline blev dog udskudt på grund af coronakrisen.

Annonce:

I sin grundlovstale holdt Morten Østergaard fast i truslen - dog uden at sætte en konkret deadline.

I slutningen af juni blev et politisk flertal enige en klimaplan. Den vil samlet kunne nedbringe CO2-udledningen med 3,4 ton inden 2030.

Den indeholder blandt andet nogle konkrete initiativer i energi- og industrisektoren.

For eksempel to nye energiøer med havvindmølleparker senest i 2030, og olie- og gasfyr i de danske hjem skal udfases og erstattes af grøn fjernvarme eller elektriske varmepumper.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
LIGE NU
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: