Murer-Morten til Østergaard: Tænk dig om, mand!

Den 57-årige murerarbejdsmand Morten Krogh er ikke begejstret for økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaards forslag om at hæve pensionsalderen til 68 år

Her kan du se hele interviewet med Morten Krogh

Se hele interviewet med Morten Krogh i klippet herover artiklen

Solen står fredag formiddag højt over en travl byggeplads på Sluseholmen i Københavns Sydhavn, hvor den 57-årige murerarbejdsmand Morten Krogh knokler løs.

På trods af det milde forårsvejr er den erfarne arbejder dog langt fra i godt humør, efter han tidligere på dagen noterede sig økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaards (R) forslag om at hæve pensionsalderen til 68 år.

TV: Vil hæve pensionsalderen: Gæt hvornår Morten Ø. scorer sin egen

- Det er jo ikke gennemtænkt i forhold til folk som os, der går på en byggeplads. Det er jo grebet ud af ingenting, lyder det fra familiefaderen, der siden 1980 har arbejdet som ufaglært arbejdsmand på diverse byggepladser.

Radikale vil sende dig senere på pension

Morten Kroghs arbejde er fysisk hårdt, og det lange liv har sat sine spor hos den garvede gut, der i sine unge dage var soldat og senere sømand.

- Problemet for sådan nogle som os er jo, at vi er fuldstændig nedslidte. Nu er jeg 57 år, og jeg har ondt alle vegne i min krop - i skuldrene, i ryggen og i knæene. Jeg kan slet ikke se, at jeg skulle kunne blive ved 11 år endnu, fortæller Morten Krogh, der havde håbet på at kunne gå på efterløn som 60-årig:

- Men det har de jo allerede forpurret, så nu skal jeg blive ved, til jeg er 63 år.

Artiklen fortsætter under klippet

Fredag formiddag var Morten Østergaard på besøg i Ekstra Bladets studie, hvor vært Paula Lorrain udspurgte ministeren om det nye forslag

Morten Krogh mener ikke, at den radikale leder, Morten Østergaard, har forståelse for, hvilke forhold mange danskere arbejder under, og han mener, at ministeren burde komme en tur ned på byggepladsen og arbejde i en måneds tid.

Corydon hælder Morten Ø's pensionsplan ned af brættet

- Så kunne han selv få lov til at rende og slæbe her og mærke, hvordan han har det, når han kommer hjem om aftenen, eller når han skal stå ud af sengen om morgenen, siger Morten Krogh, som ikke mener, at det nytter noget at blive ved med at forhøje pensionsalderen:

- Når vi ikke kan holde til det, hvorfor skal vi så slås til lirekasse-folk? Jeg forstår det ikke, det er ikke sund fornuft, og vi får ikke en værdig alderdom, vurderer arbejdsmanden, der har et klart budskab til Morten Østergaard:

- Tænk dig om, mand!

Her kan du se, hvad Morten Kroghs kollega Sven Jensen mener om Morten Østergaards forslag

Sådan er pensionsalderen steget

Pensionsalderen har været til jævnlig forhandling i over 15 år, siden daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, ændrede efterlønnen i 1998.

Her er de seneste års ændringer i pensionsalderen:

- I 2006 indgik Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale Velfærdsaftalen, der lod folkepensionsalderen stige fra 65 til 67 år.

- Velfærdsaftalen blev fremskyndet med den efterfølgende Tilbagetrækningsreform fra 2011, så folkepensionsalderen i 2022 vil stige til 67 år.

- Ifølge den daværende VK-regering var baggrunden for aftalen, at en dansker maksimalt skal være 14,5 år på pension.

- Derfor blev det en del af Velfærdsaftalen, at pensionsalderen fremover skal følge udviklingen i levealderen.

- Der er dog det forbehold, at en opjustering hver gang skal vedtages af forligspartierne, samt at pensionsalderen maksimalt kan stige ét år hvert femte år. Var det ikke for disse begrænsninger, burde politikerne justere pensionsalderen endnu højere op end til 68 år.

- Efter sommerferien skal partierne bag Velfærdsaftalen mødes igen for første gang i 10 år. Denne gang for som aftalt at hæve pensionsalderen med ét år. Det betyder, at pensionsalderen i 2030 justeres op til 68 år.

- De Radikales partileder Morten Østergaard forslår fredag, at den justering allerede træder i kraft i 2025.

- Tal fra Danmarks Statistik viser, at en gennemsnitlig 60-årig i dag kan forvente at blive 83,3 år.

(Kilder: Folketinget og Danmarks Statistik)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter