Muslim-stop: Nu er Trump og Espersen enige

Dansk Folkepartis næstformand og den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump vil nu begge lukke ned for indvandrere fra muslimske lande

Donald Trump og Søren Espersen har noget tilfælles, når det gælder muslimske lande. Foto: David Zalubowski, AP, Polfoto, Joachim Adrian
Donald Trump og Søren Espersen har noget tilfælles, når det gælder muslimske lande. Foto: David Zalubowski, AP, Polfoto, Joachim Adrian
Følg Politik

I disse dage er det nærmest en yndlingsaversion for danske politikere at kritisere republikanernes præsidentkandidat i USA Donald Trump.

Men nu har Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen (DF) skabt debat med et forslag om muslimstop, som flugter med en lignende politik fra den kontroversielle Trump.

Da Donald Trump første gang lancerede sit såkaldte muslimstop, kaldte Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen det ellers for 'kugleskørt'.

Dengang ville Trump forbyde alle muslimer indrejse i USA på grund af den sikkerhedsrisiko, som Trump mente, at muslimer udgjorde.

'Donald J. Trump foreslår et komplet stop for muslimers indrejse i USA' lød det i en pressemeddelelse fra Trump i december forrige år.

Forslaget kom kort efter en skudmassakre i den amerikanske by San Bernadino, hvor to gerningmænd svor troskab til Islamisk Stat og dræbte 14 personer på et handicapcenter.

DF-profil vil indføre stop for muslimer i Danmark

'Kugleskørt'
Søren Espersen mente, at Trumps forslag var 'meget, meget skørt', og DF'eren kaldte ligefrem Donald Trump for 'kugleskør', fordi det også gjaldt forretningsrejsende og turister.

Efterfølgende har Donald Trump så modereret sit muslimstop ved flere lejligheder, og nu taler republikanernes præsidentkandidat i stedet om at forbyde indvandring fra specifikke lande.

- Vi må straks stoppe indvandring fra et hvert land, der er kompromitteret af terror, indtil vi har tilstrækkelige kontrolmekanismer på plads, sagde Donald Trump for nyligt i en tale.

- Jeg taler om territorier i stedet for muslimer, sagde Trump.

LA: Ingen mening i at straffe muslimer kollektivt

Nu er de enige
Og det gør DF's Søren Espersen også, efter at han i et debatindlæg i dagens Berlingske foreslår, at Danmark skal stoppe indvandringen fra muslimske lande i en periode på fire til seks år.

Espersens såkaldte 'muslimstop' skyldes ifølge DF'eren selv den seneste tids terrorangreb i Europa.

- Vi bør have et stop for flygtninge og indvandrere fra muslimske lande i en periode.

- Det er herfra, langt størstedelen af terroren i Vesten har sine rødder, og indtil vi har et overblik over rækkevidden af det her, og hvad vores fremtidige indsatser skal være, har vi brug for et pusterum, siger Søren Espersen i et opfølgende interview med Berlingske.

Espersen lukker ned: Nægter at forsvare muslim-stop

Espersen lukker ned
Ekstra Bladet har været i kontakt med Søren Espersen over telefonen, og han ønsker ikke længere at udtale sig om sagen. I stedet henviser han til DF's integrationsordfører Martin Henriksen.

Ekstra Bladet ville gerne have spurgt Søren Espersen til det specifikke citat, hvor han tidligere har kaldt Donald Trumps muslim-stop i USA for 'kugleskørt'. Men også dette citat skal Martin Henriksen altså stå på mål for, oplyser Søren Espersen.

Martin Henriksen oplyser til Ekstra Bladet, at Dansk Folkeparti også gerne lukker ned for arbejdssøgende fra muslimske lande i Danmark.

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind