Muslimsk pædagog nægtede at give hånd til mødre

Odense kommune fik udarbejdet advokat-rapport, men vil alligevel ikke følge opfordring og kræve håndtryk

En juridisk rapport giver nu Odense kommune mulighed for at gøre håndtryk til et krav. (Polfoto)
En juridisk rapport giver nu Odense kommune mulighed for at gøre håndtryk til et krav. (Polfoto)

Nogle muslimer vil ikke give hånd til kvinder, fordi det strider mod deres religion.

Men nu kan offentlige myndigheder kræve et håndtryk - også selvom det strider mod religiøse overbevisninger. Det fastslår en juridisk redegørelse til Odense Kommune.

'Hvis en offentlig ansat medarbejder som led i tjenesten vælger alene at give hånd til personer af samme køn som sig selv, vil dette være udtryk for direkte forskelsbehandling', står der i redegørelsen.

Debatten om håndtryk opstod i foråret, da en 21-årige mandlig pædagogstuderende nægtede at give kvinder hånden, mens han var i praktik på SFO'en på Tarup Skole i Odense.

Manden var religiøs, og det ville være i modstrid med hans religion, forklarede han forældrene i et opslag hængt op i SFO'en:

- Som muslim så giver jeg ikke hånden til det modsatte køn, men derimod hånden på hjertet med respekt og venlighed, stod der i opslaget.

SFO'en modtog ikke en eneste klage, mens manden var ansat. Alligevel sendte en borger en kopi af opslaget til Alex Arendtsen (DF), der er medlem af Odense Byråd. Han kontaktede børne- og ungerådmand i Odense, Susanne Crawley Larsen, som satte igangsatte en juridisk redegørelse af advokatfirmaet Norrbom Vinding, skriver Jyllands-Posten.

Udtryk for desrespekt
Et halvt år og flere tusinde kroner senere landede den juridiske konklusion for nylig på rådmandens bord. Og vurderingen er klar:

'Traditionen med håndtryk er så indgroet, at det generelt opfattes som en klar afvisning og udtryk for despekt, hvis en fremstrakt hånd i hilsesitutationen ikke mødes med det håndtryk, der forventes', hedder det i rapporten.

Inden længe skal personalepolitikken i Odense revideres, og selvom det nu står står sort på hvidt, at kommunen kan kræve dens medarbejdere at give hånd, bliver reglerne ikke ændret.

Det fortæller Susanne Crawley Larsen i en mail til Ekstra Bladet.

- Vi enedes i Økonomiudvalget om ikke at udarbejde specifikke retningslinjer for, hvordan man hilser i Odense Kommune. Det vigtige er, at medarbejderen som repræsentant for Odense Kommune i sit møde med borgeren fremstår neutral og professionel og møder borgeren med respekt, ligeværd og anerkendelse, når der skal indledes en relation eller et samarbejde, skriver Susanne Crawley Larsen i mailen.

Står ikke i Koranen
Påbuddet om ikke at give hånd til det modsatte køn stammer ikke fra Koranen, men fra en såkaldt hadith, der er overleveringer af profeten Muahmmeds ord og handlinger.

Også i kristendommen findes eksempler på mænd, der af religiøse årsager har nægtet at give kvinder hånden.

I 2007 fortalte biskop for Viborg Stift, Karsten Nissen, at et tocifret antal præster fra den danske folkekirkes højrefløj nægtede at give hånd til kvindelige præster i forbindelse med indsættelsesrituatlet.

Dengang besluttede biskoppen, at alle præster i stiftet for fremtiden skulle give hånd til kvindelige præster.