Mysterie-bonusser for flere hundredtusinde kroner: Spindoktorer klapper i

Ni ud af regeringens 22 spindoktorer har modtaget et såkaldt engangsvederlag, men det er svært at få et svar på, hvorfor de har det

Lars Løkke Rasmussen med sin særlige rådgiver, Jacob Bruun Christensen, til et vælgermøde i Videbæk Idræts- og fritidscenter. Løkkes spindoktor får den største bonus på 75.000 kroner. Foto: Mads Dalegaard
Lars Løkke Rasmussen med sin særlige rådgiver, Jacob Bruun Christensen, til et vælgermøde i Videbæk Idræts- og fritidscenter. Løkkes spindoktor får den største bonus på 75.000 kroner. Foto: Mads Dalegaard

Der er tildelt bonus udover årslønningerne til ni ud af 22 særlige rådgivere i ministerierne i løbet af 2017. Bonusser, der er betalt med borgernes skattekroner.

Det viser den seneste oversigt fra januar 2018, der er offentliggjort af Moderniseringsstyrelsen. Oversigten over lønninger og bonusser kan læses her.

Bonusserne, eller engangsvederlagene, som det kaldes, svinger mellem 32.000 og 75.000.

Kim Bové, der er spindoktor for beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen får den mindste bonus og statsministerens spindoktorer, Jacob Bruun Christensen, får den største, som er på 75.000 kroner - der er lagt oven i hans årsløn på 1.083.878 kroner.

Vil ikke svare
Det er imidlertid svært at få et svar på, hvorfor de særlige rådgivere får udbetalt penge udover deres almindelige løn.

Ekstra Bladet fanger statsministerens særlige rådgiver på en telefon. Han vil ikke selv udtale sig om, hvorfor han har fået en bonus på 75.000.

- Det vil jeg ikke sige noget om. Jeg kan henholde mig til den argumentation, som min arbejdsgiver har lagt til grund, og den kan jeg ikke huske på stående fod, siger Jacob Bruun Christensen.

Begrundelsen fra Statsministeriet lyder i et skriftligt svar til Altinget, at Jacob Bruun Christensen får sin bonus for en 'påskønnelse for stor arbejdsindsats i årets løb'.

En personalesag
Kim Bové, spindoktor for Troels Lund Poulsen, har 'ikke nogen kommentar til det'

- Hvorfor ikke?

Det har jeg bare ikke. Men tak fordi du spurgte, afslutter han.

Fra Transportministeriet er der heller ikke svar at hente.

- Det er en personalesag, så vi har ikke rigtig noget at sige til det. Andet end at vi følger reglerne, lyder det.

Den samme begrundelse lyder fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, Ældre- og Sundhedsministeriet og Miljøministeriet. De sidste to ministerier henviser dog til, at Ekstra Bladet er velkommen til at sende en aktindsigt. 

Henviser til tidligere artikel
Andreas Thyrring er særlig rådgiver for Energi- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt. Han vil heller ikke fortælle, hvorfor han har fået en bonus på 55.000 kroner. Han henviser i stedet til en artikel fra Altinget bragt i november 2017.

Her lyder grunden til Andreas Thyrrings bonus, at det er 'begrundet i resultater, særlig indsats og merarbejde i 2016'.

Ekstra Bladet har kontaktet alle de ni spindoktorer. De fleste er ikke vendt tilbage. Mark Thorsen, der er særlig rådgiver for Inger Støjberg, og som har fået en bonus på 60.000 kroner, henviser til ministeriets presseenhed. Her lyder beskeden, at Ekstra Bladet kan vende tilbage mandag.

Undrer sig
Forbundsformand for FOA, Dennis Kristensen, undrer sig over de ekstra bonusser oven i en, i forvejen, høj løn.

- Når man repræsenterer medarbejdere i den offentlige sektor, der absolut ikke er højtlønnede, og som præsterer en høj arbejdsindsats for andre mennesker, så kan jeg undre mig over, at vi alligevel har råd til, at man er så meget mere værd, når man arbejder i det politiske system, siger han til Ekstra Bladet.

Dennis Kristensen anerkender, at det er en del af en personalesag, når det handler om enkelte personer.

FOA-forbundsmanden har dog svært ved at forstå, at det ikke vedkommer dem, der betaler, nemlig skatteyderne, når det handler om belønninger i den størrelsesorden.

Deres funktion er vokset med tiden
Mark Blach-Ørsten, der er medieforsker på Roskilde Universitet, forklarer til Ekstra Bladet, at de særlige rådgiveres rolle og funktion er vokset med tiden. Deres rolle er meget værdsat fra politisk hold, siger han.

- De blevet meget mere involveret i udviklingen af politik. De hjælper ministrene med at komme ikke bare med den rigtige politik, men også med at få den til at se ud på den rigtige måde i nyhedsmedierne. Så de er blevet en meget mere integreret del af politik og politikformulering end de var tidligere.

- De er blevet meget vigtigere over tid, og hvis du har en høj løn, får du også have en høj bonus, lyder det fra Mark Blach-Ørsten.

495 kommentarer
Vis kommentarer