Annonce:
Annonce:

Mystik om Heunickes dagbog

Tirsdag kom det frem, at sundhedsminister Magnus Heunicke fører elektronisk dagbog, men vi fik ikke lov til at se det hele

Hør, hvordan det lød, da Magnus Heunicke ankom til sin afhøring.
Annonce:
Følg Politik

Først var det Heunickes håndskrevne noter, der var i fokus. Og da Magnus Heunicke blev genafhørt var det igen hans behov for at dokumentere sine oplevelser, der stjal showet.

Denne gang i form af en elektronisk dagbog, der blev fremlagt passager fra i Minkkommissionen tirsdag.

Men vi fik ikke lov til at se det hele. Da eksempler fra dagbogen blev vist var flere afsnit udeladt, og de var i stedet erstattet med teksten 'udeladt af personlig karakter'.

Hvad det begreb dækker over, er fortsat uklart, men det stod omkring hver anden gang. Derfor er det svært 100 procent at forholde sig til dagbogens indhold, ligesom vi heller ikke ved, om det kun var offentligheden, der ikke måtte se de censurerede afsnit. Det naturlige spørgsmål var dog klart for enhver.

Hvad var det, vi ikke måtte se? Og har det relevans for beslutningen om at slå alle mink ned. Spørgsmålene er mange, men det forbliver et mysterium.

Annonce:

Desuden var Ekstra Bladets chefredaktør Henrik Qvortrup også nævnt i Magnus Heunickes dagbog. Ministeren beskrev, hvordan medierne var splittede i forhold til beslutningen om at dræbe alle mink.

'Qvortrup og co. mener, at det er overilet og overdrevet,' skrev Magnus Heunicke og henviste også til, at Politiken forsøgte at finde nuancer og skrev artikler om, at der var lovhjemmel.

Gudskelov ikke SUM
Lidt klogere blev vi da takket være Magnus Heunickes dagbog. Blandt andet hvordan det var en lettet sundhedsminister, der kunne konkludere, at hans ryg var fri.

'I går fandt vi ud af, at der stod i K-sagen i et bilag, jeg ikke nåede at læse tirsdag sent aften i sidste uge, at K-mødet begyndte, og da nye versioner af sagen kom ind undervejs, at lovgrundlaget skulle undersøges mellem JM (Justitsministeriet, red.) og FVM (Fødevareministeriet, red.). Gudskelov ikke af SUM (Sundhedsministeriet, red.),' skrev han i sin dagbog 11. november klokken 6.31.

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

Efterfølgende blev han spurgt, hvorfor han skrev gudskelov, og til det svarede han:

Annonce:

- Det giver nok sig selv. Det er åbenlyst, når man sidder her, er der er sket nogle fejl. Dem må vi så prøve at håndtere og lære af, svarede Heunicke.

Han kan ryge
Derudover kunne man læse, hvordan Magnus Heunicke også 11. november frygtede for sin ministerkollegas politiske liv.

'Jeg tror Mogens J kan ryge på det her. Han havde ikke sin lov på plads. Jeg opdager det søndag (8. november, red.), da jeg ser i medierne, at han ringer rundt for at få en hastebehandling'A, skrev han.

Senere i forløbet blev tonens mere skarp.

'Dette er ikke en almindelig sag. Det er en sag, der kan koste en eller flere ministre deres politiske liv. I bedste fald. Kan også blive meget værre, who knows.'

Sådan lød det fra Magnus Heunicke, da han over for sine folk skulle forklare vigtigheden af håndteringen af minksagen i dagene efter beslutningen om, at alle mink skulle slagtes. Mailen er skrevet i en korrespondance sen aften 17. november mellem Magnus Heunicke, hans særlige rådgiver, Rasmus Jønsson, og ministersekretær Simone Overby Sloth.

Annonce:

Konkret kom udbruddet i forbindelse med et udkast til en redegørelse, som Fødevareministeriet havde lavet, og som Sundhedsministeriet skulle levere stof til.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Mogens Jensen har også afgivet sin forklaring i Minkkommissionen. Det tog syv timer. Foto: Marcus Emil Christensen/Ritzau Scanpix
Mogens Jensen har også afgivet sin forklaring i Minkkommissionen. Det tog syv timer. Foto: Marcus Emil Christensen/Ritzau Scanpix
 

Men ministeren kom i tvivl om sit eget ministeriums kommentarer, og om han skulle godkende noget. Og det gjorde ham frustreret, forklarer han.

- Det er ikke, fordi det var sjovt at skrive sådan en mail sent om aftenen. Igen. Men når der kommer sådan en redegørelse, er det vigtigt, hvad der står i den - og at det, der står i den, er korrekt, forklarer han.

Svære, svære dage
Samtidig kom det frem i genafhøringen af Magnus Heunicke, at han og Mogens Jensen modtog en sms fra Mette Frederiksen 7. november 2020.

'Kære Magnus og Mogens. Svære, svære dage. Vi bliver nødt til at se en pressebrief idag med myndigheder og ministre på mink. Den megen støj risikerer at underminere indsatsen derude. Kh Mette,' lød det.

Annonce:

Efterfølgende forklarede sundhedsministeren, at støjen var politiske meldinger og medier, der var stærkt kritiske over for indsatsen med minkaflivning.

OVERBLIK: Minksagen fra første smitte til vidneafhøringer

Omkring 15 millioner mink blev aflivet, da der opstod frygt for, om kommende coronavacciner ville være mindre effektive over for en virusmutation hos dyrene end over for det oprindelige virus.

Minkkommissionen ser nærmere på beslutningen om at kræve alle mink aflivet, selv om der manglede lovhjemmel til det.

Torsdag er det statsminister Mette Frederiksen (S), der afhøres.

Herunder følger et overblik over minkforløbet:

* 17. juni 2020 kommer første melding fra Fødevarestyrelsen om, at der er konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland. De tre første smittede farme slås ned. Herefter skiftes der strategi til at forebygge smitte i stedet for at aflive smittede besætninger.

* 1. oktober oplyser daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), at der er konstateret coronasmitte på i alt 41 danske minkfarme. Der skiftes strategi til igen at aflive smittede mink, og op mod 100 nordjyske besætninger skal derfor aflives.

* 8. oktober: Der indgås en første aftale om kompensation for aflivede mink. Aflivning af nu i alt 150 minkbesætninger kan dermed begynde - herunder både smittede farme og besætninger inden for en radius på 7,8 kilometer fra en smittet farm.

* 31. oktober: 191 minkfarme er nu ramt af smitte, og 209 farme er i tilstødende sikkerhedsradius. Dermed skal alle mink på hver tredje minkfarm i Danmark aflives.

* 3. november: På et møde i regeringens magtfulde Koordinationsudvalg denne aften bliver beslutningen truffet om at aflive alle mink.

* 4. november: Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser på et pressemøde, at alle Danmarks cirka 15 millioner mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt dyrene og har spredt sig til mennesker. Samme dag begynder aflivningerne.

* 8. november: Det kommer frem i medierne, at regeringen ikke har hjemmel i lovgivningen til at kræve aflivning af mink i Danmark, så længe de er raske og uden for smitteradius.

* 16. november: Regeringen og resten af rød blok indgår en aftale om midlertidigt at forbyde mink. Der vedtages også en aftale om lovhjemmel for aflivning af mink.

* 18. november: Mogens Jensen (S) oplyser, at han med øjeblikkelig virkning udtræder af regeringen og dermed stoppe som fødevareminister.

* 10. december: Folketinget forpligter sig til at nedsætte en granskningskommission af minksagen. Den kaldes også Minkkommissionen.

* 15. januar 2021: Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Et flertal i Folketinget forlænger senere forbuddet til at gælde til og med 2022.

* 23. april: Minkkommissionen begynder sit arbejde. Den skal inden for et år aflevere sin beretning om myndigheders og ministres handlinger i forbindelse med beslutningen om aflivningen af alle mink.

* 7. oktober: Minkkommissionen tager hul på afhøringerne. Der er indkaldt vidner frem til slutningen af januar 2022.

Kilder: Ritzau, Fødevarestyrelsen og Berlingske.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: