Næsten 100.000 familier rammes af loft på børnecheck

Der skal sættes et loft på børnechecken, hvis det står til regeringen. 100.000 familier vil blive ramt.

Foto: Lærke Posselt/ritzau
Foto: Lærke Posselt/ritzau

Næsten 100.000 familier bliver ramt, hvis regeringens ønske om at skære i børnechecken bliver virkelighed.

Regeringen har som led i sit finanslovsudspil fremsat et ønske om at skære i børnechecken. Det er estimeret, at loftet vil frigive 400 millioner kroner.

Forslaget går ud på, at der bliver sat et loft på børnechecken, så det ikke nødvendigvis er for alle børn i familien, at man modtager et økonomisk tilskud fra staten.

Børnecheck gives per barn til familier med hjemmeboende børn under 18 år.

Hvis loftet bliver vedtaget, vil man for de to første børn stadig modtage fuld børnecheck. For det tredje barn sker der en besparelse, så man kun modtager 75 procent af det fulde beløb, mens der ingen penge er at hente for barn nummer fire og opefter.

Danmarks Statistik har undersøgt antallet af familier, der per 1. juli 2017 modtog børnecheck, for at se hvor mange der vil blive ramt af loftet.

Der er i Danmark 95.608 familier med tre eller flere hjemmeboende børn under 18 år, der i øjeblikket modtager børnecheck, og som derfor vil få skåret i beløbet.

Af dem har over 15.000 familier fire eller flere børn.

I Dansk Folkeparti er de åbne over for regeringens forslag.

- Det er ikke statens ansvar, hvor mange børn man skal vælge at sætte i verden. Hvis man får flere end tre børn, synes jeg, at man også må påtage sig ansvaret for det selv, siger børne- og familieordfører, Pernille Bendixen (DF).

Hun mener, at det er problematisk, hvis det statslige tilskud tænkes med, når man overvejer, om man skal sætte et nyt barn i verden.

Det er endnu uvist, om forslaget bliver vedtaget, da det er en del af regeringens finanslovsudspil, som der forhandles om.