Naser efter masseovergreb i Köln: Arabiske mænd hader kvinder

Respekten for kvinder er en by i Rusland blandt mange arabiske mænd, gør Naser Khader klart

Naser Khader opforder til massiv støtte til kvindekampen i Mellemøsten (Foto: POLFOTO)
Naser Khader opforder til massiv støtte til kvindekampen i Mellemøsten (Foto: POLFOTO)

Naser Khader høster i disse timer stor opmærksomhed på Facebook med en opdatering om sammenhængen mellem seksuelle overgreb og kvindehad i den arabiske kultur.

I kølvandet på massevoldtægterne i Köln raser han mod det, han ser som konsekvensen af et frygteligt og omfangsrigt problem.

- Den arabiske kultur har en bagside, som jeg ikke bare har aversioner overfor, men som jeg foragter. Det er de traditionelle arabiske mænds forkvaklede forhold til kvinder og vold, skriver han blandt andet.

Se også: Politiker frikendt: Skrev at voldtægt er en del af islam

- For dem er det en åben invitation, hvis en kvinde smiler og taler med en mand. Det er en del af en tankegang, jeg ikke bryder mig om. Det kan ikke være rigtigt, at man ser kvinder som et tag-selv-bord, bare fordi de ikke er dækket til, lyder det videre.

Du kan læse hele Naser Khaders opdatering nederst i artiklen.

Det er scener som disse i Køln, Naser Khader taler om. (Privatoptagelser)

Ekstra Bladet ringer til Naser Khader:

- Nogen vil måske mene, du er ude i en lidt grov generalisering af den arabiske kultur?

- Jeg understreger, at den arabiske verden også er smuk. Det kommer også til udtryk i mine radioprogrammer 'Arabiske stemmer'.

- Men samtidig siger jeg, der er noget som fylder meget, det er mændenes had til kvinderne. Og deres opdeling af kvinder i luddere og madonnaer.

112 - 6. jan. 2016 - kl. 11:30 Køln-borgmesters opfordring til kvinder efter massekrænkelse: - Kram ikke fremmede

nationen - 7. jan. 2016 - kl. 12:29 Efter sex-overfaldene i Køln: Trump beder tyskere tænke

- Den egyptiske feminist og forfatter Mona Eltahawy understreger, at problemet er relativt større i den arabiske verden i forhold til så mange andre steder. Det har noget at gøre med, det stadigvæk er stammementaliteten, det er ære og skam-begreberne. Det kommer også til udtryk i sexchikane. Kan du huske Tahrir-pladsen i Cairo, hvor flere amerikanske journalister blev udsat for voldtægter?

- Handler det ikke i højere grad om sociale faktorer end kultur?

- Det er en kombination. Du møder det også i landene omkring Den Arabiske Golf, hvor folk er veluddannet og har mange penge.

Mødommen
- Du siger, de ligefrem hader kvinder?

- Jeg citerer Mona Eltahawy. Jeg henviser til hende i debatsporet. I et interview i Politiken forklarer hun, hvorfor de hader kvinderne. Det, jeg siger, er, at relativisere og bagatellisere. Det er vigtigt at erkende, at der er et problem. Det problem finder du over hele verden, men det er relativt større end andre steder i verden - af forskellige årsager.

- Indien har vel også et stort problem. De er jo hverken muslimer eller arabere.

- Jeg skriver det er en kombination af religion og kultur. Men i Indien gælder også ære og skam også, selvom de ikke er muslimer. Æresdrab finder du også blandt kristne egyptere. Det er en giftig kombination af kultur og religion.

- Hvis du skal have det religiøse ind over, så er kvinderne nogen, som skal værne om deres mødom. Når de bliver gift, så skal mødommen være intakt.

Se også: Merkel kalder overgreb i Köln for 'modbydelige'

Det var her på banegårdspladsen, at de mange sexkrænkelser fandt sted nytårsaften. (Foto: Googlemaps) 112 - 5. jan. 2016 - kl. 19:37 Tyskland i chok over massive sexkrænkelser i Köln

- Jeg plejer selv at udfordre dem ved at sige, hvad hvis jeg gjorde det samme ved din mor, søster eller datter. Så bliver det alvorligt. Man skal erkende det og udfordre det. Man skal bakke de kvinder op, som forsøger at gøre op med de her ting. Det værste, man kan gøre, er at sige, 'hvad med Indien, hvad med vikingerne'.

- Det ligner, du sidder i Danmark og peger fingre af en hel verdensdel.

- Jeg har følgere fra hele verden. Det bliver diskuteret også blandt mine amerikanske venner af dem som har liket den engelske oversættelse. Som en lærer, der underviser i dansk skriver, kan du ikke oversætte det til arabisk? Det overvejer jeg at gøre.

Af kærlighed
- Hvad er så løsningen?

- Løsningen er ikke, at du har feminister, der går ud og bagatelliserer det. Løsningen er at finde ud af, hvordan kan vi få dem til at se deres egen dobbeltmoral.

- Lars Hedegaard kom i modvind, da han sagde, at muslimske mænd voldtager deres døtre. Hvordan er dit synspunkt egentlig væsentligt anderledes?

- Prøv at høre, du har danskere, der kritiserer danske samfundsforhold, religiøse forhold, sociale forhold, fordi de kerer sig om det danske samfund og gerne vil have tingene anderledes. Sådan har jeg det med den del af mig, der er den arabiske baggrund. Jeg gør det på grund af kærlighed, fordi der er så mange gode ting ved den kultur. Derfor synes jeg, at det er ærgerligt, at det er det, som fylder så meget.

442 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere