Naser Khader: Et dansk pas gør dig ikke til dansker

Målet er at 'modvirke parallelsamfund', men én bestemt formulering i en udtalelse fra Folketinget får nu debatten til at koge

Ifølge Naser Khader (KF) føler mange danske statsborgere sig ikke danske. Og det gør dem svære at integrere. Polfoto
Ifølge Naser Khader (KF) føler mange danske statsborgere sig ikke danske. Og det gør dem svære at integrere. Polfoto

Et flertal i Folketinget er bekymrede over, at der to steder i landet bor flere indvandrere og efterkommere end etnisk danskere.

Det har fået Martin Henriksen (DF), Jakob Engel-Schmidt (V), Laura Lindahl (LA) og Naser Khader (KF) til at formulere et såkaldt 'forslag til vedtagelse'. Det er en slags udtalelse, hvor Folketinget kan udtrykke sin holdning til dette eller hint.

Men de fire politikeres udtalelse har skabt stor debat, fordi mange mener, den indeholder en formulering, der antyder, at udlændinge aldrig kan blive rigtigt danskere - uanset hvad de måtte gøre og uanset at de rent faktisk bliver danske statsborgere med pas og det hele.

'Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark', står der i et forslagt, der torsdag blev vedtaget i Folketinget.

Målet med forslaget til vedtagelse er at 'modvirke parallelsamfund', men det er især vendingen 'danskere'  (understreget ovenfor af Ekstra Bladet) som har skabt debat. For hvornår er man egentlig dansker, spørger flere politikere i oppositionen nu?

Brødrene Hamza Nasser Hallak og Ahmed Hallak brændte deres danske pas, da de tog til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat i 2013. Ahmed er meldt dræbt, Hamza forsøger via sin Facebook at lokke flere unge danskere til krigszonen. Foto: Privat Krimi De hader Danmark: Se hvem de er

Ekstra Bladet har spurgt forslagsstiller Naser Khader, hvorfor formuleringen er, som den er.

- Der er et flertal blandt befolkningen, der ikke er danskere, selvom de har dansk pas. Det siger de selv, og det er et kæmpe problem i forhold til integrationen, siger Naser Khader og fortsætter:

- Men debatten er fuldstændig afsporet. Målet er ikke at diskutere, hvor danske folk er, men om at forebygge ghettoer.

- Men hvis I ikke vil diskutere, hvornår folk er danske, hvorfor formulerer I så forslaget, som I gør?

- Hvad er problemet?

I skriver, at 'danskere ikke bør være i mindretal'. Men størstedelen af dem, der bor i ghettoer har dansk pas. Hvorfor er de så ikke danskere?

- Det er flueknepperi. Man kan kun bruge bestemte antal ord i sådan et forslag, og så har oppositionen selvfølgelig valgt dreje debatten fuldstændig.

- Prøv at høre. Jeg mener, at jo flere, der føler sig danske, jo bedre. Det er dem, der ekskluderer sig selv. Du kan gå igennem Nørrebrogade og spørge folk, der har dansk pas, om de føler sig danske.

Socialdemokraten Yildiz Akdogan er én blandt flere, som er blevet rasende over forslaget til vedtagelse fra de borgerlige politikere.

'Så var det i dag, hvor halvdelen af mine kolleger stillede spørgsmålstegn ved min danskhed', skriver psykiatriordføreren på sin Twitter-profil.

Enhedslistens Pernille Skipper er også fortørnet.

434 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere