Annonce:
Annonce:

Nederlag på hjemmebane: Mettes mavepuster

Statsminister Mette Frederiksen må indkassere noget af en tilbagegang på landsplan - og ikke mindst i sin egen baghave, Nordjylland

- Der er tilbagegang og fremgang, lød Mette Frederiksens kommentar til pressen
Annonce:
Følg Politik

Socialdemokratiet har blødt vælgere her, der og alle vegne i løbet af nattens optællinger.

S-formand Mette Frederiksen må dermed notere sig en regulær vælgerlussing i kommunalt regi og tilmed en mavepuster regionalt.

I alt har partiet mistet 4,0 procentpoint i forhold til kommunalvalget 2017.

Flere steder har Socialdemokratiet gået massivt tilbage - herunder i de store byer København, Aarhus og Odense. Blandt andet må Socialdemokratiet vinke farvel til posten som største parti i København, hvor Enhedslisten lader til at tvinge et byggestop igennem på Amager Fælled som prisen for at støtte Sophie Hæstorp Andersen (S).

Valget har dog også været en massiv ørefigen for S hjemme i Mette Frederiksens egen baghave i Nordjylland.

Her er overblikket fra Mette F's hjemmebane:

Region Nordjylland:

Annonce:

For første gang siden 1978 mister Socialdemokratiet magten i amt/region, efter Venstres Mads Duedahl har sikret stemmer nok til at smide Ulla Astman på porten.

Aalborg:

Først og fremmest har partiet mistet hele 13.751 stemmer i forhold til sidst i Nordjyllands hovedstad. Det svarer til en tilbagegang på 11,8 procentpoint. Men stemmefremgang tul Enhedslisten, SF og de radikale sikrer imidlertid, at borgmester Thomas Kastrup Larsen (S) forslået kan fortsætte.

Hjørring:

Arne Boelt (S) må vinke farvel til posten som borgmester i den nordjyske kommune.

Boelt kunne allerede sidst på aftenen i går erkende, at han ikke kunne holde fast i magten. I stedet må han afgive borgmesterkæden til venstremanden Søren Smalbro, som sammen med Per Møller (K) fik nok stemmer til at vippe Socialdemokratiet af pinden.

Thisted:

Socialdemokratiet er fortsat det største parti i den nordvestjyske kommune. Men Ulla Vestergaard ryger ud af borgmesterkontoret, da et nyt, blåt flertal med støtte fra Venstre, Nye Borgerlige, DF og de konservative støtter Niels Jørgen Pedersen.

Annonce:

Udover nederlagene i de nævnte kommuner er der også blåt flertal i Jammerbugt, Morsø, Jammerbugt, Vesthimmerland, Mariagerfjord, Rebild, Brønderslev og på Læsø.

Mette Frederiksens valgresultat er også en undergåelse af forgængerens Helle Thorning-Schmidts fra kommunalvalget i 2013, hvor hun som statsminister fik 29,51 procent. Mette Frederiksen altså må nøjes med 28,45 procent.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: