De fornemme regnedrenge i Finansministeriet ved det godt selv.
De står på gyngende grund.
Hvordan vil danskerne opføre sig, hvis store bededag afskaffes.
Måske vi rent faktisk arbejder én dag mere - måske dropper vi overarbejdet - måske vi forhandler os til en fridag med chefen. Alt er i spil.
Gætværk
Derfor sætter overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard alvorlige spørgsmålstegn ved Finansministeriets regnestykke, som sender tre milliarder kroner i statskassen som resultat af bededagens exit fra kalenderen fra 2024.
- Jeg vil gerne se en eller anden form for empirisk sandsynliggørelse af, at folk bliver gladere for at arbejde, når man tager en fridag fra folk.
- Så vi aner ikke, hvordan folk vil opføre sig, hvis de mister en fridag?
- Vi har ingen konkret evidens for de varige konsekvenser for arbejdsudbuddet af at fjerne en helligdag. Det er i realiteten udtryk for gætværk, siger han til Ekstra Bladet.
Empiri er fagsprog for viden indsamlet i en konkret virkelighed. Evidens betyder frit oversat: Stik mig et konkret bevis, Sherlock.
Betydelig usikkerhed
Regeringen erkender da også nu, at der er 'betydelig usikkerhed' om Finansministeriets skøn, lyder det nu fra Finansministeriet.
Det er tal trukket fra Arbejdskraftundersøgelsen fra 2012, som Finansministeriet nu erkender stammer fra en interviewundersøgelse, hvor 'antallet af besvarelser på enkeltuger er lille,' lyder det fra Finansministeriet i et svar til Jyllands-Posten.
Dermed står det klart, at over ti år gamle beregninger ligger til grund for, at Finansministeriet vurderer, at den strukturelle beskæftigelse stiger med ca. 8500 fuldtidsbeskæftigede, hvis helligdagen skrottes.
Overvismand Carl-Johan Dalgaard undrer sig.
- Tommelfingerreglen har hidtil været, at man skulle have en eller anden form for empirisk dokumentation for, at dit forslag varigt øger statens indtægter, hvis du vil bruge pengene nu. Balladen er, at den form for empirisk dokumentation ikke foreligger her.
- Det ville være fint, hvis man kunne fremlægge den dokumentation, fordi regeringen bruger jo allerede pengene nu, konstaterer han.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Regeringen vil ikke tjekke om pengene stemmer i statskassen, som man ellers plejer at gøre, når der kommer en ny regering. Hør interview med finansminister Nicolai Wammen i 'Ingen kommentarer' herunder