Annonce:
Annonce:

Nedsabler Wammens bededags-logik: - Rent gætværk

En ti år gammel interview-undersøgelse spiller hovedrolle i skrotningen af store bededag. Finansminister Wammen afviser al kritik, mens hans egne embedsfolk erkender, at der er 'betydelig usikkerhed'

En ti år gammel interviewundersøgelse spiller hovedrolle i skrotningen af store bededag. Wammen afviser al kritik, mens hans egne embedsfolk erkender, at der er 'betydelig usikkerhed'

Annonce:
Følg Politik

De fornemme regnedrenge i Finansministeriet ved det godt selv.

De står på gyngende grund.

Hvordan vil danskerne opføre sig, hvis store bededag afskaffes.

Måske vi rent faktisk arbejder én dag mere - måske dropper vi overarbejdet - måske vi forhandler os til en fridag med chefen. Alt er i spil.

Gætværk
Derfor sætter overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard alvorlige spørgsmålstegn ved Finansministeriets regnestykke, som sender tre milliarder kroner i statskassen som resultat af bededagens exit fra kalenderen fra 2024.

- Jeg vil gerne se en eller anden form for empirisk sandsynliggørelse af, at folk bliver gladere for at arbejde, når man tager en fridag fra folk.

- Så vi aner ikke, hvordan folk vil opføre sig, hvis de mister en fridag?

Annonce:

- Vi har ingen konkret evidens for de varige konsekvenser for arbejdsudbuddet af at fjerne en helligdag. Det er i realiteten udtryk for gætværk, siger han til Ekstra Bladet.

Empiri er fagsprog for viden indsamlet i en konkret virkelighed. Evidens betyder frit oversat: Stik mig et konkret bevis, Sherlock.

Betydelig usikkerhed
Regeringen erkender da også nu, at der er 'betydelig usikkerhed' om Finansministeriets skøn, lyder det nu fra Finansministeriet.

Det er tal trukket fra Arbejdskraftundersøgelsen fra 2012, som Finansministeriet nu erkender stammer fra en interviewundersøgelse, hvor 'antallet af besvarelser på enkeltuger er lille,' lyder det fra Finansministeriet i et svar til Jyllands-Posten.

Dermed står det klart, at over ti år gamle beregninger ligger til grund for, at Finansministeriet vurderer, at den strukturelle beskæftigelse stiger med ca. 8500 fuldtidsbeskæftigede, hvis helligdagen skrottes.

Overvismand Carl-Johan Dalgaard undrer sig.

Annonce:

- Tommelfingerreglen har hidtil været, at man skulle have en eller anden form for empirisk dokumentation for, at dit forslag varigt øger statens indtægter, hvis du vil bruge pengene nu. Balladen er, at den form for empirisk dokumentation ikke foreligger her.

- Det ville være fint, hvis man kunne fremlægge den dokumentation, fordi regeringen bruger jo allerede pengene nu, konstaterer han.

Nicolai Wammen fæstner lid til gamle metoder - men helligdags-hugst er bare aldrig sket tidligere. Her er finansministeren i selskab med kulturminister Jakob Engel-Schmidt og Troels Lund Poulsen. Foto: Linda Johansen
Nicolai Wammen fæstner lid til gamle metoder - men helligdags-hugst er bare aldrig sket tidligere. Her er finansministeren i selskab med kulturminister Jakob Engel-Schmidt og Troels Lund Poulsen. Foto: Linda Johansen
 

Wammen: Helt sædvanligt

Finansministeren stoler - ikke overraskende - på sine embedsfolk.

- Jeg er med på, der er en økonomisk diskussion. Det er helt fair. Det ændrer ikke på, at når vi forhandler politiske aftaler her på Christiansborg, ligger Finansministeriets tal til grund. Nogle gange kan partierne være glade for de tal - andre gange kunne man ønske sig, at det var nogle andre, siger Nicolai Wammen (S).

- Må danskerne se de rådata fra 2012, der nu koster dem en fridag? Vil du som politisk ansvarlig sørge for, at de bliver lagt frem?

- Jeg synes, vi har været meget åbne fra Finansministeriets side. Der er faktisk en briefing af journaliststanden, som jeg vil opfordre dig til ...

- Jeg kommer. Men betyder det, at danskerne får de rådata at se, som koster dem en fridag?

- Jeg opfatter det sådan, at Finansministeriet laver de beregninger på helt sædvanlig vis. Også når det gælder store bededag.

- Men det er jo ikke en sædvanlig situation at tage en fridag fra folk. Det er ikke sket i nyere danmarkshistorie - I kunne jo vente et år, så du som finansminister kan være sikker på, at du står på et solidt fagligt grundlag, når I tager folks fridag?

- Jeg føler, at vi står på et solidt fagligt grundlag. Vi står i en situation, hvor vi desværre har krig i Ukraine, som har givet en hel ny sikkerhedssituation pga. Ruslands aggression. Det er vi nødt til at forholde os til, lyder det fra Wammen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Regeringen vil ikke tjekke om pengene stemmer i statskassen, som man ellers plejer at gøre, når der kommer en ny regering. Hør interview med finansminister Nicolai Wammen i 'Ingen kommentarer' herunder

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: