Annonce:
Annonce:

Nedslidte 'glemt' i nytårstale: - Det er SÅ typisk Mette

Ude af talen: Ikke en eneste gang blev nedslidte danskere, der fremover må nøjes med op til tre års mindre pension, nævnt i statsministerens nytårstale

Mette Frederiksen fanget før årets nytårstale. Foto: Mads Claus Rasmussen
Mette Frederiksen fanget før årets nytårstale. Foto: Mads Claus Rasmussen
Annonce:
Følg Politik

Der blev brugt masser af krudt på at tale om Ukraine, om afskaffelsen af storebededag og om fokus på erhvervsuddannelser.

Men statsminister Mette Frederiksen brugte ikke én eneste sætning på landets nedslidte i sin første nytårstale som regeringsleder for SVM-koalitionen.

Hele talen: Det sagde Mette F ord for ord

Q om bededags-argument - Den hopper folk ikke på

Og det overrasker ikke benamputerede Claus Nielsen, der er blot én af de tusindvis af nedslidte danskere, der med SVM-regeringens bebudede fusion af den populære seniorpension og den mindre populære Arne-pension kan se frem til at skulle vente endnu længere på at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Annonce:

- Det er så typisk for Mette Frederiksen. Lige så snart champagne er drukket, og kransekagen er spist, vil hun ikke svare på de ubehagelige spørgsmål. Så lukker hun i som en østers, siger Claus Nielsen til Ekstra Bladet.

De svære spørgsmål
- Det har været meget karakteristisk for Mette, at hun er arrogant, når det kommer til de svære spørgsmål, hvor man ikke er enig med hende, siger Claus Nielsen.

- Men det overrasker mig ikke den mindste smule, at det ikke bliver nævnt i talen.

Ekstra Bladet sætter i dag, nytårsdag, fokus på den nye SVM-regeringsplaner, som vil betyde, at landets mest nedslidte fremover kun kan på pension tre år før deres planlagte pensionsalder - mod seks år i dag.

Regeringen vil nemlig fusionere seniorpensionen med Arne-pensionen, så Claus og andre nedslidte danskere først kan gå på tidlig pension tre år før pensionsalderen i stedet for seks år før.

Statsministerens nytårstale

Annonce:

For Claus betyder det, at han først vil kunne gå på tidlig pension som 65-årig, og det med en markant lavere ydelse på cirka 15.000 kroner om måneden i stedet for knap 20.000 kroner.

- Det er ekstremt ringe. De vil have mig til at arbejde, til jeg bliver 65, men det tror jeg ikke på, at jeg kan klare. Min krop er slidt, fordi jeg har mistet et ben. Jeg har smerter hver dag og har taget smertestillende i 20 år, fortæller Claus Nielsen.

Fremhævede nedslidte i 2020
Den rungende tavshed om landets nedslidte fra Mette Frederiksen i denne nytårstale står i skærende kontrast til samme emne i nytårstalen tilbage i 2020.

Dengang sagde Mette Frederiksen:

- Hvis vi skal gøre op med den uretfærdighed. Indføre en ny ret til tidligere pension. Så bliver der brug for solidaritet.

- Særligt fra alle os, der har haft mulighederne for at tage en længere uddannelse og er startet senere på arbejdsmarkedet.

Der blev talt meget om, hvad danskerne skal levere for at kunne finansiere hjælp til Ukraine. Men mindre om, hvad regeringen vil gøre for nedslidte danskere. Visualisering: Wordclouds.com
Der blev talt meget om, hvad danskerne skal levere for at kunne finansiere hjælp til Ukraine. Men mindre om, hvad regeringen vil gøre for nedslidte danskere. Visualisering: Wordclouds.com

FAKTA: To ordninger bliver til én

Som det er i dag, findes der to ordninger for nedslidte: seniorpension og tidlig pension, bedre kendt som Arne-pensionen.

I dag kan man søge om Arne-pension, hvis man har haft en såkaldt langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet, det vil sige 42-44 år. Man kan søge om retten til Arne-pension op til tre år før folkepensionsalderen. Der stilles ikke krav om nedsat arbejdsevne for at få pensionen. Man kan med denne ordning i dag få højst 13.740 kroner om måneden.

I dag kan man søge om seniorpension, hvis man har haft en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet svarende til 25 års fuldtidsarbejde og desuden har en varig nedsat arbejdsevne på højst 15 timer om ugen. Man kan søge om retten til seniorpension, seks år før man når folkepensionsalderen. Man kan med denne ordning i dag få op til 19.360 kroner om måneden.

Ifølge det nye regeringsgrundlag bliver seniorpensionen lagt sammen med retten til tidlig pension, hvilket fik Mette Frederiksen til at kalde det for en 'Arne plus'-ordning. Det skal være én ny ordning, men med to indgange: En rettighedsbaseret, som der er nu, og en visitationsmodel.

Ydelsesniveauet bliver på cirka 15.000 kroner om måneden. Som ydelsesniveauerne er i dag, betyder det, at seniorpensionen går ned, mens Arne-pensionen går op.

Og kigger man på tallene, er der da også langt flere danskere, der har valgt seniorpensionen. Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er der 20.718 danskere på seniorpension, mens kun 6530 danskere er på Arne-pension.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Bagholdet

Annonce:
Annonce: