Neger-debat eskalerer: DF'ere raser over 'nigger'-tweet

Engelsk tweet fra Jeppe Kofod (S) har sat ild til den verserende debat om ordet 'neger'

Må man sige 'neger'? Vi spurgte danskerne på gaden (Video: Jonas Olufson)

Den famøse debat om ordet 'neger' tager nu et nøk op.

En række medlemmer af Dansk Folkeparti har nemlig kastet sig over Europa-Parlamentsmedlemmet Jeppe Kofod, efter socialdemokraten har valgt at udsende et engelsksproget tweet om Søren Espersens (DF) brug af ordet 'neger'.

'DF Chair of Danish Parliament Foreign Policy Committee calls Barack Obama first nigger President. Scandal!', skriver Jeppe Kofod i tweetet.

Espersen: Jeg kommer til at sige neger igen

Özlem raser: Espersen er pinlig

Oversat til dansk lyder tweetet: 'DF's formand for det danske parlaments udenrigspolitiske nævn kalder Barack Obama den første nigger-præsident. Skandale!'

Og Kofods oversættelse af ordet 'neger' til det engelske 'nigger' er bestemt ikke faldet i god jord hos Søren Espersen og hans partifæller:

 

'Kære Jeppe. Du VED, at dette er en løgn. Fjern venligst dit tweet... Tak S', skriver Søren Espersen henvendt til Jeppe Kofod.

DF-veteranen får opbakning fra en række kolleger, der beder Jeppe Kofod trække sit tweet tilbage. Her er det Peter Skaarup:

 

Og Marlene Harpsøe:

Forskellige definitioner

Ifølge Den Danske Ordbog betyder ordene 'neger' og 'nigger' ikke det samme på dansk. Ordet 'nigger' defineres som et nedsættende 'skældsord til eller om en person af negroid afstamning', mens 'neger', der også af mange betegnes som politisk ukorrekt, ikke på dansk er defineret som et decideret skældsord. Ifølge ordbogen beskriver det en 'person som tilhører en gruppe mennesker oprindeligt hjemmehørende i Afrika, og som bl.a. er karakteriseret ved meget mørk hud og mørkt, kruset hår.'

På engelsk er den sprogligt korrekte oversættelse af 'neger' ordet 'negro', der opfattes som stærkt politisk ukorrekt de fleste steder. Dog benytter ældre sorte amerikanere stadig betegnelsen om dem selv, 'negro' også optrådte som officiel kategori på den seneste folketælling fra 2010 i USA. Ordet 'nigger' har fra slaveriets tid været benyttet som stærkt nedsættende og racistisk term om sorte mennesker.

Vil ikke slette

Jeppe Kofod har, siden han tweetede om Espersens brug af ordet neger, ikke reageret på de mange opfordringer til at slette tweetet eller trække det tilbage.

Den socialdemokratiske EU-politiker afviser over for Ekstra Bladet, at det kommer til at ske.

- I 2016 er neger et klart nedsættende og racistisk ord at bruge. Det er det, jeg reagerer på. Jeg synes, det er uinteressant præcist, hvordan man oversætter det. Det er betydningen af ordet, der er tydelig for rigtig mange mennesker på dansk. Det er nedsættende og racistisk. Og det ved Søren Espersen udmærket, siger Jeppe Kofod.

- Jeg synes, det er grotesk, at formanden for Udenrigspolitisk Nævn kan tage et sådan ord i sin mund.

- Men du skriver jo 'nigger-præsident'. Det er jo et enormt nedsættende og racistisk ord og ikke det samme som 'neger-præsident'. Hvorfor gør du det?

- Neger er et stærkt racistisk og nedsættende ord. Det kan godt være, det ikke er sådan i DF som i resten af befolkningen. Så det afhænger af, hvilken betydning man opfatter i ordet på dansk. Og jeg opfatter det som et groft nedladende og racistisk udtryk at bruge i 2016. Så kan man altid diskutere, hvordan man oversætter den ene vej eller den anden. Men det eneste danske ord for 'nigger', det er neger. Jeg tillægger det en grov betydning, siger Jeppe Kofod.

Ekstra Bladet på gaden: Er det en neger?

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.