Nerverne uden på skjorten: Stort hemmelighedskræmmeri om kæmpe fusion

Når LO og FTF beslutter om de skal slå pjalterne sammen, så sker det bag lukkede døre. Intet er afgjort grundet usikkerhed i det ene forbund, forklarer professor

Lizette Risgaard, LO-formand, bliver formand for den nye kæmpe organisation, hvis den bliver til virkelighed. Foto: Joachim Ladefoged
Lizette Risgaard, LO-formand, bliver formand for den nye kæmpe organisation, hvis den bliver til virkelighed. Foto: Joachim Ladefoged

Bag ualmindeligt lukkede døre bliver det her til formiddag afgjort, hvorvidt Danmark skal have en ny gigant organisation med 1,5 millioner lønmodtagere.

På to simultant afholdte møder i Odense beslutter henholdsvis FTF og LOs delegerede, hvorvidt de to lønmodtagerorganisationer skal fusionere.

- Professor Henning Jørgensen, to lukkede kongresser på én gang. Hvorfor gør man det på den nærmest spionagtige måde?

- Man har haft nerverne uden på skjorten - særligt i FTF. Derfor har man planlagt en rolig proces, så man kan få en rolig og fredelig diskussion uden folk går op og holder taler, som i virkeligheden er rettet mod andre end de delegerede i salen. Valgtaler og den slags. Det er også en speciel situation at det sker midt i en fastlåst overenskomstforhandling.

- Om det så er en klog måde at gøre det på, det kan man godt stille spørgsmålstegn ved. Er det her udtryk for den åbenhed, som moderne mennesker forventer? Men de har altså ønsket at de her meget ømfindige diskussioner til at foregå bag lukkede døre. Hvis dørene havde været åben, så havde talerne kunne tale til offentligheden og ikke de delegerede. Og det er jo de delegerede, som skal tage beslutningen, siger arbejdsmarkedsforskeren fra Aalborg Universitet.

Seks-syv stemmer kan blive afgørende
- Der er særligt nerver på i FTF?

- Ja, det har der været hele tiden, fordi forbund i den private sektor vil stemme imod. I FTF stemmer de også på en anden måde end i LO.

- I LO stemmer man per delegerede, men i FTF handler det om, hvor mange kohaler de forskellige kan mønstre. Så hvis bare seks-syv stykker fra ja-siden ikke møder op, så kan ja'et komme i fare. Derfor er ingen sikre på FTF endnu.

- Det er også værd at bemærke, at det er hemmelig afstemning. Nogen kan godt stemme anderledes end deres organisation forventer. Så der er stadig usikkerhed på FTF-siden, men der har aldrig været det på LO-siden.

- Det er en meget lukket omgang. Det virker noget gammeldags?

- Ja, ja det er det. Men nervøsiteten er så stor, fordi de synes situationen tilsiger det midt i en højspændt overenskomstforhandling, vurderer Henning Jørgensen.

Fusionen mellem FTF og LO går kun igennem, hvis to tredjedele af de delegerede i hver forsamling stemmer for. LO har 400 delegerede FTF 250.

På et pressemøde klokken 12:30 bliver det offentliggjort, hvad beslutningen bliver.