Annonce:
Annonce:

Nestor på Slotsholmen: Mink-drab dukkede op i 11. time - ingen talte om hjemmel

Nedslagtningen af alle mink blev bragt op på et centralt møde - uden snak om lovgrundlag - og derfor var modellen ikke undersøgt af embedsværket, oplyser departementschef

Slettede sms'er virker aktivt og koordineret, mener Ekstra Bladets politiske kommentator.
Annonce:
Følg Politik

Mette Frederiksen og co. valgte at slå alle mink ihjel - uden at tale om lovhjemmel - selvom embedsværket ikke havde undersøgt og forberedt løsningen.

Det oplyser Michael Dithmer, departementschef i Erhvervsministeriet siden 2001, om et centralt møde 3. november 2020 i regeringens koordinationsudvalg.

'Aflivningsmodellen' som den rutinerede departementschef kalder den, 'kom frem på mødet' og var ikke en del af materialet, fortæller han i Minkkommissionen torsdag ved Retten på Frederiksberg.

Forud for mødet havde embedsmændene i en række ministerier arbejdet på to modeller for at imødekomme corona-mutationer blandt mink, oplyser departementschefen.

Det drejer sig om nedlukning af erhvervet - et forbud mod mink - eller dvale, hvor omkring tre millioner avlsdyr kunne overleve.

Annonce:

Regeringen valgte dog en tredje model på mødet i Koordinationsudvalget, hvor statsminister Mette Frederiksen sidder for bordenden: aflivningsmodellen, som der senere viste sig ikke at være lovhjemmel til.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Journalist Brian Weichardt gjorde et ihærdigt forsøg på at få konkrete svar ud af statsministeren i sidste uge

Ingen snak om lovgrundlag
Selvom dødsdommen over samtlige mink ikke havde været undersøgt og forberedt af embedsmændene, gik regeringstoppen dog ikke ind i spørgsmålet om lovlighed.

- Der var ingen diskussioner om hjemmel til aflivning, siger Michael Dithmer, der - ligesom alle andre - ikke vidner under strafansvar i Minkkommissionen ved Retten på Frederiksberg.

- Var det indlysende med hjemmel, eller var det, fordi man slet ikke havde overvejet det, spørger Jakob Lund Poulsen.

- Hjemmelspørgsmålet var ikke oppe, og det er heller ikke normalt, at det kommer op i K-udvalget, fordi man regner med, at det er den enkelte ministers ansvar, forklarer Michael Dithmer, der betegnes som nestoren blandt departementscheferne på Slotsholmen.

Annonce:

- Er det ikke vigtigt at vide, om der er hjemmel, eller hvordan man tilvejebringer det? lød det opfølgende fra udspørgeren.

- Det var en overordnet drøftelse i K-udvalget. Hvis man træffer en beslutning og finder ud af, at der er noget, som mangler, så kan man godt rette op på det, fortæller departementschefen.

- Træffer man en beslutning uden reelt kendskab til de lovgivningsmæsse konsekvenser?

- Jeg erindrer ikke, at der var en hjemmels-diskussion, siger Michael Dithmer, der også fortæller, at der ikke laves referat af møder i Koordinationsudvalget.

Bilag seks minutter før
De sidste bilag - 2 og 2A - til mødet kom seks minutter før, mødet gik i gang 3. november 2020. kl. 21.30.

Alligevel annoncerer regeringen aflivningen 4. november på et pressemøde, uden at der præsenteres planer for hastelovgivning til at skabe et lovgrundlag.

Annonce:

Allerede i september sidste år stod det internt i det daværende Miljø- og Fødevareministerium klart, at hvis alle mink i Danmark skulle aflives, skulle der skabes ny lovgivning, der gav myndighederne lov til at kræve dette.

Det forklarede afdelingschef Tejs Binderup fra det daværende ministerium under sin afhøring tidligere i Minkkommissionen.

Ifølge både ham og interne mails, der blev vist under afhøringen, er der i september en klar opfattelse i Miljø- og Fødevareministeriet af, at lov om hold af dyr ikke giver myndighederne hjemmel til at slå alle mink ihjel.

Minkkommisionen skal senere udspørge Mette Frederiksen og andre centrale ministre og embedsfolk.

OVERBLIK: Slettede sms'er er blevet centrale i minksag

Centrale sms-korrespondancer fra Statsministeriets øverste ledelse i tiden omkring beslutningen at aflive alle mink i Danmark er blevet slettet.

Herunder fra statsminister Mette Frederiksens (S) telefon.

Granskningskommissionen - også kendt som minkkommissionen - der kulegraver forløbet omkring beslutningen, skulle ellers bruge dem i arbejdet.

Få her et overblik over, hvad der er op og ned i sms-sagen:

* Statsministerens særlige rådgiver havde autoslettet centrale sms'er:

Det kom frem tirsdag, at Mette Frederiksens særlige rådgiver, Martin Justesen, havde slettet centrale sms-korrespondancer i dagene omkring beslutningen om at aflive mink.

Der var specifikt tale om beskeder mellem Justesen og daværende fødevareminister Mogens Jensens (S) særlige rådgiver, Søren Andersen.

Ifølge stabschefen var hans telefon sat til automatisk at slette beskederne efter et bestemt tidsrum.

* Sms'er hos Mette Frederiksen og departementschef slettet:

Onsdag blev det klart, at også sms-korrespondancer fra statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes departementschef, Barbara Bertelsen, fra dagene omkring beslutningen om at aflive alle mink er slettet.

Som hos Martin Justesen lød det, at statsministerens og hendes departementschefs telefoner var sat til automatisk at slette beskeder efter 30 dage.

Mette Frederiksen siger til TV 2, at hun blev rådgivet til at slette beskederne af sikkerhedshensyn. Hun vil dog ikke svare på, hvornår slette-funktionen blev slået til, men at hun går ud fra, at alle regler om journalisering er overholdt.

* Minkkommission forsøger at genskabe sms'er:

De sms'er, der er blevet slettet, forsøger kommissionen at få genskabt, lød det onsdag til TV 2.

Minkkommissionen oplyste, at der er tale om fire personer i Statsministeriet, hvor det ikke har været muligt at få udleveret sms-beskeder fra september til december 2020, fordi de er slettet.

De fire skal alle afhøres i kommissionen.

* Flere sms'er gemt hos modtageren:

Hos andre centrale embedsmænd er sms'erne blevet gemt hos modtageren.

Tidligere fødevareminister Mogens Jensens (S) daværende særlige rådgiver, Søren Andersen, har oplyst, at han er i besiddelse af den føromtalte sms-korrespondance med statsministerens rådgiver Martin Justesen.

* Statsministeriet forsøger genskabe sms'er:

Ministeriet oplyste i et skriftligt svar til Ritzau onsdag, at det forsøger at genskabe de korrespondancer, der er slettet.

* Professor kalder sms-sletning problematisk:

Fordi væsentlige forhold skal journaliseres, er det problematisk, hvis ikke sms'erne hos Statsministeriets ledelse er blevet gemt andetsteds.

De er nemlig at betragte på lige fod med breve i journaliseringspligten. Det mener professor Frederik Waage fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

* Tidligere ministre genkender ikke slette-praksis:

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser overfor Berlingske, at der i hans tid var praksis om autosletning af sms'er.

Det samme gør andre tidligere ministre fra VLAK-regeringen.

Søren Pind skriver dog på Twitter, at han havde sat autosletning til.

Lyt til den seneste udgave af Ekstra Bladets podcast 'Ingen Kommentarer' herunder eller i din podcastapp. Det handler selvfølgelig om Minkkommissionen og de slettede sms'er.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: