Niels Helveg Petersen er død

Den tidligere udenrigsminister er død efter længere tids sygdom, bekræfter Det Radikale Venstres pressetjeneste

Niels Helveg Petersen  efterlader sig sin kone Kirsten Lee og to sønner - der begge er gået i faderens fodspor - EU-politikeren Morten Helveg Petersen og tidligere klimaminister Rasmus Helveg Petersen. Foto: HOUGAARD NIELS / POLFOTO
Niels Helveg Petersen efterlader sig sin kone Kirsten Lee og to sønner - der begge er gået i faderens fodspor - EU-politikeren Morten Helveg Petersen og tidligere klimaminister Rasmus Helveg Petersen. Foto: HOUGAARD NIELS / POLFOTO

Danmarks tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen er død. Han blev 78 år.

Det bekræfter Det Radikale Venstres pressetjeneste over for Ekstra Bladet, efter det var kommet frem i Politiken.

Radikale oplyser, at Niels Helveg Petersen omkom på sygehuset i Odense.

Lune Helveg jokede med sin sygdom til det sidste

Berørt Jelved om Niels Helveg Petersens død: Det kom som et chok

Niels Helveg Petersen fortalte i januar 2017 til BT, at han kort før jul havde fået konstateret spiserørskræft.

-  Jeg fik konstateret, at jeg havde en kræftsvulst på spiserøret og har været under intensiv behandling. Den er nu slut og efter påske gør vi status og ser, hvordan det er gået med behandlingen. Prognosen er vældig god, sagde Niels Helveg Petersen dengang til BT.

Han fortalte dengang, at han både havde fået strålebehandling og kemo.

- Det er ikke noget, der gør ondt, men der er et stort ubehag forbundet med det. Man bliver træt og slap, sagde han.

Niels Helveg Petersen var udenrigsminister fra 1993 til 2000. Han var desuden partileder i Det Radikale Venstre fra 1978 til 1990.

Han efterlader sig sin kone Kirsten Lee og sine to sønner - der begge er gået i faderens fodspor - EU-politikeren Morten Helveg Petersen og tidligere klimaminister Rasmus Helveg Petersen.

Foto: Carsten Bundgaard / Polfoto
Foto: Carsten Bundgaard / Polfoto

Niels Helveg Petersens utrolige karriere

På det politiske cv kunne den radikale folketingspolitiker Niels Helveg Petersen skrive en række titler. Blandt andet har han været både udenrigsminister og økonomiminister i løbet af sin tid på Christiansborg.

Allerede fra barndommen var det en oplagt vej for Niels Helveg at sigte mod en karriere i politik.

Han var søn af den tidligere radikale undervisnings- og kulturminister Kresten Helveg Petersen og tidligere borgmester i København Lily Helveg Petersen.

Derfor var politik et helt centralt omdrejningspunkt i barndomshjemmet.

Allerede i 1966 blev den 27-årige, fremadstormende jurauddannede Niels Helveg Petersen selv valgt til Folketinget for første gang.

12 år senere - i 1974 - afbrød han uventet sin politiske karriere og begyndte som kabinetschef for det danske medlem af EF-kommissionen Finn Olav Gundelach.

Men Helveg kunne ikke undvære den politiske arena. Efter valget i 1977 genindtrådte han i Folketinget og overtog posten som leder af De Radikales folketingsgruppe.

Det blev begyndelsen til Niels Helveg Petersens politiske kongemageri.

I 1981 vurderede han, at Socialdemokratiets daværende statsminister, Anker Jørgensen, var kørt fast. Så året efter banede den radikale leder vejen for Poul Schlüters (K) indtog i Statsministeriet og startskuddet til 11 års uafbrudt borgerlig dominans.

De Radikale trådte ind i Poul Schlüters VKR-regering i 1988. Helveg blev økonomiminister og stoppede samtidig som radikal gruppeformand.

Da Tamilsagen krøb nærmere, begyndte Niels Helveg Petersen at føre samtaler med Socialdemokraternes Poul Nyrup Rasmussen. Han så gerne, at Nyrup væltede Svend Auken som S-formand. Det skete året efter.

I 1993 blev Nyrup statsminister med Niels Helveg Petersen som udenrigsminister. En post han sad på frem til 2000, selv om han i virkeligheden hellere ville have været formand for Folketinget.

Helveg trådte ud af Folketinget i forbindelse med valget i 2011. Han har dog siden været tilbage på Christiansborg som suppleant.

Det politiske familiedynasti blev også ført videre af Niels Helveg Petersen.

Det var nemlig ikke kun ham, der gik i sine forældres fodspor. Også hans egne sønner, Rasmus Helveg Petersen og Morten Helveg Petersen, har gjort politisk karriere.

Kilde: Ritzau

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri