Nordjysk partifælle tager afstand fra boligfidus

Jeg har aldrig overvejet det. Jeg bor, hvor min familie er, fastslår S-politiker

Simon Kollerup og Ane Halsboe er begge valgt i Nordjylland, men hun har aldrig overvejet partifællens boligfidus. Foto: Lars Svankjaer
Simon Kollerup og Ane Halsboe er begge valgt i Nordjylland, men hun har aldrig overvejet partifællens boligfidus. Foto: Lars Svankjaer

'En folketingsmand skal bo i sin kreds'.

Sådan står der i de valg-brochurer, som Socialdemokraternes nordjyske stemmesluger Simon Kollerup uddelte før valget i 2011, hvor han stormede ind i Folketinget med næsten 10.000 personlige stemmer fra vælgerne i Thy og på Mors.

Men som Ekstra Bladet afslører i dag, så har Kollerup i flere år reelt boet i en ejerlejlighed på Christianshavn med sin mangeårige kæreste og deres to små børn. Samtidig har han beholdt en anden københavner-lejlighed betalt af Folketinget og dermed modtaget et skattefrit tillæg på godt 30.000 kroner årligt til dobbelt husførelse.

Lykketofts lærling i pinlig bolig-fidus

Partifællen Ane Halsboe-Larsen er som Kollerup valgt i Nordjyllands Storkreds. Hun kom i 2011 ind på det yderste S-mandat i storkredsen - men har siden 2008 været opstillet i Brønderslevkredsen.

Ane Halsboe fortæller, at selvom det er ekstremt vigtigt for de lokale partifæller og vælgere, at de nordjyske kandidater også bor officielt i valgkredsen, så har hun aldrig selv overvejet at gøre som Simon Kollerup.

- Hvad synes du om, at man giver vælgerne indtryk af, at man bor ét sted officielt, men så reelt bor et andet sted?

- I forhold til min egen situation, så har jeg ikke overvejet det. Jeg er født og opvokset i min valgkreds. Jeg har stadig familie der, og jeg kommer der hver eneste uge, siger hun.

Baglandet var splittet
Ane Halsboe-Larsens livsforløb er helt identisk med Simon Kollerups. Født og opvokset i Nordjylland, hvorefter universitetsstudier og arbejde førte hende til København. Her bor hun nu med sin mand på Amager. Parret venter deres første barn.

Men hvor Simon Kollerup i valgkampen lovede de lokale vælgere at vende hjem til Thistedkredsen - han har nu folkeregisteradresse 450 kilometer fra sin kæreste og børn i et hus, som hans far har købt til ham i Thy - så gjorde Ane Halsboe-Larsen sig andre overvejelser. 

- Min mand har job i København. Vi kommer til at stifte familie i København. Jeg har fra start gjort mig klart, at jeg har stor respekt for de kollegaer, som formår at få familieliv i Nordjylland med en hverdag i københavn. Men sådan havde jeg ikke lyst til at gøre det. Det har jeg sagt til min kreds fra start af, forklarer hun og fortsætter:

- Der var stor diskussion om det, da jeg skulle opstilles. Om man ville have en kandidat, som ikke boede i kredsen. Derfor var det vigtig, at melde ud fra start. Det var et meget bevidst valg.

- Du har valgt at sige; at når din mand bor og arbejder i København, så bor I begge i København?

- Ja. Jeg ejer en lejlighed i København med min mand. Det er her, han har job. Det er her vi kommer til at have vores familie. Og jeg har lavet en aftale med min kreds om, at jeg kommer der hver uge. Jeg er født og opvokset der, men jeg bor i København. Det har jeg meldt klart ud, da de skulle vælge kandidat.

- Men det vigtigt for nordjyderne, at kandidaten bor der?

- Det betyder meget. Og jeg er også overbevist om, at hvis ikke jeg var født og opvokset der - så ville de ikke have opstillet mig. Jeg kommer fra et sted, som nemt kan blive glemt. Derfor betyder det meget, at have en der enten bor der - eller har prøvet at bo der. Derfor var det også en diskussion, da jeg skulle stilles op.

Valg-løfter
Ane Halsboe-Larsen tør ikke spå om, hvorvidt hendes valgkamp var gået bedre, hvis hun havde lovet vælgerne at flytte folkeregisteradresse til Nordjylland.

- Men du gik ikke til valg på, at en folketingsmand skal bo i sin kreds. Det gjorde Simon Kollerup jo, selvom hans kæreste bor og arbejder i København?

- Jeg kender bedst min eget eksempel.

- Du har aldrig overvejet det?

- Jeg har ærlig sagt, at både min mand og jeg kommer fra Nordjylland. Vi kunne sagtens forestille os at flytte tilbage. Men så længe han har job i København, og min hverdag er på Christiansborg, så vil vi også godt have familien i København. Det har jeg gjort klart.

Ane Halsboe-Larsen er gift med Peter Strauss Jørgensen, der er spindoktor for Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time