Nordkorea testede brintbombe: Nu indkalder Samuelsen ambassadøren

Nordkorea har oplyst, at det natten til søndag dansk tid har gennemført en prøvesprængning af en brintbombe

Anders Samuelsen er udenrigsminister i Danmark. Foto: Jens Dresling/ritzau
Anders Samuelsen er udenrigsminister i Danmark. Foto: Jens Dresling/ritzau

Nordkorea må stoppe med sin destabiliserende opførsel og med at overtræde FN-resolutioner.

Sådan lyder opfordringen fra Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), på Twitter, efter at Nordkorea har sagt, at det natten til søndag dansk tid har gennemført en prøvesprængning af en brintbombe.

Samuelsen skriver desuden, at han vil indkalde Nordkoreas ambassadør i Stockholm til et møde i Udenrigsministeriet. Udenrigsministeren vil over for nordkoreanerne på det kraftigste tage afstand fra bombetesten.

- Nordkoreas voldelige retorik og atomprøvesprængning er dybt bekymrende og udgør en trussel mod global fred og sikkerhed, siger Samuelsen i en pressemeddelelse.

- Vi kan og skal ikke acceptere, at Nordkorea endnu engang har overtrådt sikkerhedsrådets resolutioner og bidraget til at forværre sikkerhedssituationen for både sig selv, sin befolkning og sine naboer.

- Vi skal lægge maksimalt pres på Nordkorea for at stoppe missilprogrammet og komme tilbage til forhandlingsbordet, siger Samuelsen.

Det er langt fra hverdagskost, at Samuelsen indkalder en ambassadør til et møde.

- Det er et alvorligt diplomatisk skridt, som jeg håber, at styret i Pyongyang vil notere sig.

- Samtidig vil vi sammen med vores partnere i EU og FN arbejde aktivt for at sikre, at de vidtrækkende sanktioner mod Nordkorea implementeres, da det er afgørende for at stække styrets finansiering af deres ulovlige missilprogram.

- Jeg vil under mit kommende besøg i Sydkorea desuden mødes med både den sydkoreanske regering og regionale partnere og diskutere, hvordan vi i fællesskab kan dæmme op for truslen fra Nordkorea, siger Samuelsen.

Brintbomben er ifølge Nordkorea med succes blevet testet i landet søndag. Mens det er uvist, om der er tale om netop denne type bombe, står det klart, at landet har udført sin sjette atomtest.


Hvor langt kan Nordkoreas missiler egentlig nå? Få svaret her. Video: AP

FAKTA: Brintbombe - atombombens farlige fætter

Den ungarske fysiker Edward Teller udviklede brintbomben, der er et ekstremt farligt kernevåben.

Nordkorea hævder søndag, at landet med succes har prøvesprængt en brintbombe.

Dermed er det nordkoreanske våbenarsenal muligvis blevet udvidet med et meget dødbringende kernevåben. Bliv klogere på brintbomber her:

* En brintbombe er et kernevåben.

* Brintbomber omtales ofte B-bombe eller H-bombe. H står for hydrogen.

* Der sker en voldsom energiudvikling i en brintbombe. Det sker ved en sammensmeltning - fusion - af lette atomkerner ved en kædereaktion.

* Brintbomber er kraftigere end atombomber.

* De farlige brintbomber er ikke nødvendigvis store i størrelse. Bomberne kan være helt ned til få fod lange og passer ind i missilers sprænghoveder.

* Den ungarske fysiker Edward Teller står bag udviklingen af brintbomben sammen med den polskfødte matematiker Stanislaw Ulam.

* Den kraftigste brintbombe, der hidtil er detoneret, er Tsar Bomba. Den blev sprængt af Sovjetunionen 30. oktober 1961.

Kilder: Gyldendals Den Store Danske, Ingeniøren, BBC.