Notat gennemhuller Venstres ulandspolitik

Venstres får svært ved at realisere deres besparelser på udviklingsbistanden, viser notat fra Udenrigsministeriet

Venstre er kommet i problemer, efter et notat viser, at deres besparelser ikke kan realiseres. (Foto: Anthon Unger).
Venstre er kommet i problemer, efter et notat viser, at deres besparelser ikke kan realiseres. (Foto: Anthon Unger).

Venstre har sagt det igen og igen - Danmark skal skære i udviklingsbistanden.

Helt konkret vil partiet spare 2,6 milliarder kroner om året på udviklingsbistanden. Samtidig vil partiet sende flere penge til Afrika og fastslår, at besparelserne ikke vil gå udover lande, hvor der allerede er indgået aftaler som for eksempel Afghanistan.

Men et notat fra Udenrigsministeriet, som Politiken er kommet i besiddelse af, viser, at der højst kan spares en milliard kroner, hvis Venstre ikke vil skære i støtten til Afrika og Afghanistan.

'Hvis al bistand til bilaterale programmer uden for Afrika (og Afghanistan) standses, vil det give mindre end 1 mia. kr. i gennemsnitlig besparelse. I 2015 vil besparelsen være så lav som 290 mio. kr. pga. få tilsagn til lande i Asien og Latinamerika ud over Afghanistan', skulle der stå i notatet ifølge Politiken.

Den nuværende udviklingsminister Mogens Jensen (S) kalder de nye oplysninger for en 'bombe' i valgkampen.

- Når man kan se, at man i 2015 ud fra Venstres egne forudsætninger kun kan finde 290 mio. ud af de 2,5 mia. kr., de disponerer med, er det jo en bombe under Venstres valgløfter. Der er jo ikke den ting og det løfte, de ikke vil finansiere med ulandsbesparelser, siger socialdemokraten til Politiken.

Pengene kan findes
Hos Venstre mener man, at der sagtens kan laves besparelser uden det går udover Afrika og lande som Afghanistan.

- Regeringen producerer et notat om, at man ikke kan skære i udviklingsbistanden, og så gør de det selv få måneder efter. Så selvfølgelig kan vi finde de penge, når regeringen har kunnet selv, siger Peter Christensen.

- Vi vil starte med at sætte en stopper for nye initiativer. Så vil vi gøre som regeringen, som har vist, at man selvfølgelig kan spare på udviklingsbistanden, siger han til Politiken.

Strammer reglerne
I dag fremlægger Venstre deres asyludspil klokken 11 på et pressemøde. Der er lagt op til, at partiet vil stramme reglerne for asyl yderligere.

- Vi fremlægger et bud på en asylreform, fordi tilstrømningen er ude af kontrol, siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten.

Partiet vil gøre det sværere for flygtninge at få permanent opholdstilladelse i Danmark.

- Vi vil rulle regeringens lempelser tilbage, så flygtninge kun kan opnå permanent ophold, hvis de arbejder, taler dansk og reelt er integrerede i det danske samfund, siger Lars Løkke til avisen.

5 kommentarer
Vis kommentarer