Nu begynder Uber-krig i retten - forsvarsadvokat har es i ærmet

Uber-spekuleret: En advokat prøver nu at få Uber-sager udskudt i retten. DF raser over mulig forsinkelse

Tidligere på måneden testede Ekstra Bladet Uber og taxaselskabet 4 x 35. Der blev sammenlignet ventetid, længde på rute og selvfølgelig, prisforskel. Se, hvad vi kom frem til, i indslaget her

En snigmanøvre i retten kan tirsdag få taxachauffører til at slå i rattet af frustration.

Seks chauffører fra det omstridte transportnetværk Uber sidder for første gang på anklagebænken i Københavns Byret for overtrædelse af taxiloven og færdselsloven.

Men inden retssagerne - som forventes at vare en time per styk - overhovedet går i gang, vil advokaten for to af de tiltalte forsøge at få sagerne udskudt.

- Jeg har bedt om at få sagerne udsat. Blandt andet fordi, jeg ikke mener, at sagerne er belyst i tilstrækkelig grad, så der kan træffes en afgørelse på det nuværende grundlag, siger advokat Betina Hald Engmark til Ekstra Bladet.

(Foto: Jens Dresling) Politik Radikale: Lad taxaer droppe at køre i yderområder

Advokaten vil ikke komme nærmere ind på, hvad der i hendes øjne gør, at sagerne ikke er ordentligt belyst.

Hendes modpart i retten, senioranklager Elisabeth Boserup, vil da også kæmpe mod udsættelsen, så de seks tiltalte mænd kan få den bødestraf på mellem 5000-7000 kroner, som anklagemyndigheden kræver.

- Der er rejst tiltale, fordi vi mener, at der er grundlag for at dømme dem for overtrædelse af loven, siger anklageren til Ekstra Bladet.

Se også: Uber indgår kæmpe million-forlig med amerikanske chauffører

Grotesk udsættelse
Det er første gang, at en dommer skal tage stilling til lovligheden af Uber, efter at det amerikanske firma gjorde sit indtog i Danmark i efteråret 2014. Og det juridiske slagsmål har længe være efterspurgt i taxibranchen, der mister kunder til Ubers ’piratkørsel’.

På Christiansborg venter justitsminister Søren Pind (V) og en række andre politikere på resultatet i retten, før de vil tage stilling til, hvad der skal ske med Uber i Danmark.

Der er dog ingen tid at spilde ifølge Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen, der mener, at Uber faciliterer ulovligheder på samlebånd.

- I forvejen er det grotesk, at det skal prøves ved en domstol. De bryder en klokkeklar lovgivning, så det kan ikke være så vanskeligt.

- Hvis det så også skal udsættes, så er det endnu mere grotesk. Det har jeg ikke fantasi til at forestille mig, siger Kim Christiansen til Ekstra Bladet.

Se også: Uber klar med støtte til tiltalte chauffører

De seks på anklagebænken er mænd mellem 21 og 52 år, som alle nægter sig skyldige.

Til at vidne i sagerne har anklagemyndigheden indkaldt de betjente, som sigtede de såkaldte Uber-chauffører. Der er derfor ingen kunder, som skal i vidneskranken.

Se også: Kritikken af Uber er snæversynet

Så hårdt rammer Uber
De almindelige taxaselskaber bliver særlig ramt af Ubers indtræden, når natten falder på, og weekendfolket skal fragtes rundt.

Det viser salgstal fra Taxinord, der kører med 600 vogne i Region Hovedstaden, og som har sammenlignet omsætningen i år og sidste år for 20 weekendnætter i januar, februar og marts for at se effekten af Uber.

Omsætningen er faldet med 14 procent, hvilket svarer til knap 14.000 ture mindre i tidsrummet fra midnat til klokken fem om morgenen.

Travis Kalanick (indsat) er blevet stenrig på app'en, som vækker protester i den etablerede taxabranche verden over - som her i Zürich. (Foto: AP) Tæt på 'Brutalt røvhul': Her er den ukendte Uber-milliardær

Taxaer forsvinder
I alt kører Taxinord derfor nu 71.480 ture i de 20 weekendnætter, og ifølge direktør Carsten Aastrup skyldes faldet udelukkende Uber. Derfor frygter han en langvarig retssag.

- Vi har mistet rigtig meget omsætning, og hvis nu byrettens dom bliver anket, og vi skal vente et år mere på en endelig afgørelse, så kan vi ikke holde til det.

- Det kommer til at betyde, at taxaerne stille og roligt forsvinder for nattebilledet, fordi det ikke kan betale sig, siger han til Ekstra Bladet.

Ubers chauffører bør ikke frygte en pludselig kontrol fra Skat (Foto: Mogens Flindt) Dansk politik Skat giver Uber-chauffører arbejdsro

Taxidirektøren ser gerne, at Uber får lov til at køre i Danmark. Så skal det bare være på lige og lovlige vilkår, hvilket det langt fra er i dag ifølge Carsten Aastrup, fordi Uber ikke i øjeblikket skal leve op til samme lovkrav.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor det skal tage så lang tid at finde ud af, om Uber er lovligt eller ulovligt. Jeg er ret sikker på, at en første års jurastuderende kan finde ud af, at det er ulovligt på et par timer, siger han.

Søren Pind var i krydsild om Uber her til formiddag (Foto: POLFOTO) Dansk politik Søren Pind erkender: Uber-sag er trukket ud

89 kommentarer
Vis kommentarer