Nu bliver det lovligt at have peberspray i hjemmet

Fra 1. januar vil almindelige borgere kunne opbevare peberspray i eget hjem og anvende det om nødvendigt

Fra 1. januar 2019 bliver det lovligt at have en peberspray i hjemmet. Foto: Rasmus Baaner/Ritzau Scanpix
Fra 1. januar 2019 bliver det lovligt at have en peberspray i hjemmet. Foto: Rasmus Baaner/Ritzau Scanpix

Et flertal i Folketinget med regeringen og Dansk Folkeparti har tirsdag vedtaget et lovforslag, der gør det lovligt for personer over 18 år at have peberspray i eget hjem.

Fra næste år bliver det derfor muligt for almindelige borgere over 18 år at opbevare peberspray i deres eget hjem. Og om nødvendigt anvende sprayen til selvforsvar, for eksempel ved røverier.

Nogle har peget på, at lovliggørelsen af peberspray kan give kriminelle et ekstra våben.

FAKTA: Peberspray kan gøre blind i en halv time

Få her et overblik over, hvad en peberspray indeholder, og hvordan den virker:

* Peberspray, også kaldet OC (Oleoresin Capsicum), er beslægtet med tåregas - men er langt stærkere.

* Indholdet består af cayennepeber eller chili, som er blandet i opløsningsmiddel. Det fyldes i en spraydåse, som indeholder drivmiddel, der hjælper dåsens indhold ud i en tynd stråle.

* Peberspray kan ramme på op til mellem seks og syv meters afstand.

* En dåse peberspray indeholder omkring to millioner Scoville Heat-units, der er en enhed til at måle frugter og grøntsagers styrke.

* Dermed svarer pebersprayens styrke omtrent til styrken for verdens stærkeste chili. En stærk, thailandsk ret måler typisk mellem 50 til 200 på Scoville-skalaen.

* Bliver man ramt af peberspray i ansigtet, medfører det akutte smerter i øjne og på huden, tåreflåd og flåd fra næsen, vanskeligheder med vejrtrækning, hoste, generelt ubehag i kroppen samt ufrivillig blinken eller lukning af øjnene.

* Vand reducerer virkningen hurtigere.

* Når en person rammes af sprayen, er vedkommende i de fleste tilfælde ude af stand til at orientere sig og tvinges derfor til at opgive et eventuelt angreb eller udvise fysisk modstand.

* Blindheden varer i omkring en halv time. Det generelle ubehag forsvinder typisk helt efter to timer, og sprayen giver ikke varige skader.

* Politiet har siden 1. januar 2008 haft peberspray som en fast del af deres udrustning.

Kilde: Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab, Legaldesk.dkguinnessworldrecords.com.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mener, at de kriminelle i forvejen har anskaffet sig de våben de skal bruge, herunder peberspray. 

- Vi synes, det er en god måde at give lovlydige danskere en mulighed for at kunne forsvare sig selv i deres hjem.

- Samtidig med det skærper vi straffen for at bruge den (pebersprayen, red.) uretmæssigt. Så får man en strengere straf fremover, siger han.

Mange organisationer som Politiforbundet, Det Kriminalpræventive Råd og Dansk Erhverv har i høringssvar udtrykt bekymring for, hvordan brugen af peberspray vil komme til at virke i praksis.

Kan eskalere vold
Det Kriminalpræventive Råd har meddelt, at 'der er gode grunde til at tro, at lovforslaget vil kunne eskalere vold'.

Hos Offerrådgivningen, der rådgiver ofre, er landsformand Knut Arild Gulbrandsen bekymret for flere ting i lovforslaget.

Blandt andet om hvorvidt offeret, der anvender pebersprayen, efterfølgende kan blive dømt efter at have forsvaret sig.

- Hvis man har et indbrud, hvor det ikke er et røveri, så kan man rent juridisk blive dømt for at forsvare sig selv, hvis det ikke er nødvendigt i den situation.

- Og hvor meget tid har man til at reagere og tænke sig om i sådan en situation? Rent juridisk giver det nogle problemer, siger han.

Ubegrundet frygt
Peter Kofod Poulsen fra Dansk Folkeparti mener, at skepsissen er ubegrundet.

- Hvis man i dag bryder ind i private hjem, og folk gør modstand, så vil de bruge redskaber, der kan være langt farligere, siger han og nævner blandt andet køkkenknive og baseballbat.

- Så vi ser pebersprayen som en nedskalering, noget der kan være med til at gøre, at folk kommer derfra med liv og lemmer i behold, siger han.

511 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere