Nu bliver Pape og Samuelsen grillet om slettede mails

Hvad skete der, da gamle mails om Tibet-sagen blev slettet hos politiet?

Slettede Tibet-mails er nu genstand for et samtåd i Folketinget. Foto: Dennis Lehmann
Slettede Tibet-mails er nu genstand for et samtåd i Folketinget. Foto: Dennis Lehmann

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen skal nu stå skoleret i Folketinget i et samråd i sagen om de slettede mails i Tibet-sagen.

I marts kom det frem, at de øverste chefer i Københavns Politi måske slap alt for let, da de før jul blev pure frikendt af Tibet-kommissionen for at have udstedt en ulovlig ordre om at skærme kinesiske toppolitikere fra det danske, fredelige demonstranter i 2012.

Se også: Bombe i Tibet-sagen: Holdt kæft om skjulte mails

Det blev således afsløret, at topledelsen fik slettet deres mailkonti, før Tibet-kommissionen overhovedet kom i gang med at deres arbejde.

Derudover er det kommet frem, at ledende medarbejdere i Udenrigsministeriet ikke blev bedt om at sende materiale til kommissionen.

Alternativets Josephine Fock kritiserer i stærke vendinger, at ikke alt relevant materiale fra starten blev udleveret:

- Man stiller sig selv spørgsmålet, hvorfor ledende medarbejder - ledende medarbejdere - ikke blev bedt om at aflevere materiale. Forestiller man sig virkelig, at det er to menige medabrejdere, der får den idé at knægte grundloven?

Justitsminister Søren Pape Poulsen afviser, at visse medarbejdere kan have haft interesse i at tilbageholde oplysninger fra Tibet-kommisionen.

Han slår i stedet på tromme for, at der nu skal ryddes op i datahåndteringen hos politiet:

- Der skal ryddes op, så der kommer styr på datahåndteringen, lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Justitsministeren vil dog ikke

- Vi ved jo ikke, hvad der i de mails. Jeg skal jo ikke sidde her og konkludere, at der noget eller, at der ikke er noget i dem. Det er derfor, vi har gennedsat kommissionen, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Samuelsen: En fejl
Også udenrigsminister Anders Samuelsen svarer afvisende på, at medarbejdere i Udenrigsministeriet har beordret politiet til at gå efter Tibet-demonstranter.

- Der er ikke noget, der peger på, at hverken min forgænger eller medarbejdere i ministeriet har fremsat ordre eller instruktioner eller lignende til politiet.

Samuelsen forklarer ligeledes, at han opfatter den manglende efterspørgsel af oplysninger fra ledende medarbejdere i ministeriet som en fejl.

- Jeg opfatter det som en beklagelig fejl Jeg har ingen indikationer på, at det er sket bevidst.

Slettede mails dukkede op
Tidligere i år dukkede en database med de slettede mails op, selvom politiet afviste, at det kunne lade sig gøre at fremskaffe de slettede mails.

Udenrigsministeriet erkendte i maj, at ministeriet slet ikke havde leveret de oplysninger til Tibet-kommissionen, som man burde.

Ministeriet glemte nemlig at fortælle kommissionen, at mails ind og ud af ministeriet bliver gemt i et omfattende backup-system.

I stedet fik kommissionen at vide, at næsten alle mails var slettet. Kommissionen fik blot otte mails udleveret fra to medarbejdere.

Oplysningerne blev bragt frem af Danmarks Radios P1 Orientering.

Oplysninger er interessante, fordi Tibet-Kommissionen aldrig lykkedes med at placere et ansvar for de grundlovsstridige anholdelser og fratagelser af Tibet-flag fra aktivister, som fandt sted under det kinesiske statsbesøg i juni 2012.

Se også: Politiet midt under Tibet-sagen: Alle lydfiler skal slettes

80 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere