Efter forårets mindre regeringsrokade er andelen af kvindelige spindoktorer faldet til nul komma nul.
Ikke engang ligestillingsminister Eva Kjer Hansen har valgt en kvinde.
Og så sent som i i dag har regeringen udvidet sin spinhær fra 22 til hele 23 særlige rådgivere. Mænd hver og en. Det skete, da udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fik endnu en spin-karl i stalden: Martin Lünell Christensen, hentet i Venstres presseafdeling.
Den kønsmæssige skævvridning falder i elendig jord hos forkvinden for Kvinderådet, Nanna Højlund.
- Det bliver et symbol på, at magtfulde personer i samfundet er mænd, ligesom en anden diskussion er, om der ikke der brug for nogle af de erfaringer, man kan komme med som kvinde, siger hun til Berlingske, som har gennemgået listen af spindoktorer.
Over for avisen forklarer ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), at sammensætningen af spindoktorholdet er udtryk for 'en tilfældighed'.
Så meget tjener regeringens spin-hær
- Vi har haft en kvindelig statsminister, og vi har mange kvindelige partiformænd. Kvinder er faktisk rigtigt godt med i det politiske system, udtaler hun.
Men den køber Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, ikke.
Golfklubben
Især fraværet af kvinder i regeringens magtfulde udvalg er et problem, mener han. At der nu heller ikke er kvindelige spindoktorer understreger blot VLAK-regeringens ligestillingsproblem, lyder det.
- Du siger til Berlingske, at de ansætter vennerne fra golfklubben. Hvem er det?
- Jeg ved ikke, hvem der spiller golf. Jeg sagde også - det nåede jeg vist aldrig at blive citeret for - at der også er alle mulige andre netværk. Venstres Ungdom og altmuligt andet, hvor folk kender hinanden.
- Det, som er endnu bedre end kompetencer, er et godt netværk. Det er gode venner. At man har de rigtige kontakter.
- Men når I i Socialdemokratiet ansætter folk, så ansætter I jo også folk fra egne rækker?
- Ja.
- Så er det vel fuldstændig det samme for jer?
- Både og. Vi har mange ansatte. Der er en del, der har socialdemokratisk baggrund. Også er der også nogle udefra.
- Min pointe er ikke at hænge nogen ud med navn; at den og den person ikke skulle være kompetent. Fordi det har jeg ikke nogen grund til at tro. Det er ikke mit ønske at angribe nogen på deres faglighed.
- Mit ønske er at påpege en tendens som jeg synes er eksploderet under den her regering. Det skyldes, at de har en blind vinkel for, hvorfor det kan bidrage positivt, at man ikke bare er en masse mennesker, der ligner hinanden.
Interviewet med Rasmus Horn Langhoff fortsætter under billederne og faktaboksen
- Rasmus Horn Langhoff, synes du egentlig selv, Socialdemokratiet er gået forrest i forhold til ikke at ansætte socialdemokrater og folk fra fagbevægelsen?
- Hvis du læser min kritik i Berlingske Tidende - og mit indlæg i Politiken. Så er min kritik, at der kun sidder mænd, der hvor der bliver truffet beslutninger. Det er kun, hvis der bliver serveret kaffe og wienerbasser, at der er en kvinde inde i det rum, hvor der bliver truffet beslutninger. Det er min kritik.
- Det billede bliver du nødt til at forklare.
- Der, hvor beslutninger bliver truffet i økonomiudvalget, koordinationsudvalget eller for den sags skyld i sikkerhedsudvalget, de tre magtfulde udvalg, er ingen kvinder.
- Det forstår jeg godt. Forudsætter du så, at det må være kvinder, som serverer kaffen og wienerbasserne? Er det noget du ved, eller er det noget du tror, at det er kvinder som serverer?
- Kvinder er overrepræsenteret på sekretærniveau i ministerierne. Så det er der en meget stor sandsynlighed for. Hvis de så har fået en mand til at servere kaffen og wienerbasserne, så er de ikke engang der.
- Men der er jo også mænd ansat som personlige assistenter osv., så er du ikke med til selv at skabe kønsstereotyper?
- Jeg er med til at sætte tingene på spidsen for at understrege, hvad jeg synes, er en absurditet, nemlig at kvinder er sat uden for døren, når beslutninger skal træffes. Det mener jeg, at forstærket med den her skævvridning på rådgiversiden.
- Betyder det så, at næste gang Socialdemokratiet kommer i regering, så ser vi en anden ansættelsesprocedure for særlige rådgivere?
- Vi kommer i hvert fald til at se, at kvinder på samme måde som mænd bliver en del af det politiske arbejde - også på topniveau.
- Men vil I ændre proceduren, så det bliver mere centralt styret?
- Jeg håber ikke, det bliver nødvendig. Min opfordring er, at man tænker lidt ud af boksen.
- Så er vi lidt tilbage ved start; Venstre og Socialdemokratiet finder jo særlige rådgivere nøjagtigt de samme steder: I presseafdelinger, interesseorganisationer, osv.- altså folk I har arbejdet sammen med før. Det er det samme lukkede kredsløb. Vil I gøre det anderledes?
- Det er ikke det, jeg lægger op til her.
- Du siger de borgerlige finder folk i golfklubben eller VU (Venstres Ungdom). DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) er vel det samme.
- Ja, ja, jeg sætter tingene på spidsen.
- Det er jo noget vrøvl, når I gør nøjagtigt det samme selv.
- Jamen, hvis du læser artiklen i Berlingske eller i Politiken i starten af måneden, så siger jeg nærmest begge steder, at der ikke er nogen partier, som kan sige sig fri fra det her. Jeg mener, det er en generel tendens. Så jeg siger ikke, uhh vi er så hellige; de andre er nogle skurke. Jeg siger faktisk, at det er en general tendens, siger Socialdemokratiets ligestillingsordfører.