Nu er det afgjort: Kæmpe fusion bliver en realitet

Fusion mellem hovedorganisationerne LO og FTF er fredag endeligt besluttet af organisationernes medlemmer

De 650 delegerede fra LO og FTF har stemt ja til, at de to organisationer skal fusionere. Det skriver FTFs formand Bente Sorgenfrey og LOs formand Lizette Risgaard på Twitter.

FOA-formand Dennis Kristensen skriver på Twitter, at 384 delegerede i LO stemte ja, mens 11 stemte imod. 71,4 procent af de delegerede fra FTF stemte for fusionen.

De to organisationer slår sig sammen 1. januar 2019, hvor de også vil skifte til et helt nyt navn. Hvad organisationen kommer til at hedde fra næste år er der ikke nogen der ved endnu.

- Vi har ikke brugt hverken store summer eller tid på at finde et nyt navn. Vi ville først have den her hovedorganisation på plads, og så skal I nok få et nyt navn stærkt og hurtigt, fortalte Lizette Risgaard på det efterfølgende pressemøde.

Et navn vil først blive besluttet senere i dag, fredag, hvor der er en stiftende kongres for den nye organisation, der vil have omkring 1,5 millioner medlemmer.

Hovedorganisationerne har arbejdet på en sammenlægning siden 2015. Men der var spænding om den mulige fusion til det sidste.

Den største fagforening under LO, 3F, besluttede først torsdag at anbefale et ja til en ny samlet hovedorganisation. I FTF har blandt andet Finansforbundet været modstander af fusionen.

Fakta om FTF og LO

- LO er Danmarks største hovedorganisation. Det er en paraplyorganisation for 18 fagforeninger, hvoraf 3F, HK, FOA og Dansk Metal er de største. Håndværkere, industriarbejdere og butiksansatte er blandt de største grupper.

- Der er omkring en million medlemmer af LO's forbund, hvoraf cirka 800.000 er i arbejde. Privatansatte fylder mest.

- FTF er fællesforbund for 75 mindre medlemsorganisationer og har 450.000 medlemmer, med omkring 350.000 i arbejde. Størstedelen er offentligt ansatte.

- De største FTF-forbund er Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Bupl, der er pædagogernes fagforening.

- LO og FTF har arbejdet på en fusion siden 2015.

Kilder: LO, FTF, Ugebrevet A4 og Ritzau