Annonce:
Annonce:

Nu er det alvor: Rusland er hovedmistænkt

Pilen peger mod Rusland, men Mette Frederiksen har ingen beviser

På aftenens doorstep i Statsministeret afviste Mette Frederiksen, at bruddene på Nord Stream 1 og 2 bliver betragtet som en decideret krigshandling - dog peger alt på, at der ikke er tale om et uheld

Annonce:
Følg Politik

Den bevidste sprængning tre steder på gasledninger i Østersøen tæt på Bornholm markerer et nyt kapitel i dansk sikkerhedpolitik.

Hvis man var i tvivl, så stod det for alvor klart tirsdag aften, da Mette Frederiksen (S) og tre ministre med kort varsel indkaldte til pressemøde.

- Der er tale om bevidste handlinger - ikke et uheld, konstaterer statsministeren.

De tre eksplosioner skete natten til mandag og var så store, at de ikke kan være sket efter nærkontakt med et skibsanker eller ved et andet uheld, blev det understreget.

Pilen peger øst
Nu er spørgsmålet så, hvem der står bag? Svaret er fortsat uvist. Men Rusland er den hovedmistænkte. Hvis man var i tvivl, så lyt blot til svarene tirsdag aften.

Annonce:

På pressemødet forsøgte statsministeren og hendes ministre Jeppe Kofod, Morten Bødskov og Dan Jørgensen godt nok at glide af på spørgsmålene om Rusland.

Nærmest kom udenrigsminister Kofod, der understregede Danmarks samarbejde med Sverige, Polen og Tyskland om hændelsen.

Rusland vil man først 'informere' i morgen. Det svar er bemærkelsesværdigt, al den stund at gasledningerne altså udgår fra Rusland.

Mens statsministeren taler om bevidste handlinger og dermed sabotage, så danser hun på en knivsæg i en tid, hvor der er krig i Europa.

Ekstra Bladets udsendte ville vide, om eksplosionerne er en krigshandling mod Danmark.

- Svaret er, at det er foregået i internationalt farvand, og dermed nej, svarer Mette Frederiksen.

Der bliver ikke desto mindre sendt adskillige flådefartøjer fra Danmark, Sverige og Tyskland mod farvandet ved Bornholm.

Hverken Putins talsmand eller Mette Frederiksen kan udelukke sabotage, efter at der har været tre gaslækager i Østersøen på Nord Stream 1 og 2

Sagen kort: Lækage på Nord Stream

Kortene tæt til kroppen
Også over for Folketingets partier holder regeringen igen med beskyldninger mod Rusland.

Annonce:

Ekstra Bladet erfarer fra flere kilder, at regeringen ikke har givet partilederne, som blev samlet tirsdag eftermiddag, nogen indikationer på, hvem der kan stå bag de eksplosioner, som har forårsaget lækagerne ved Bornholm.

- Der er ingen efterretninger, der peger i retning af, hvem der har forårsaget det, som en kilde udtrykker det.

Ekstra Bladet forstår, at regeringen på mødet med partilederne direkte blev adspurgt, om Rusland står bag. Men der blev svaret undvigende.

Militært anliggende
I Sverige er det svenske forsvars indsatschef, Michael Claesson, mere åben. Han betegner lækagen som en sag for svensk forsvar

- Det er klart, at det er et militært anliggende, siger han til Aftonbladet, og fortsætter:

- Det er svært at løsrive sig fra hele perspektivet omkring udviklingen i verden og de meldinger, vi fik i sidste uge om Ruslands mobilisering og så videre. Der er ingen absolutte sammenhænge, det er ikke det, jeg siger, men det kan samtidig heller ikke udelukkes, siger Michael Claesson.

Annonce:

Med andre ord er Rusland simpelthen den hovedmistænkte, fordi de i den grad har motivet. Begivenhederne i Østersøen kan være en såkaldt false flag-manøvre. Eksplosioner iscenesat for at stille Vesten i et dårligt lys hjemme i Rusland. Det er i den forbindelse værd at bemærke, at Rusland også taler om mulig sabotage.

Med en stor mobilisering af hundredtusindvis unge russiske mænd i fuld sving har Rusland brug for at skabe et billede af, at Rusland står i åben konflikt med Vesten.

Danmark og Sverige har da også allerede nu indledt et tæt samarbejde om opklaringen og udredning af hændelsen, der skete tre steder på de vitale gasledning Nord Stream 1 og 2.

Stærke under overfladen
Det bærer yderligere ved til bålet, at Rusland er særdeles velorganiseret, hvad angår undervandskrig. Det påpegede den tyske marinechef tidligere på ugen. Jan Christian Kaack advarede netop om, at russerne kunne angribe it-kabler og gasledninger.

Derfor går spekulationerne nu på, hvordan sabotagen kan være sket. Med ubåd, dykkere eller måske fra civilt udseende skibe, hvorfra man har kastet sprængstof.

Annonce:

Det er dette opklaringsarbejde, Danmark og Sverige nu går i gang med. Man er fortrøstningsfuld i forhold til, at sagen bliver opklaret. I modsætning til Danmark er Sverige stadig en nation med ubåde.

Mens vi herhjemme stadig danser om den varme gas, så giver de den fuld skrue i Ukraine. Præsidentrådgiver Mykhailo Podolyak skriver på Twitter:

''Gaslækagen' fra NS-1 er intet andet end et terrorangreb planlagt af Rusland og er en aggression mod EU. Rusland vil destabilisere den økonomiske situation i Europa og forårsage panik forud for vinteren. Det bedste svar er sikkerhedsinvesteringer - kampvogne, helst tyske'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: