Annonce:
Annonce:

Nu er det alvor: Slutspil om flertalsregering

Løkke har gjort et opsigtvækkende comeback, og en mulig flertalsregering med hele 96 mandater bag sig er på tegnebrættet. Slutspurten om regeringsmagten er i den grad i gang

Annonce:
Følg Politik

Efter adskillige ugers fodslæben er en ny regering alvorligt på trapperne.

Det forlyder fra adskillige kilder i flere partier.

Som landet ligger, bliver kernen i den nye regering Socialdemokratiet og Venstre.

Men de to store gamle magtpartier kan meget vel få selskab, lyder det nu fra flere kilder.

Moderaterne og Radikale Venstre er i skrivende stund så langt inde i varmen, at flere kilder forventer, at de også er med, når den nye regering formentlig bliver præsenteret i begyndelsen af næste uge. Måske allerede søndag.

Ikke alle kilder med kendskab til forhandlingerne forventer, at det kommer til at gå helt så hurtigt. Men de optimistiske toner siger alt om, hvor langt forhandlingerne er fremme.

Det er bemærkelsesværdigt, at Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne nærmer sig en plads i regeringen.

Annonce:

Løkke har selv været ude og noget nær afskrive sig regeringsdeltagelse, men i denne uge har han gjort en form for comeback.

Både Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen har et forklaringsproblem, hvis de danner en regering sammen. Ikke desto mindre er det højst sandsynligt netop det, der snart kan ske, mener politisk kommentator Henrik Qvortrup, som kalder det historisk

Q: Begge parter har et forklaringsproblem

Dybt i øjnene
Venstre-toppen har været ivrige efter at holde Løkke ude i kulden. På den måde håbede man, at projektet Moderaterne ville afskalle over tid.

Men der lyder nu nye toner fra Venstre, som ser ud til at være villige til at lukke Moderaterne ind i regeringen.

- Det vil være for dyrt at have dem udenfor, og det vil sikre mere stabilitet, hvis vi har dem med. Det er alt på et bræt nu, som en Venstre-kilde konstaterer.

Kan de finde hinanden? Meget tyder på det. Foto: Jens Dresling
Kan de finde hinanden? Meget tyder på det. Foto: Jens Dresling
 

Ellemann og Løkke kigger angiveligt hinanden dybt i øjnene på Marienborg. Især Ellemann skal finde ud af, om han kan arbejde sammen med Løkke.

Det er ingen hemmelighed, at følelserne i Venstre for Lars Løkke har kunnet ligge på et meget lille sted de seneste par år, siden Løkke først blev væltet i Brejning og siden forlod partiet og stiftede Moderaterne.

Annonce:

Der har fra topfolk i Venstre været tale om uindpakket had. Men følelserne er altså lagt hylden til fordel for en pragmatisk kurs.

Hos Socialdemokratiets top vandt Lars Løkke Rasmussen ingen venner, da han barslede med sidegadeforhandlinger og forsøgte at lokke et af de to grønlandske folketingsmedlemmer over i blå blok kort tid efter valget.

De VIL med
Men den tidligere statsminister er altså blevet taget til nåde så langt, at det her i slutfasen reelt er op til Venstre-toppen, om de kan leve med Moderaternes regeringsdeltagelse, lyder det fra den socialdemokratiske lejr.

Det hører imidlertid med til billedet, at det ikke vil være uden konsekvenser, hvis Moderaterne og de radikale i 11. time bliver holdt ude af en regering. I begge partier lyder det nemlig, at prisen for at bakke op om regeringen i så fald vil stige ganske gevaldigt.

Fredag formiddag har Lars Løkke da også udsendt en optimistisk opdatering på Facebook, der antyder, at der er gode ting i vente i Løkkes politiske tilværelse.

Annonce:

Ny virkelighed

Lykkes det vitterligt Mette Frederiksen at danne en flertalsregering, vil det være en helt ny situation i nyere politisk historie.

Hvis alle fire partier kommer med, vil regeringen have 96 mandater i Folketinget. Det vil betyde, at når de fire partier når til enighed, så behøver de ikke forhandle med andre partier. Det risikerer med andre ord at blive nogle meget lange realpolitiske år for det resterende partier.

I Venstre er kalkulen derfor klar: Nu må det briste eller bære. Jo jo, de konservative, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne vil skræppe op og buldre mod regeringen om dette og hint. Men hvis regeringssamarbejdet bliver succesfuldt, så vil Venstre med Jakob Ellemann-Jensen i spidsen i længden profitere af de mærkbare politiske resultater, som man håber at få gennemført som regeringsdeltager.

Som Ekstra Bladet og andre medier har beskrevet, er der udsigt til solide blå indrømmelser på den økonomiske politik. Det drejer sig blandt andet om en hævelse af topskattegrænsen og sænkelse af selskabsskatten på omkring et procentpoint til noget nær svensk niveau.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: