Nu falder hammeren: Bykonges bil var ulovlig

Ishøjs socialdemokratiske borgmester, Ole Bjørstorp, har brugt en tjenestebil ulovligt, vurderer Ankestyrelsen i udtalelse

Ole Bjørstorp nægtede at have brudt reglerne, da Ekstra Bladet konfronterede ham med hans brug af tjenestebilen i januar, men nu har piben fået en anden lyd. Fotografer: Anthon Unger, Kenneth Meyer, Jonas Olufson. Redigering: Mikkel Cramon, Signe Skov

Der var noget at komme efter, selvom Ishøjs nuværende borgmester, Ole Bjørstorp (S), bedyrede at være ren som nyfalden sne.

I udgangspunktet brød borgmesteren loven, hver gang han selv kørte i en tjenestebil mellem privaten og arbejdet.

Det vurderer Ankestyrelsen i en såkaldt tilsynsudtalelse, efter Ekstra Bladet tidligere på året afslørede Ishøjs bykonge siden 2001 i ulovligheder og løgne.

'Ankestyrelsen vurderer, at det som udgangspunkt ikke vil være lovligt, hvis Ishøj Kommune stiller en tjenestebil til rådighed for borgmesterens kørsel mellem dennes hjem og arbejde, hvis borgmesteren selv fører bilen,' står der i udtalelsen fra Ankestyrelsen fra 28. oktober.

Ekstra Bladet afslørede i januar, at Ole Bjørstorp jævnligt parkerede en skatteyderbetalt VW Golf Sportsvan på villavejen ved sit hjem eller i sin egen indkørsel i Ishøj landsby.

Stiller op igen
Borgmesteren kørte selv tjenestebilen, og da Ekstra Bladet først konfronterede Ole Bjørstorp, var alt '100 procent' efter reglerne. Senere erkendte borgmesteren, at han havde brugt bilen til privatkørsel imod reglerne.

Socialdemokraten, som går efter at blive borgmester igen ved valget næste år, erkendte, at han har parkeret tjenestebilen 40 gange derhjemme i 2019.

Ole Bjørstorp har også kørt til flere partiarrangementer. Noget, der er lodret i strid med Indenrigsministeriets regler for kommunale tjenestebiler til borgmestre.

Den skatteyderbetalte bil har sågar fragtet borgmesteren til møde med partiformand Mette Frederiksen på Fyn. Et regelbrud, som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet.

Bykonge indrømmer alt!

Dokumentation: Bykongen lægger sig ned

Her er alle Ole Bjørstorps indrømmelser og en enkelt benægtelse i sagen om hans uretmæssig kørsel i tjenestebilen betalt af skatteborgerne i Ishøj.

Indrømmelse 1: Bil derhjemme 1

'Fredag den 3. januar 2020. Ifølge Ekstra Bladet holder bilen på borgmesterens villavej. Borgmesteren kan bekræfte, at bilen har holdt på villavejen den pågældende dag.' Privatfoto

Ole Bjørstorps Golf holder 3. januar på hans villavej. Privatfoto

Indrømmelse 2: Bil derhjemme 2

'Tirsdag den 7. januar 2020. Ifølge Ekstra Bladet bakker borgmesteren ud ad sin indkørsel. Borgmesteren kan bekræfte, at bilen har holdt i indkørslen den pågældende dag.' Foto: Ekstra Bladet

 

7. januar bakker Ole Bjørstorp bilen ud ad sin indkørsel. Foto: Jonas Olufson

Indrømmelse 3: Bil derhjemme 3 og 4

'Lørdag den 18. januar 2020. Ifølge Ekstra Bladet kører borgmesteren til en vielse på rådhuset i Golfen, og efter vielsen tager han bilen for at køre hjem igen. Borgmesteren kan bekræfte, at han har kørt i bilen i forbindelse med vielsen den pågældende dag.' Foto: Ekstra Bladet

18. januar triller Ole Bjørstorp fra sit hjem mod en vielse på rådhuset. Foto: Anthon Unger

 

Da vielsen er overstået sidst på formiddagen, kører borgmesteren hjem igen. Her ses han ved bilburet på rådhuset. Foto: Kenneth Meyer

Indrømmelse 4: Bil derhjemme 5

'Torsdag den 23. januar 2020. Ifølge Ekstra Bladet bakker borgmesteren ud ad sin indkørsel for at køre til Rådhuset, hvor han skal hente nogle papirer på vej til et møde i KL. Ekstra Bladet interviewer borgmesteren i parkeringskælderen. Borgmesteren har bekræftet, at han kørte fra sit hjem og stoppede på rådhuset for at hente nogle papirer på vej til sit møde i KL.' Foto og video: Ekstra Bladet

23. januar triller Ole Bjørstorp igen ud ad indkørslen. Destination: Rådhuset. Foto: Anthon Unger

Indrømmelse 5: Til møde med Mette F.

'Det er kommet frem på et politisk møde, at borgmesteren, sammen med andre medlemmer af den socialdemokratiske gruppe, har benyttet bilen til og fra Middelfart den 27. januar 2019 i forbindelse med et møde i socialdemokratiet4 med partiets formand Mette Frederiksen. Borgmesteren har erkendt dette, og har beklaget fejlen.'

Indrømmelse 6: 40 gange derhjemme

'Borgmesteren vurderer, at han har haft bilen med hjemme i forbindelse med morgenmøder ca. 40 gange i 2019.'

Benægtelse 1: Ikke i Meny

'En Ishøj-borger ved navn Jeppe Blak har under spørgetiden på byrådsmødet den 4. februar 2020 oplyst, at han har set borgmesteren køre i Meny i Taastrup og lægge varer i tjenestebilen. Borgeren oplyste dog ikke, hvornår den episode skulle have fundet sted. Borgmesteren kan ikke bekræfte episoden.'

Note: Citaterne er direkte citeret fra redegørelsen, som administrationen i Ishøj Kommune har lavet til byrådet. Redegørelsen danner grundlag for kommunens svar til Ankestyrelsen, som vil fælde en afgørelse i sagen.

 

Få styr på det
Nu skal det dog være slut med skatteyderbetalt Golf ad libitum. Ankestyrelsen løfter dermed pegefingeren over for borgmesteren og kommunen.

'Ankestyrelsen går ud fra, at Ishøj Kommunen fremover vil sørge for, at ordningen med at stille tjenestebil til rådighed for borgmesteren er i overensstemmelse med lovgivningen,' skriver den offentlige myndighed, der fører tilsyn med, at kommunerne overholder loven.

Det er altså ulovligt, hvis en borgmester bruger en tjenestebil til privatkørsel. Til og fra arbejder går heller ikke, når borgmesteren selv sidder bag rattet. Det siger Ankestyrelsen, men reglerne er ikke nye. Det viser loven om borgmestres vederlag og flere udtalelser fra Indenrigsministeriet - blandt andet i 2012.

Den lovgivning er dog lidt for svær for Ishøjs kommunaldirektør, Kåre Svarre Jakobsen, hvis man skal forstå hans reaktion på Ankestyrelsens udtalelse.

'Styrelsens udtalelse bekræfter mig i, at nogle af reglerne i lovgivningen om brug af tjenestebil er uklare', siger han i en pressemeddelelse.

Ishøj Kommune valgte at indstille borgmesterens brug af tjenestebil, da Ekstra Bladet afslørede forholdene. Siden vedtog byrådet nye retningslinjer for brug af kommunens biler og byrådsmedlemmers kørsel.

'Det var en rigtig beslutning at bevæge os væk fra de gråzoner, der ligger i lovgivningen,' siger Ishøjs kommunaldirektør Kåre Svarre Jakobsen.

Sammen med nogle andre
Ole Bjørstorp talte ikke kun usandt om, at alt var 100 procent efter reglerne.

Da Ekstra Bladet konfronterede borgmesteren med hans brug af tjenestebil, påstod han, at han delte den med andre ansatte.

- Det er ikke min bil. Jeg har den sammen med nogle andre jo, sagde han.

Den påstand passede heller ikke.

Nok er bilen en del af kommunens vognpark. Men i praksis har kun borgmesteren booket den. Ved en 'fejl' har bilen i en periode ikke figureret i bookingsystemet, forklarede kommunen.

Ole Bjørstorp har efter Ekstra Bladets afsløringer købt sig en minibil for sine egne penge.

Oles nye autobil: Skandaleramt bykonge køber minibil

Skattesmæk
Der er ikke umiddelbart nogen konsekvens for borgmesteren ud over en ekstraregning fra Skat, som kan være på vej til Ole Bjørstorp.

Skattesmækket er en forventelig konsekvens af, at han har indrømmet at have kørt privat i kommunens tjenestebil.

'Hvis du kører privat i en bil, som din arbejdsgiver stiller til rådighed for dig, har du 'fri bil til rådighed' (firmabil). Det skal du betale skat af,' lyder det på Skattestyrelsens hjemmeside.

Skattereglerne er sådan, at Ole Bjørstorp ifølge Ekstra Bladets udregning skal beskattes af cirka 75.000 kroner hvert af de år, hvor Ishøj Kommune indberetter, at borgmesteren har brugt bilen privat.

Med borgmesterens pæne honorar som by-general har han formentlig en trækprocent på mindst 50 procent, hvorfor ekstraregningen fra Skattestyrelsen kan lyde på op til 40.000 kroner pr. år, han har kørt i bilen. Det er en regning på mindst 250.000 kroner frem til i år, fordi bilen i de første tre år beskattes hårdere.

Brøler i bykongens mystiske kørebog

Dokumentation: Bjørstorp holder hjemme

Foto: Privat
Foto: Privat

Ole Bjørstorps Golf holder 3. januar på hans villavej. Foto: Privat

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
 

7. januar bakker Ole Bjørstorp bilen ud af sin indkørsel. Foto: Jonas Olufson

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

18. januar triller Ole Bjørstorp fra sin hjem mod en vielse på rådhuset. Foto: Anthon Unger

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Da vielsen er overstået sidst på formiddagen kører borgmesteren hjem igen. Her ses han ved bilburet på rådhuset. Foto: Kenneth Meyer

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

23. januar triller Ole Bjørstorp igen ud af indkørslen. Destination: Rådhuset. Foto: Anthon Unger

Ekstra Bladet har bedt om et interview med borgmester Ole Bjørstorp og kommunaldirektør Kåre Svarre Jakobsen. Begge afviser at stille op til interview eller svare på spørgsmål.

Hvad har du gang i, bykonge?

Igennem 19 år har Ole Bjørstorp siddet på magten i Ishøj som borgmester.

Men han har ikke brugt tiden på at sætte sig ind i reglerne for brug af tjenestebil.

Det stod temmeligt klart, da Ekstra Bladet konfronterede ham i bilkælderen under Ishøj Rådhus i Ishøj Bycenter 23. januar 2020.

Se konfrontationen med Ole Bjørstorp over artiklen.

- Kommunen har oplyst, at du har en tjenestebil til rådighed. Er det den bil her?

- Det er den dér ja. Det er ikke min. Jeg har den sammen med nogle andre jo.

- Du har lige taget den hjemme fra din indkørsel. Det har du jo gjort i lang tid.

- Nej, jeg er på vej ud til Amager. Jeg skulle lige hente nogle ting her. Vi har et KL-møde ude på Amager.

- Jeg tror gerne, du skal til møde. Men det er jo ikke derfor, du har haft bilen derhjemme. Det har du jo.

- Nej, det har jeg ikke. Den holder oppe på en kommunal arbejdsplads.

- Så det er kun i dag, den har været derhjemme?

- Hvis jeg skal nogen ting tidligt om morgenen, så bruger jeg den. Det er klart.

- Hvis du skal noget tidligt om morgen, som eksempelvis herop på rådhuset?

- Nej, nej, nej. Det er ude i byen.

- Men vi er jo på rådhuset nu.

- Ja, det er fordi jeg lige skal op og hente noget. Det tager ti minutter, så kører jeg derud.

- Så kunne du jo have taget din egen bil herop.

- Det kunne jeg godt.

- Der er meget skrappe regler for brug af tjenestebiler.

- Dem har jeg også overholdt, ja.

- Du overholder reglerne?

- 100 procent.

- Den holder jo hjemme i din indkørsel. Det må hjemmehjælperens tjenestebil ikke. Det må din heller ikke.

- Nej. den holder et andet sted. Men altså, jeg kan ikke sige andet end, at jeg er på vej ud til Amager. Så skulle jeg lige hente nogle papirer heroppe. Ellers var jeg duftet derud med det samme.

- 2014 er bilen købt, fremgår det af indregistreringen. Har du haft den stående hjemme i indkørslen siden 2014?

- Nej, det har jeg ikke. Det har jeg ikke. Den holder typisk her. Eller også holder den på en anden kommunal arbejdsplads. Det er sådan, vi har lavet en aftale.

- Det her er din parkeringsplads?

- Det her er min faste parkeringsplads.

- Til den her bil?

- Ja.

- Her holder den altid, når den ikke holder derhjemme?

- Den holder ikke derhjemme. Vi har en skole deroppe for unge mennesker, der holder den på den kommunale arbejdsplads oppe i landsbyen.

- Men vi kan jo dokumentere, at hvis den ikke holder i din indkørsel, så holder den ude på vejen.

- Ja.

- Har du fået dispensation fra Indenrigsministeriet til at bruge tjenestebilen på særlige vilkår?

- Ikke Indenrigsministeriet. Det afklarer man med skattevæsnet.

- Har du fået en særlig ordning?

- Jeg har den ordning, at når jeg skal nogle andre ting, så kan man tage den hjem om aftenen og køre næste morgen.

- Hvordan har du fået den ordning i stand?

- Det er noget man aftaler med dem. Simpelthen. Sådan har jeg det bare. Hvis der skal laves om på den ordning, så bliver den selvfølgelig lavet om. Det har jeg ikke hørt, den skal.

- Mig bekendt er der ingen undtagelse for reglen om, at tjenestebiler skal holde på arbejdsstedet.

- Det er rigtigt. Den skal holde på arbejdsstedet.

- Hvorfor holder den så hjemme hos dig selv?

- Jeg tog den hjem i går. Det kan man godt gøre nogen gange - det har jeg fået at vide af skattevæsnet - hvis man næste morgen skal til et møde ude i byen, som jeg skal i dag. Nu skulle jeg så lige hente nogle papirer.

- Man må kun køre i en tjenestebil (mellem hjem og arbejde, red.), hvis man har chauffør, så man kan arbejde, mens man kører. Det har vi fået afklaret i forbindelse med Erik Nielsen-sagen.

- Men jeg har ikke nogen tjenestebil. Andre bruger den. Måske ikke lige så meget som mig, men...

- Hvem har ellers nøglerne?

- Nøglerne ligger i betjentstuen. De uddeler dem til dem, der beder om at kunne låne bilen. Jeg har ikke nogen speciel tjenestebil. Jeg låner denne her. Ligesom andre kan låne den.

- Det virker ellers som om, det kun er dig der bruger den?

- Det er det ikke.

- Hvem ellers bruger den?

- Det gør forskellige i kommunen. Jeg ved ikke, hvem der bruger den, når jeg ikke bruger den. Jeg har kun adgang til den, når jeg skal til nogen møder. Nu skal jeg til et KL-møde her senere.

- Du åbner for, at du ikke har helt styr på, hvordan reglerne er. Er du klar til at lade den stå her i buret fremover?

- Hvis den skal det, så gør jeg det.

- Det skal den jo.

- Det undersøges i øjeblikket ude i Rødovre. Hvis det bliver ordningen, så står den her. Kun her.

- Har du et papir fra skattevæsnet, hvor du har lov til at have bilen derhjemme?

- Nej, det får man ikke.

- Hvad er det så for en ordning, du siger du har?

- Jeg siger bare, at når man skal til et møde, så kan man bruge den. Det kan være to-tre gange om måneden eller sådan noget lignende, hvor man tidligt om morgenen skal køre til noget andet.

- Men du er jo kørt herop på rådhuset. Du er jo ikke kørt ud til et møde?

- Det er jo fordi, jeg skal hente nogen papirer. Andet er det ikke. Jeg kører igen om fem minutter.

- Hvorfor har du så ikke taget din egen bil?

- Fordi det indgår i de her ting, at man kan køre direkte til et KL-møde. Det er slet ikke noget problem.

- Det mener du?

- Nej, det mener jeg ikke, det er. Men hvis der kommer andre ordninger, så bliver den bare stående her.

- Her i weekenden kørte du jo herop i tjenestebilen. Det er jo ikke en særlig anledning ude i byen?

- Jeg var oppe og ha' et bryllup.

- Det er jo en glædelig begivenhed. Men det giver dig jo ikke lov til at blive befordret i en tjenestebil mellem hjemmet og rådhuset?

- Nej, det gør det ikke.

- Hvorfor gør du det så?

- Jamen, der bruger jeg min egen bil. Jeg har to biler.

- Den her bil kørte du i i lørdags.

- Men altså, jeg har den ordning jeg har. Den er jeg glad for. Jeg håber ikke, den bliver lavet om. Sådan er det. Jeg kan ikke sige andet.

- I har en anden bil i husstanden, den kunne du også køre i...

- Ja, det kunne man godt. Den bruger jeg sgu også.

- Hvorfor vælger du at tage din tjenestebil herop på en lørdag? Du skulle kun herop og have et bryllup.

- Jeg skulle have et bryllup plus et andet arrangement bagefter. Selvfølgelig kunne jeg have brugt den anden. Det er klart. Det regner jeg med, at man finder en løsning på.

- Fortryder du, at du har kørt mellem dit hjem og dit arbejde?

- Jeg har ikke brugt den ret meget. Men jeg har brugt den også til bryllupper. Det er da rigtigt nok. Hvis der kommer en anden ordning, så bliver det bare dén ordning. Sådan er det. Andet har jeg ikke at sige. Man kan lave hvilken som helst ordning, så er det den ordning, vi bruger, ikk.

- Men det er vigtigt, at din handlemåde er i overensstemmelse med loven.

- Det skal den være. 

- Det har den jo ikke været, Ole.

- Det er fuldstændigt rigtigt. Den har været fuldstændig i overensstemmelse med loven.

- Det har den jo ikke, hvis du har kørt herop på en lørdag til et bryllyp.

- Jo, den har holdt et sted, hvor man er kørt op fra, ikk'. Det er da helt i orden, siger Ole Bjørstorp.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.