Danmarks siddende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mødtes fredag formiddag med dronning Margrethe for at give hendes majestæt besked om, at hun ikke længere har det tilstrækkelige parlamentariske grundlag til at fortsætte som regeringsleder.
Den afgående statsminister ankom kort efter klokken 11 i sin ministerbil til Amalienborg. Den ventende presse og en gruppe turister fik dog knap nok noget glimt af Helle Thorning-Schmidt, som var gemt bag fuldstændig tonede ruder.
Udover Helle Thorning-Schmidt og dronningen, var også kronprins Frederik til stede på Christian IX's Palæ, hvor statsministeren traditionen tro skulle orientere dronningen om, hvordan valget er faldet ud.
Der var dermed ikke lagt op til et hyggevisit, og Helle Thorning-Schmidt forlod efter kun få minutter igen de royale gemakker.
Heller ikke efter lynseancen, havde den tidligere S-formand tid til at rulle vinduerne ned for at hilse på den lille ventende skare i den silende regn på Amalienborg Slotsplads.
Artiklen fortsætter under klippet...
Sent i aftes stod det klart, at Socialdemokratiet havde genvundet sin placering som Danmarks største parti, men ikke kunne mønstre nok mandater til at blive ved magten.
Helle fortsætter som statsminister ... lidt endnu
Det et langt fra første gang, at Helle Thorning-Schmidt mødes med dronningen på Amalienborg i løbet af sine fire år som statsminister. Første gang skete 3. oktober, hvor hun som Danmarks første kvindelige statsminister kunne præsentere sin regering.
I de kommende fire år har den nu afgående statsminister været en hyppig gæst ved hoffet, hvor hun udover at deltage i fester, har gennemført i alt otte regeringsrokader.
Artiklen fortsætter under billedet...
Dronningerunde
Denne gang gælder det dog ikke en rokade, men opløsning af regeringen.
Herefter vil dronningen bede regeringen om at fungere som regering, indtil den nye er dannet.
- Derefter skal der udpeges en kongelig undersøger på Amalienborg, og det må vi forvente bliver Lars Løkke Rasmussen, siger Hans Engell til Ekstra Bladet.
Beslutningen sker ved den såkaldte dronningerunde, hvor et flertal af partiledere peger på, hvem de ønsker til at lede dannelsen af en ny regering.
Så starter han forhandlingerne med de øvrige partier for at finde ud af, om de peger på ham som statsminister.
Blondinen har stillet stiletterne: Her er Thornings afskeds-bøf
Sideløbende med det, så vil han føre egentlige politiske forhandlinger med valgets helt store vinder og nu næststørste parti Dansk Folkeparti.
Thorning er, indtil en ny statsminister udnævnes fungerende statsminister.
Thorning-Schmidt må gøre det nødvendige
I det ligger, at hun kan træffe de beslutninger, som under ingen omstændigheder kan udsættes.
- Hvis for eksempel en uforudset katastrofe indtræffer, må hun handle. Eller hvis nogle internationale forhold gør handling nødvendig, må hun og regeringen så gøre det nødvendige, siger professor i offentlig forvaltning Tim Knudsen til Ekstra Bladet.
Tulle: Jeg skal ikke være statsminister
Men hun kan ikke gøre det, som en statsminister normalt kan, for eksempel at udskrive valg. Hun kan heller ikke lægge politiske planer om regeringsindgreb, som kan vente, eller om at fremsætte lovforslag.
Beruset Henrik Sass forlod valgfest
Ingen tidsgrænse for regeringsdannelse
Ingen kan sige noget om, hvornår Danmark formelt har en ny statsminister, og om han hedder Lars Løkke Rasmussen.
- Der er ingen formel tidsgrænse i Danmark, men da regeringens partisammensætning ikke er helt oplagt ud fra valgresultatet, kan der godt tænkes at gå en eller flere uger med forhandlinger og taktik i blå blok. Historisk har vi i Danmark normalt kunnet få en regering højst 14 dage efter et valg, selv i mere komplicerede tilfælde, siger Tim Knudsen.
- Alle er jo ivrige efter at få det afklaret, og der kan også ventes et vist pres på forhandlingslederen, som efter alt at dømme efter en regentrunde (kongelig undersøger, red.) bliver Lars Løkke, for at få en afklaring.
I 2011 tog det Helle Thorning-Schmidt, daværende formand for De Radikale Margrethe Vestager og tidlgiere formand for SF Villy Søvndal tre uger at blive enige om et regeringsgrundlag og fordeling af ministerposter.
I udlandet har der været endnu mere grelle eksempler på perioder med politisk tomrum. 16 måneder gik der efter parlamentsvalget, før en regering i oktober 2011 kunne dannes.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.