Annonce:
Annonce:

Nu regerer han: Troels traf beslutningen

Jakob Ellemann annoncerede, at 'han har bedt' Stephanie Lose træde helt ind i regeringstoppen. Men reelt traf Troels Lund Poulsen beslutningen, som Ellemann blot 'nikkede til'

Mette Frederiksen præsenterede torsdag formiddag Stephanie Lohse som fungerende økonomiminister, indtil Jakob Ellemann-Jensen er tilbage fra sygeorlov. Hvornår det er, er dog ikke fastlagt, fortæller statsministeren

Stephanie Lohse blev torsdag formiddag præsenteret som fungerende økonomiminister
Annonce:
Følg Politik

De tektoniske plader i Venstre har med ét forskudt sig i store ryk.

Med Stephanie Loses indtræden som fungerende økonomiminister har Troels Lund Poulsen sat sig tungt på magten og manifesteret sig som øverste høvding i Venstre - selvom formand Jakob Ellemann-Jensen torsdag morgen formelt kunne bekendtgøre beslutningen i en pressemeddelelse hjemme fra sygesengen.

Nok er det Ellemann, der som formelt næstkommanderende i regeringen sætter ord på valget. Og nok melder Ellemann ud, at han glæder sig til 'igen at have en dagligdag på Christiansborg og i Forsvarsministeriet'.

Troels Lunds beslutning
Men rokaden, der kanonerer Lose helt ind i regeringsledelsen i både de centrale udvalg og som fungerende økonomiminister, er truffet af Troels Lund; ikke af Jakob Ellemann.

Annonce:

Centrale Venstre-kilder, som Ekstra Bladet har talt med torsdag formiddag, beretter, at Troels Lund over de seneste uger har haft et tæt samarbejde med Lose, der er næstformand i partiet.

Stephanie Lose er nu i SVM-regeringens ledelse efter springet ind som fungerende økonomiminister. Foto: Emil Agerskov
Stephanie Lose er nu i SVM-regeringens ledelse efter springet ind som fungerende økonomiminister. Foto: Emil Agerskov

Det er hende, der har haft ansvar for at orientere partiets bagland om den ulykkelige situation med forsvars- og vicestatsministeren. Undervejs har de to ifølge Ekstra Bladets oplysninger talt om at aflaste Troels Lund fra arbejdet som både fungerende forsvarsminister og økonomiminister.

Herefter har Jakob Ellemann-Jensen fået forelagt beslutningen og 'nikket til' den, lyder udlægningen fra flere kilder.

'Jeg har mærket efter'
Troels Lund Poulsen selv indikerer i et Facebook-opslag, at udnævnelsen af Lose kommer fra hans hånd:

'Jeg har mærket efter og har vurderet, at det er nødvendigt, at jeg dedikerer mig endnu mere til arbejdet i Forsvarsministeriet samt arbejdet i regeringsledelsen, indtil Jakob Ellemann vender tilbage.

Derfor er jeg glad for, at Venstres næstformand, Stephanie Lose, nu midlertidigt træder ind i regeringen og bliver fungerende økonominister'.

Annonce:

Med hvor musikken spiller
Rokaden i toppen af regeringen gør Lose til 'minister uden portefølje', og hun skal i den egenskab være fungerende økonomiminister. Samtidig er hun med i både regeringsledelsen, koordinationsudvalget og ansættelsesudvalget centralt i regeringen.

Årsagen til ikke blot at udnævne Lose som midlertidig økonomiminister formelt er ifølge Venstre-kilder, at Troels Lund Poulsen dermed ikke formelt går af som økonomiminister for at overdrage posten til Lose; uagtet at det er midlertidigt.

De køber Ellemann tid

Ifølge politisk kommentator for Ekstra Bladet Hans Engell betyder indsættelsen af Stephanie Lose, at Venstre har købt tid til Jakob Ellemann-Jensen.

Stephanie Lose er regionsrådsformand, erfaren, dybt ind i Venstres top og ikke mindst loyal over for ledelsen. Og med hendes indtræden er det nu ifølge Hans Engell skabt en 'mere permanent midlertidig' løsning under formandens sygemelding.

- Venstres helt store problem er den totale usikkerhed omkring Jakob Ellemann-Jensen. De første meldinger var, at man ventede ham tilbage i løbet af nogle uger.

- Men med denne her beslutning siger man, at man ikke aner, hvornår eller hvorledes han kommer tilbage til det politiske. Det kan vare lang tid, og det kommer til at kræve meget stor disciplin internt i Venstre, siger Hans Engell.

Enormt problem
Selvom der er fundet en umiddelbar løsning, er formandens og forsvarsministerens sygdom et enormt problem for Venstre. Partiet et lige indtrådt i regering, ligger skidt i målingerne og står foran at skulle udarbejde og forhandle et historisk stort forsvarsforlig.

Derfor er det også kritisk, at manden på toppen mangler, selvom man har fundet et nyt set-up.

- Lige nu er det selvfølgeligt en lettelse for Jakob Ellemann-Jensen, at der er en løsning. Men det øger også presset på ham. For nu er det ekstremt synligt, at han ikke bare er stressramt for en kortere perioden. Dette her er meget alvorligt.

- Stress er en meget sammensat sygdom, men problemet i toppolitik er, at der ikke findes noget, der hedder halv kraft. Ellemann kan ikke komme tilbage og tage det stille og roligt. Han skal hoppe på et ekspresstog i fart, siger Hans Engell.

Derfor er strategien også - hvilket Hans Engell ser bekræftet i dagens udmelding - at det er vigtigere for Venstre, at Ellemann vender tilbage helt rask end hurtigt.

- Der findes ingen skånejob i toppen af poltiik. Ingen. Enten er du med 100 procent eller nul procent på det niveau. Derfor køber de ham også tid med denne her ordning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: