Nu går det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen ind i sagen om det offentlige skraldefirma REFA på Lolland og Falster.
Det sker, efter at Ekstra Bladet har afsløret, at REFA i flere år i den grad favoriseret et særligt selskab.
Samtidig har Ekstra Bladet også skrevet om REFA brug af skatteborgernes penge til Danmarks dyreste pap-kalender, afskedsreception til næsten 200.000 kroner og en druk-julefrokost.
Tilsynet holder øje med, om kommuner og regioner overholder reglerne for offentlige myndigheder.
I et brev dateret 15. januar 2018 har Ankestyrelsen skrevet til REFA I/S, at de har modtaget to henvendelser om, at skraldekonceren ikke har overholdt loven om offentlig udbud.
'Ankestyrelsen skal i den anledning anmode I/S REFA om en redegørelse med henblik på Ankestyrelsens overvejelser om, hvorvidt der er anledning til at rejse en sag i medfør af den kommunale styrelseslov', lyder det i brevet fra Ankestyrelsen.
(Læs hele brevet her, artiklen forsætter under brevet)
Et problem
Styrelsen har nu startet sagen mod REFA, hvilket betyder, at de allerede er under tilsyn.
Det fremgår af brevet fra Ankestyrelsen, at Refa nu har fire uger til at komme med en redegørelse på deres syn af sagen.
- Det betyder, at Ankestyrelsen kan se, at der er et problem, som de nu vil undersøge og have nogle svar på.
- Det er det samme, som ombudsmanden ville gøre i en sag, hvis han syntes, at der er noget, som ikke ser rigtigt ud, siger professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve.
(Artiklen forsætter under billedet)
Bestyrelsen på banen
Det er først, når Ankestyrelsen har modtaget redegørelsen, at de kan behandle sagen og komme med en afgørelse. Det kan tage flere måneder.
De fleste domme ender med, at man opfordrer til en ændret procedure hos kommunerne i sammenlignelige sager, og man skal mere end 30 år tilbage, før man finder en sag med politianmeldelse.
- Hvis Ankestyrelsen finder, at der har været fejl i deres (Refa red.) procedure, skal de lave om på den måde, som de gør tingene på. Bestyrelsens medlemmer skal derefter sikre sig, at regler fremover bliver overholdt, siger Bent Greve.
Pengene sidder løst
Det selskab, som nyder godt af REFA's pengekasse, er Reklamebureauet Pajor, som også lavede Danmarks dyreste pap-julekalender for det offentlig ejet selskab.
I 2016 og 2017 har de sendt regninger til skraldekoncernen for mere end fem millioner kroner.
- At REFA har handlet for så mange penge, uden at undersøge markedet er ikke i orden, siger advokatfuldmægtig og ekspert i offentlig-udbud Laura Stadum.
For de mange millioner har reklamebureauet Pajor lavet mange forskellige opgaver: skilte, kuponer, foldere, indbydelser og kommunikationsstrategier samt mange andre opgaver.
REFA har ikke ønsket at udtale sig om sagen, før Ankestyrelsen har afgjort sagen. Det samme gælder direktøren for reklamebureauet Pajor, Kim Pajor, der heller ikke ønsket at udtale sig.