Annonce:
Annonce:

Nu skal offentlig skraldekoncern kulegraves

Ankestyrelsen går nu aktivt ind i sagen om det offentlige renovationsfirma Refa. Nu skal de redegøre for sager, hvor der stilles tvivl om, de har har overholdt loven om offentligt udbud

Skraldekoncernen REFA med direktør Mette Suhr Stoffregen skal nu komme med en redegørelse til Ankestyrelsen. Foto: Per Rasmussen
Skraldekoncernen REFA med direktør Mette Suhr Stoffregen skal nu komme med en redegørelse til Ankestyrelsen. Foto: Per Rasmussen
Annonce:
Følg Politik

Nu går det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen ind i sagen om det offentlige skraldefirma REFA på Lolland og Falster.

Det sker, efter at Ekstra Bladet har afsløret, at REFA i flere år i den grad favoriseret et særligt selskab.

Samtidig har Ekstra Bladet også skrevet om REFA brug af skatteborgernes penge til Danmarks dyreste pap-kalender, afskedsreception til næsten 200.000 kroner og en druk-julefrokost.

Tilsynet holder øje med, om kommuner og regioner overholder reglerne for offentlige myndigheder.

I et brev dateret 15. januar 2018 har Ankestyrelsen skrevet til REFA I/S, at de har modtaget to henvendelser om, at skraldekonceren ikke har overholdt loven om offentlig udbud.

'Ankestyrelsen skal i den anledning anmode I/S REFA om en redegørelse med henblik på Ankestyrelsens overvejelser om, hvorvidt der er anledning til at rejse en sag i medfør af den kommunale styrelseslov', lyder det i brevet fra Ankestyrelsen.

Annonce:

(Læs hele brevet her, artiklen forsætter under brevet)

Brevet fra Ankestyrelsen til REFA.
Brevet fra Ankestyrelsen til REFA.

Et problem
Styrelsen har nu startet sagen mod REFA, hvilket betyder, at de allerede er under tilsyn.

Det fremgår af brevet fra Ankestyrelsen, at Refa nu har fire uger til at komme med en redegørelse på deres syn af sagen.

- Det betyder, at Ankestyrelsen kan se, at der er et problem, som de nu vil undersøge og have nogle svar på.

- Det er det samme, som ombudsmanden ville gøre i en sag, hvis han syntes, at der er noget, som ikke ser rigtigt ud, siger professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve.

(Artiklen forsætter under billedet)

Hos Refa er der ikke meget solskin i øjeblikket. Ankestyrelsen har netop valgt at gå ind i sagen om offentlig udbud. Foto: Per Rasmussen
Hos Refa er der ikke meget solskin i øjeblikket. Ankestyrelsen har netop valgt at gå ind i sagen om offentlig udbud. Foto: Per Rasmussen
 

Bestyrelsen på banen
Det er først, når Ankestyrelsen har modtaget redegørelsen, at de kan behandle sagen og komme med en afgørelse. Det kan tage flere måneder.

Annonce:

De fleste domme ender med, at man opfordrer til en ændret procedure hos kommunerne i sammenlignelige sager, og man skal mere end 30 år tilbage, før man finder en sag med politianmeldelse.

- Hvis Ankestyrelsen finder, at der har været fejl i deres (Refa red.) procedure, skal de lave om på den måde, som de gør tingene på. Bestyrelsens medlemmer skal derefter sikre sig, at regler fremover bliver overholdt, siger Bent Greve.

Om tilsynet

Det kommunale tilsyn fører tilsyn med, at kommuner og regioner overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder.

Det kan være forvaltnings- og offentlighedsloven, kommunestyrelses- og regionsloven og de uskrevne grundsætninger om kommuners opgavevaretagelse. Grundsætningerne bliver også kaldt kommunalfuldmagtsreglerne.

Andre eksempler er kommunernes tilsyn på miljø- og planområdet og overholdelse af forskellig lovgivning på området for folkeskolen.

Pengene sidder løst
Det selskab, som nyder godt af REFA's pengekasse, er Reklamebureauet Pajor, som også lavede Danmarks dyreste pap-julekalender for det offentlig ejet selskab.

I 2016 og 2017 har de sendt regninger til skraldekoncernen for mere end fem millioner kroner.

- At REFA har handlet for så mange penge, uden at undersøge markedet er ikke i orden, siger advokatfuldmægtig og ekspert i offentlig-udbud Laura Stadum.

For de mange millioner har reklamebureauet Pajor lavet mange forskellige opgaver: skilte, kuponer, foldere, indbydelser og kommunikationsstrategier samt mange andre opgaver.

Annonce:

REFA har ikke ønsket at udtale sig om sagen, før Ankestyrelsen har afgjort sagen. Det samme gælder direktøren for reklamebureauet Pajor, Kim Pajor, der heller ikke ønsket at udtale sig.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Hun vil død og pine med i en regering

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: