Nu stiger din pensionsalder: Så høj bliver den

Fra 1. januar stiger pensionsalderen for alle danskere - uanset hvor længe man har været på arbejdsmarkedet. Et sådant system passer bedst til akademikere og folketingspolitikere, lyder det fra ekspert

Politikernes beslutning om at pille ved danskernes pensionsalder begynder nu at kunne mærkes.

Fra 1. januar bliver pensionsalderen gradvist hævet, og hvis udviklingen fortsætter, vil et barn født i anden halvdel af 2018 først kunne gå på pension som 77-årig.

Artiklen fortsætter under beregneren ...

Vel at mærke er pensionsreglerne ens for alle danskere - uanset hvor tidligt man er kommet på arbejdsmarkedet, og hvor fysisk krævende ens job er. 

Og det er et problem, lyder det fra Per H. Jensen, der er professor på Aalborg Universitet og forsker i arbejde og arbejdsmarked.

- Grundproblemet i det danske pensionssystem er, at man kører efter princippet 'one size fits all' (de samme regler gælder for alle, red.).

- Dem, der passer bedst ind i det system, er akademikere og folketingspolitikere, som sidder på Christiansborg og tror, at fordi de kan passe ind, så kan alle andre også, konstaterer han.

Tvinges til flere år på arbejdsmarkedet
Per H. Jensen forklarer, at han har deltaget i et stort forskningsprojekt, som har dokumenteret den store ulighed, der er i systemet.

- Folk, der er slidt ned, tvinges til at blive flere år på arbejdsmarkedet. Det kan godt være, at det kan lade sig gøre ved at bide tænderne sammen og tage en håndfuld kodimagnyler, når de kommer hjem fra arbejde. Men man dør også af det meget tidligere, siger han.

- Princippet om 'one size fits all' har betydning for dødeligheden, men også pensionsformuerne - altså hvor mange penge man har som pensionist. Passer man ind i systemet og kan blive ved, til man er 72 år, så får man nogle gode pensioner. Men de, som må trække sig tilbage før pensionsalderen, kan få en kummerlig økonomisk pensionisttilværelse, lyder det fra professoren.

Hvis du har spørgsmål til pensionstyveriet, kan du stille dem nederst i denne artikel. Så vil forfatter og journalist Lars Olsen og socialpolitisk konsulent i FOA Nanna Mørch svare på så mange som muligt fra omkring kl. 13

LIVE
870 kommentarer
Vis kommentarer