Nu vil Tulle ud

Efter usikkerhed om DF's linje er partiformandens holdning nu klar: Partiet vil forlade EU

Nu vil Tulle ud

På den ene eller anden måde, skal Danmark forlade EU, lød det fra Thulesen Dahl i hans grundlovstale. Video: Dansk Folkeparti

Kristian Thulesen Dahl vil have Danmark ud af EU.

Det gør han klart i sin grundlovstale, som han holder fra slottet Lykkesholm på det østlige Fyn.

- Det er i Danmarks interesse at gøre sig fri af den tyngende overfrakke, som EU er. Gøre sig fri af den politiske overbygning som tager mere og mere af den ilt, som ellers sikrer et levende demokrat, siger Dansk Folkepartis formand.

Norsk vej
Kristian Thulesen Dahl vil afvente Storbritanniens endelige exit. Derfra skal Danmark finde en vej ud af samarbejdet.

- Hvis briterne får en god løsning, bør vi i Danmark gå samme vej. Ellers må vi se Norges vej. Frihandel uden den politiske union er vores mål. Vejen dertil kan vi diskutere, lyder det fra DF-lederen.

- Derfor er Dansk Folkeparti modstander af EU. Og derfor ønsker vi, at Danmark får en anden tilknytning til de andre europæiske lande. Hvor vi bevarer frihandelen med de øvrige europæiske lande, men hvor vi vrister os fri af den politiske omklamring. Den omklamring der er i færd med at gøre Europa til en omgang leverpostej-farvet gennemsnits-tristhed. Hvor de gamle nationalstater med deres særkender står for fald til gengæld for et bureaukrat-styre fra Bruxelles, siger han.

Partiformandens melding om et daxit kommer efter uklarhed om partiets EU-kurs, erkender Kristian Thulesen Dahl.

– Vi har brugt for meget krudt på, om der kommer en britisk løsning, som er tilfredsstillende. Det har fortabt sig, hvad vores mål er. Det ønsker jeg at skære igennem, så der ikke efterfølgende er tvivl.

– Så nu skal Danmark ud af EU. Det ændrer sig ikke?

– Nu ligger DF’s kurs fast. Nu skal det handle om, hvordan vi når målet.

– Du nævner Norge. Vil du et Danmark, som følger i hælene på EU uden at kunne påvirke beslutningerne?

– Nej, jeg siger, hvis briterne får en god løsning, så er det en idé at spejle sig i den. Ellers kan vi kigge Norges vej. 

– Vi har faktisk nogle forbehold, som gør, at Norge skal følge nogle ting, som vi ikke skal følge. Det betyder, at man ikke bare kopiere det én til én. Vi skal spille med musklerne i EU og vise, at Danmark er et land som Tyskland og Frankrig vil lave en aftale med.

– Norge har oliemilliarder. Storbritannien er en stor økonomi. Er det ikke fuldstændig urealistisk at vi kan klare os uden for EU?

– Nej, det er det ikke, slutter Kristian Thulesen Dahl.

Norge er ikke medlem af EU, men har en frihandelsaftale med unionen.

Kristian Thulesen Dahl holder grundlovstale under digital grundlovsfest på Lykkesholm Slot i Ørbæk på Fyn, fredag den 5. juni 2020. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kristian Thulesen Dahl holder grundlovstale under digital grundlovsfest på Lykkesholm Slot i Ørbæk på Fyn, fredag den 5. juni 2020. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
 

Slingrekurs

Partilederens melding er ny. Og den kommer efter gevaldig slingrekurs fra partiet på spørgsmålet om medlemskabet af samarbejdet med hovedsæde i Bruxelles.

Snakken om en dansk udtræden af EU blev for alvor startet af to andre fremtrædende DF'ere tidligere på foråret.

Søren Espersen, næstformand, sagde på sin YouTube-kanal 22. april:

- Der er jeg nødt til at sige det meget, meget klart. Dansk Folkeparti mener, at Danmark skal ud af EU.

I maj lød det fra Pia Kjærsgaard i P1:

- Vi ønsker den samme ordning, som Storbritannien har fået. Det ser mere og mere lovende ud for dem, og det er den vej, vi skal hen. De er ude med en god ordning, og der kan vi godt efterligne Storbritannien.

Thulesen Dahl savner Venstre-støtte til Støjberg

Kamp indefra
Meldingerne fik flere til at klø sig i håret.

Så sent som i valgkampen sagde Kristian Thulesen Dahl nemlig, at han og DF ønsker, at Danmark bliver i EU.

På spørgsmålet: Skal Danmark ud af EU?, svarede han klart 'nej' i et af DR's valgprogrammer.

Tilbage i 2016 var Kristian Thulesen Dahl på Folkemødet. Her lød de samme toner. DF ville ændre EU indefra, lød det.

- Vi har foreslået at EU bliver lavet om, og at Danmark kæmper for det, sagde han.

Anders Vistisen, tidligere leder af DF i Bruxelles, kom med lignende melding på Folkemødet i 2018. Han ville redde grundtanken bag det europæsiske samarbejde.

Men nu er der der altså nye toner fra partilederen, som i øjeblikket tumler med elendige meningsmålinger, intern uro og en barsk kamp på højrefløjen med Nye Borgerlige.

Bagmandspolitiet er stadig i gang med at undersøge, om der skal rejses en sag mod Dansk Folkeparti efter sagen misbrug af EU-midler i Meld og Feld.

Messerschmidt topper på EU's skandale-skala

Flugten fortsætter fra DF

Thulesen Dahl har siden valget i 2019 befundet sig længere magten. Den berømte tur i sofaen med Mette Frederiksen blev aldrig den store succes. Foto: Jonas Olufson
Thulesen Dahl har siden valget i 2019 befundet sig længere magten. Den berømte tur i sofaen med Mette Frederiksen blev aldrig den store succes. Foto: Jonas Olufson

Hist på vejen slår en bugt, ligger der et slot så smukt. Thulesen Dahl i fine fynske omgivelser på grundlovsdag. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Hist på vejen slår en bugt, ligger der et slot så smukt. Thulesen Dahl i fine fynske omgivelser på grundlovsdag. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix