Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Michael Valentin har haft dobbelt rolle både på Folkemødet og på Johan Borup Højskole, fremgår det af internt dokument

Michael Valentin (th.) i selskab med kronprins Frederik og borgmester Winni Grosbøll på Folkemødet i sommer. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Michael Valentin (th.) i selskab med kronprins Frederik og borgmester Winni Grosbøll på Folkemødet i sommer. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Akademikernes A-kasse har brugt en kvart million kroner på tom luft - sådan helt bogstaveligt.

Den fyrede direktør, Michael Valentin, fik nemlig overført 250.000 kroner til Johan Borups Højskole i 2016 for at reservere lokaler til en række arrangementer.

- Den allerførste, som jeg talte med om aftalen med a-kassen var Michael Valentin, og det var ham, som var initiativtager, siger forstander Bjørn Bredal.

Arrangementerne blev dog aldrig til noget, så lokalerne stod tomme, oplyser højskolen, hvor Michael Valentin efterfølgende kom med i bestyrelsen.

- Der er ikke blevet holdt et arrangement, men vi har fået de 250.000 kroner, som vi har indtægtsført, siger Bjørn Bredal.

I a-kassens regnskab er den kvarte million sat under ’hvervning og sponsorater’ og bogført som lokaleleje ifølge et fortroligt dokument i sagskomplekset vedrørende Michael Valentins fyring.

Se også: Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

Faldt på et tørt sted
Højskolen og a-kassen indgik en aftale om en række arrangementer på højskolen, og beløbet ses tydeligt i højskolens regnskab, hvor lokaleposten pludselig skød i vejret.

Med a-kasse-aftalen i 2016 blev indtægter fra lokaleleje mere end fordoblet til 673.480 kroner. Pengene fra a-kassen faldt på et tørt sted, eftersom højskolen havde et underskud på knap 200.000 kroner det år.

I 2017 gik indtjeningen fra lokaleleje igen ned og lå på 387.450 kroner.

Højskolen mener dog, at de fik lov til at arbejde for pengene, selvom der ikke var nogen arrangementer.

- Vi brugte meget energi på aftalen, salen var hele tiden blokeret, så vi ikke kunne bruge den, og samtidig talte vi hele tiden med nye mennesker, fortæller Bjørn Bredal.

Stærkt bekymrende
Overførslen kan blive en ’smoking gun’ i sagen mod Michael Valentin, fordi den ikke blev godkendt af bestyrelsen.

’Herudover er det stærkt bekymrende, at Michael Valentin efterfølgende er blevet bestyrelsesmedlem i Borups Højskole.’ lyder det i et fortroligt internt dokument fra a-kassen i forbindelse med fyringen af Michael Valentin.

Michael Valentin har svært ved at forklare, hvorfor arrangementerne på højskolen aldrig blev til noget.

- Der blev rykket flere gange, om hvornår det blev til noget, men det ramte ind i en periode, hvor vi blev bedt af de faglige organisationer om at stikke piben lidt ind, siger han.

- Det, som i går var en rigtig god ide, ser anderledes ud i dag, når man gerne vil sin direktør til livs, fortæller Michael Valentin.

Se også: Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Ville skjule dobbeltrolle på Folkemødet

Foreningen bag det bornholmske folkemøde nød også godt af Michael Valentins rundhåndethed.

Det fremgår af interne dokumenter og mails fra Akademikernes A-kasse.

Siden 2015 har a-kassen sponsoreret Folkemødet med et beløb på omkring 200.000 kroner. Sponsoratet er bekymrende af flere årsager, fremgår det af et internt dokument i sagen.

Michael Valentin blev i 2016 formand for foreningen bag Folkemødet. Dermed indtog han pludselig en dobbeltrolle. Men han besluttede med åbne øjne at fortsætte pengestrømmen fra a-kassen til Folkemødet.

’Afsæt 200.000’, beordrede han sin sekretariatschef i en mail fra september 2016, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Ikke mig bekendt
I en anden mail til Folkemødets erkender han sågar, at han er inhabil. Derfor skal a-kassens engagement tones ned udadtil ’for ikke at bringe min person i søgelyset for inhabilitet,’ skriver han i mail, som også blev sendt til formanden for a-kassens bestyrelse, Allan Luplau.

Desuden vækker det intern bekymring, at a-kassen medarbejdere tilsyneladende er blevet brugt til at arbejde for Folkemødet.

Michael Valentin afviser dog beskyldningerne.

- Er der nogle af a-kassens medarbejdere, som har brugt tid på folkemøde-arbejde?

- Ikke mig bekendt, siger han.

Se også: Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Se også: Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Fagbevægelsen er ’misforvaltet af vandgopler’, lød kritikken fra fyrede Michael Valentin, der blev kendt for sin kritik af pamperi og frås. Foto: Ditte Lysgaard Holm/Ritzau Scanpix Politik Pamper-revseren selv fældet af pamperi

105 kommentarer
Vis kommentarer