Ny aftale om hurtigt net og 5G: Hver 10. surfer langsommere i dag

Danmark er ramt af sorte huller, når det kommer til internet og mobildækningen. Nu indgår samtlige partier ny aftale

De røde områder kan ikke få en hastighed  på 100/30 mbit, som er politikernes mål for alle danskere i 2020. Kilde: Energistyrelsen
De røde områder kan ikke få en hastighed på 100/30 mbit, som er politikernes mål for alle danskere i 2020. Kilde: Energistyrelsen

Vi kender det alle sammen. Internettet hakker, og mobilsignalet falder ud.

Det seneste teleforlig var fra 1999 - indtil i dag, torsdag - hvor alle Folketingets partier er enige om ny aftale, der skal forsøge at give danskerne hurtigt internet og god mobildækning.

Målsætningen er, at alle husstande og virksomheder senest i 2020 skal have adgang til en bredbåndsforbindelse med en hastighed på mindst 100/30 Mbit/s.

- Det betyder rigtig meget med god mobildækning og god bredbåndsdækning, det er vi med til at sikre mere af med denne aftale, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

I dag har hver tiende bolig eller virksomhed ikke adgang til så hurtigt net ifølge Energistyrelsen. Det står værst til i Region Sjælland, hvor 20 procent har langsommere internet.

De røde områder kan ikke få en hastighed  på 100/30 mbit, som er politikernes mål for alle danskere i 2020. Kilde: Energistyrelsen
De røde områder kan ikke få en hastighed på 100/30 mbit, som er politikernes mål for alle danskere i 2020. Kilde: Energistyrelsen
 

5G i Danmark
Parterne er også enige om at udarbejde en national handlingsplan for udrulning af 5G i Danmark.

I løbet af de næste tre til fem år ventes det, at 5G, der er næste generations mobilteknologi, introduceres i Danmark. 5G er op til 100 gange hurtigere end det nuværende 4G-net.

- Vi er enige om at skabe bedre rammer for udrulning af 5G, og jeg er glad for, at det er så stort et hold, der står bag aftalen, siger energiministeren.

Danmark halter efter resten af Skandinavien, når det kommer til at gøre klar til 5G, men det skal der rettes op på nu. Derfor nedsættes et forum, der skal se på det.

Det handler teleforliget om

- Det er i udgangspunktet markedet selv, der skal udrulle telenet i Danmark. Det offentlige skal kun blande sig, der hvor markedet kan have vanskeligt ved at nå ud.

- Telepolitikken skal fremme, at der er adgang til det digitale samfund for borgere og virksomheder i hele Danmark.

- Bredbåndspuljen forøges med yderligere 60 mio. kr. i 2018 og målrettes i højere grad mod tyndtbefolkede områder.

- Der sættes klare rammer for, hvordan kommuner kan støtte udrulning af mobil- og bredbåndsinfrastruktur uden at påvirke konkurrencen på markedet negativt.

- Parterne er enige om at henstille til kommunerne, at de lokalt skal sikre optimale rammer for udrulningen af digital infrastruktur, herunder i forhold til masteleje.

- Der nedsættes et nyt brancheforum. Forummet skal bl.a. se på, hvordan eventuelle administrative barrierer for 5G kan nedbrydes, om der kan skabes et miljø for test af nye 5G-tjenester i Danmark, samt hvordan disse kan bidrage til skabe vækst og udvikling i hele landet.

- Aftalen løber frem til 2021, hvor partierne igen skal drøfte forliget

Kilde: Energiministeriet

Lappeløsning
I alt har cirka 240.000-250.000 adresser herhjemme en internetforbindelse, der maksimalt har 10 mbit/s i download.

Disse boliger og virksomheder har det absolut dårligste bredbånd i landet, hvilket giver dem mulighed for at søge den såkaldte bredbåndspulje.

Partierne er enige om at tilføre bredbåndspuljen yderligere 60 millioner kroner, så der i alt er 100 millioner kroner i år til at sikre bedre internet i Danmark.

Den skal fremover målrettes de tyndtbefolkede områder, da markedet selv har en interesse at udbrede bedre internet i de større byer.

1 af 2 Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). Foto: Jens Dresling, Ritzau/Scanpix
2 af 2 De røde områder kan ikke få en hastighed på 100/30 mbit, som er politikernes mål for alle danskere i 2020. Kilde: Energistyrelsen
70 kommentarer
Vis kommentarer