Annonce:
Annonce:

Ny aftale: Se hvilke varer der falder i pris

Sammen med støttepartiet DF og oppositionspartiet De Radikale sænker regeringen blandt andet en række afgifter - nødder bliver eksempelvis billigere

Der bliver mindre økonomisk fornuft i at køre syd for grænsen efter nye afgiftsnedsættelser. Foto: Claus Bonnerup
Der bliver mindre økonomisk fornuft i at køre syd for grænsen efter nye afgiftsnedsættelser. Foto: Claus Bonnerup
Annonce:
Følg Politik

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale har indgået aftale om en erhvervspakke. Den fjerner blandt andet flere afgifter og indfører en aktiesparekonto.

- Vi styrker vores iværksætter- og aktiekultur og styrker vores turismeindsats, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) på et pressemøde, hvor aftalen præsenteres.

Aftalen sænker afgifter med i alt 720 millioner kroner - blandt andet på nødder, te og regnfrakker, oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Aktiesparekontoen skal gøre det mere attraktivt for danskere at investere i noterede aktier.

- Der er en række lempelser for danskerne i deres hverdag og for dansk erhvervsliv, og det kan man jo kun være tilfreds med, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Nedemfor kan du læse, hvilke afgifter som afskaffes, sættes ned eller sløjfes.

Foto: Erhversministeriet
Foto: Erhversministeriet

Annonce:

Partierne bag erhvervspakken har besluttet ikke at finde penge på dagpengeområdet, som der ellers har været spekuleret kraftigt i, fordi interne regeringsdokumenter har afsløret, at regeringen havde fået lavet konsekvensberegninger for netop det.

Løftebrud aflyst

Derudover annullerer aftalen en række planlagte afgiftsstigninger på grænsehandelsfølsomme varer som chokolade og vin, oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V):

- Det har siden dag ét været en vigtig dagsorden for regeringen at rydde op i virvaret af afgifter, vi har herhjemme.

- Det betyder nemlig, at danskerne kan beholde flere af deres egne penge, og at virksomhederne ikke skal bruge unødig tid og penge på bøvlet administration af mere eller mindre skøre afgifter.

Aftalen indfører også en aktiesparekonto, der skal gøre det mere attraktivt for danskere at investere i noterede aktier. Regeringen havde spillet ud med, at man skulle kunne sætte 500.000 kroner ind på kontoen.

Annonce:

Men det ville DF ikke gå med til. Derfor starter kontoen med et loft på 50.000 kroner med mulighed for, at det kan stige til 200.000 kroner, hvis partierne bliver enige om det, fortæller DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

- Vores overbevisning er, at aktiemarkedet er overvurderet nu. Derfor skal man være varsom med at opfordre almindelige mennesker til at investere. Så må regeringen prøve at overvise os om, at det er en rigtig god idé.

Brian Mikkelsen glæder sig dog stadig over, at aktiesparekontoen bliver til virkelighed - selv om det bliver i en slankere udgave:

- Danskerne har milliarder stående i opsparede midler. Dem får man nu mulighed for at investere, så virksomhederne kan ansætte nogle flere mennesker, siger han.

Det var et vigtigt punkt for De Radikale at få sænket elvarmeafgiften, pointerer politisk leder Morten Østergaard.

Afgiften er i dag dobbelt så høj som energiafgiften på fossile brændsler til rumvarme, og en nedsættelse fremmer derfor grøn omstilling, pointerer han:

Annonce:

- Det er lykkedes at få sænket elvarme-afgiften. Derfor er det lykkedes at styrke den grønne omstilling.

En del af finansieringen findes via budgetforbedring af DSB og i det økonomiske råderum.

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: