Ny bog afslører: Esben Lunde forsøgte at vælte Støjberg

Esben Lunde var aktiv i forsøg på at vælte Inger Støjberg som politisk ordfører før sidste valg, skriver journalister i ny bog. Lunde erkender åbenhjertig debat, men afviser kupforsøg

Inger Støjberg fik problemer, da hun udgav en kontroversiel kronik. Foto: Jens Dresling
Inger Støjberg fik problemer, da hun udgav en kontroversiel kronik. Foto: Jens Dresling

To af Venstre-regeringens centrale ministre render ifølge en ny bog rundt med et bittert opgør i bagagen.

Ifølge en ny biografi om udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg forsøgte Esben Lunde Larsen, der i dag er miljø- og fødevareminister, før sidste valg at underløbe Støjberg og vælte hende som politisk ordfører.

Forsøget på at slippe af med Støjberg fandt sted på et dramatisk sommergruppemøde i august 2014, skriver den tidligere Venstre-ansatte journalist Martin Hjort og BT-reporteren Andreas Karker i bogen 'Inger - Der hvor hun kommer fra', som udkommer i dag på Berlingske Media Forlag.

Hvisket og tisket
'Nogle af Venstre-folkene gik rundt og bagtalte Inger over for de af deres kolleger, de mente var modtagelige. Der blev hvisket og tisket, når de mødtes rundt omkring i hotellets korridorer og nød en kop kaffe eller et glas rødvin. Nogle havde en dagsorden. De prøvede at skaffe opbakning til at få hende væltet som politisk ordfører. Nu skulle Inger væk', skriver journalisterne i portrætbogen, hvor Esben Lunde Larsen udpeges som hovedarkitekt i det angivelige kupforsøg:

'Den mest aktive var en stærkt troende ung mand fra Stauning i det såkaldte Bibelbælte i Ringkøbing-Skjern Kommune, der var kommet i Folketinget i 2011. Han kendte ellers Inger vældig godt fra sin tid som studentermedhjælper. Esben Lunde Larsen gik fra bord til bord og prøvede at piske en stemning op mod Inger Støjberg, og det var også det primære samtaleemne på terrassen senere på aftenen. Vurderingen blandt kollegerne var, at Esben Lunde Larsen hovedsagelig var drevet af egne ambitioner og troede, han selv havde en chance for at blive politisk ordfører', hedder det i bogen.

Kontroversiel kronik
Inger Støjberg havde få dage før sommergruppemødet i 2014 skrevet en kontroversiel kronik i Berlingske, hvor hun i anledningen af den islamiske højtid Eid angreb muslimske indvandrere for at være svært integrerbare.

'I hovedreglen er det sådan, at der er stor forskel på evnen og viljen til integration, alt efter om det er en kristen amerikaner eller svensker og en muslimsk somalier eller pakistaner, der kommer hertil,' lød det bl.a. i kronikken, hvor Støjberg anbefalede, at man gjorde forskel på kravene til indvandrere, alt efter om de kom fra muslimske eller andre lande.

Kronikken vakte stor opstandelse - også i Venstre-kredse. Støjberg måtte inkassere hård kritik fra bl.a. Jakob Ellemann-Jensen og Eva Kjer Hansen, der under sommergruppemødet skrev på Twitter: 'V skal ikke appellere til folks indre svinehund. Vi skal stille krav og dét ens for alle. Ingen er guilty by association'.

Det var netop den grovkornede kronik, der ifølge bogen 'Inger - Der hvor hun kommer fra' fik store dele af Venstres folketingsgruppe til at afsøge muligheden for at vælte den kommende integrationsminister.

Ifølge bogen forstummede kritikken og kupplanerne mod Støjberg dog, da der under sommergruppemødet landede en positiv meningsmåling hos det hårdt trængte parti.

 

* * *

 

Lunde: Vi havde åbenhjertig debat

Esben Lunde Larsen har ikke forsøgt at blive politisk ordfører, siger han. Foto: Jens Dresling
Esben Lunde Larsen har ikke forsøgt at blive politisk ordfører, siger han. Foto: Jens Dresling

Ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er det lodret forkert, at han var aktiv i et forsøg på at vælte Inger Støjberg som politisk ordfører.

-Jeg har ikke forsøgt at vælte Inger Støjberg. Derudover refererer jeg ikke fra Venstres sommergruppemøde, men da der nu er lækket fra debatten, kan jeg sige, at vi havde en åbenhjertig debat på mødet. Sådan ordner vi tingene i Venstre, og bagefter er vi lige gode kolleger, siger Esben Lunde Larsen til Ekstra Bladet i et skriftligt svar.

Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere bogens oplysninger over for Ekstra Bladet.

 

* * *

 

Støjberg skabte 'Fru Fræk'

Anne-Mette Rasmussen kom ud af sin skal efter en indsamling til Darfur-ofre, hedder det i en ny bog. Året efter var hun med i 'Vild med Dans'. Foto: Tobias Markussen
Anne-Mette Rasmussen kom ud af sin skal efter en indsamling til Darfur-ofre, hedder det i en ny bog. Året efter var hun med i 'Vild med Dans'. Foto: Tobias Markussen

Ifølge portrætbogen 'Inger - Der hvor hun kommer fra', var det Inger Støjberg, der var med til at omdanne Anders Fogh Rasmussens kone, Anne-Mette Rasmussen, fra sky statsministerfrue til populær tv-stjerne, som under sin deltagelse i TV2's 'Vild med Dans' fik tilnavnet 'Fru Fræk'.

Inger Støjberg havde udset sig Anne-Mette Rasmussen til at være protektor og blikfang i en større indsamling for ofrene i Sudans Darfur-provins i 2007, der endte med, at Foghs kone kunne overdrage 305.692 kr. til Folkekirkens Nødhjælp.

'Ingers indsamling var forspillet til en stor omvæltning for den tidligere så sky førstedame. Allerede året efter gik Anne-Mette Rasmussen lige ind i danskernes hjerter med danskesko på i femte sæson af af TV2-programmet 'Vild med Dans' og blev en populær kendis og efterspurgt foredragsholder. Også TV2 sparkede en åben dør ind, for statsministerfruen sad bare derhjemme og længtes efter at danse, viste dig sig', hedder det i bogen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller