Ny boligaftale letter ejendomsværdiskat og grundskyld

Ny aftale letter ejendomsværdiskatten med tre milliarder kroner. Og grundskylden stiger mindre end forudsat

- Jeg er rigtigt glad for, at vi nu har et bredt flertal, der bakker op om, at der skal være ro om boligskatterne og
tryghed for boligejerne i årene, der kommer, siger skatteminister Morten Bødskov om ny boligskatteaftale. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
- Jeg er rigtigt glad for, at vi nu har et bredt flertal, der bakker op om, at der skal være ro om boligskatterne og tryghed for boligejerne i årene, der kommer, siger skatteminister Morten Bødskov om ny boligskatteaftale. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Boligskatterne må ikke stige, selv om de nye boligskatteregler er udskudt fra 2021 til 2024.

Det er et flertal på Christiansborg bestående af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance enige om.

Derfor har partierne bag boligskatteforliget fredag indgået en ny aftale, der letter ejendomsværdiskatten allerede i 2021. Samtidig skal grundskylden stige mindre end ellers forudsat fra 2021 til 2024.

- Det betyder meget for regeringen, men det betyder endnu mere for de danske boligejere, fordi der med aftalen bliver skabt tryghed for boligejerne og tryghed omkring boligbeskatningen, siger skatteminister Morten Bødskov (S).

Aftalen kommer efter regeringens eftersyn af skattevæsenets it-problemer. Eftersynet i efteråret 2019 viste, at det var nødvendigt at udskyde implementeringen af de nye boligskatteregler med tre år fra 2021 til 2024.

Aftalen betyder konkret, at ejendomsværdiskatten lempes med cirka tre milliarder kroner i 2021-2023. Samtidig sikrer aftalen, at grundskylden højst kan stige med 2,8 procent årligt i 2022 til 2024.

Aftalen betyder desuden, at boligejere kan vælge at betale den indefrosne grundskyld fra 2021. Hvis man i stedet vælger at indefryse grundskylden, vil det stadig være rentefrit.

Aftalen skal give ro om boligskatterne, siger Morten Bødskov.

- Nu ved man, hvad man har at rette sig efter i forhold til beskatningen af boligen. For mange er det at købe en bolig et af livets største beslutninger. Når der er et bredt flertal, skaber det tryghed for rigtig mange mennesker, siger han.

Han fremhæver desuden, at der tilbagebetales i alt 13 milliarder kroner til 715.000 boligejere, der har betalt for meget i boligskat. Det skyldes, at deres boliger er blevet vurderet for højt.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, mener, at aftalen giver boligejerne den nødvendige tryghed:

- Vi har blandt andet sikret boligejerne en varig besparelse på 0,6 milliarder kroner, og samtidig er det blevet gjort på en måde, så hele landet bliver tilgodeset. Dermed er der garanteret en balance, uanset hvor i landet man bor, siger Louise Schack Elholm.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, er også tilfreds med aftalen, men varsler, at DF ikke vil støtte flere udskydelser af ejendomsvurderingerne.

- Vi kan ikke holde til flere udskydelser som politikere eller befolkning.

- Hvis ikke de nye ejendomsvurderinger kan træde i kraft i 2024, så må vi finde en anden løsning. Der kommer ikke til at ske flere udskydelser med Dansk Folkepartis stemmer, siger Dennis Flydtkjær på et pressemøde om boligskatteaftalen.

Skatteministeren ved, at det er et højrisiko projekt, men han føler sig tryg ved, at det er den rette proces, som de har valgt.

- Vi starter med udsendelse af de første ejendomsvurderinger her i anden halvdel af 2020, og vi har testet systemet ved at sende nogle prøvevurderinger ud til 80.000 boligejere. Det har vi fået gode tilbagemeldinger på, siger Morten Bødskov (S).

FAKTA: Boligejere får lempet ejendomsværdiskat og grundskyld

Fredag er partierne bag boligskatteforliget, det vil sige regeringen samt Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance, blevet enige om at lette ejendomsværdiskatten fra næste år.

Samtidig stiger grundskylden mindre end ellers forudsat fra 2021 til 2024.

Her er hovedelementer fra aftalen:

* Ejendomsværdiskatten bliver lempet med 3 milliarder kroner i 2021-2023.

* Boligskatterne bliver varigt lempet med 0,6 milliarder kroner før tilbageløb, set i forhold til hvis boligskatteomlægningen ville være blevet gennemført i 2021.

* Grundskylden kan højst stige med 2,8 procent hvert år i perioden 2022 til 2024.

* Indefrysningsordningen for grundskyld, som har været obligatorisk, bliver gjort frivillig. Man kan således vælge at betale den indefrosne grundskyld fra 2021. Såfremt man vælger at holde fast i indefrysningen af grundskylden, vil det stadig være rentefrit.

* Kommunernes grundskyldpromiller kan ikke blive sat op i perioden 2021 til 2028. Det samme er tilfældet for de kommunale dækningsafgiftssatser.

* 100 millioner kroner bliver afsat til at forbedre vilkårene for pensionister, der bor i ejer- eller lejebolig.

* De boligejere, der har betalt boligskat af for høje vurderinger i årene 2011 til 2020, får penge tilbage. Det forventes lige nu, at omkring 13 milliarder kroner skal tilbagebetales til boligejerne

Kilde: Skatteministeriet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind