Ny efterforskning indledt: Messerschmidts fonde undersøges for svindel

EU's særlige enhed mod korruption og svindel bekræfter, at de omstridte 'fonde' Meld og Feld nu bliver kulegravet

Nu bliver Messerschmidts to europæiske fallitboer undersøgt af EU's 'læderhalse' fra OLAF. (Foto: Cicilie S. Andersen)
Nu bliver Messerschmidts to europæiske fallitboer undersøgt af EU's 'læderhalse' fra OLAF. (Foto: Cicilie S. Andersen)

EU’s særlige anti-svindelenhed, OLAF, har indledt en hidtil hemmeligholdt efterforskning af Morten Messerschmidts to europæiske ’fonde’ Meld og Feld.

Det oplyser OLAF’s pressetjeneste efter en henvendelse fra Ekstra Bladet.

’Vi kan bekræfte, at OLAF i flere måneder har kigget på det påståede misbrug af støttemidler betalt af Europa-Parlamentet’, skriver en talsperson fra antisvindelenheden i et emailsvar til Ekstra Bladet.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger blev efterforskningen først indledt efter, at Europa-Parlamentet i foråret krævede cirka tre millioner kroner tilbagebetalt fra Meld og Feld, hvor Morten Messerschmidt officielt blev formand i januar 2015 - og har siddet i topledelsen siden foråret 2012. Efter EU-valget i maj 2014 var Messerschmidt eneste medlem af Europa-Parlamentet, som stadig sad i ledelsen af Meld.

Regnskabsrod og misbrug
Der er siden sidste efterår blevet afdækket en lang række kritisable forhold i Meld og Feld: Eksempelvis misbrug af støttemillioner, regnskabsrod, gæld til EU-kassen og dokumenter med mystiske signaturer.

Senest har Ekstra Bladet kunnet afsløret, at de to medlemmer af Europa-Parlamentet Rikke Karlsson (tidligere DF) og Jørn Dohrmann (DF) formelt har siddet i bestyrelsen for Meld, hvilket de begge benægter at have haft nogen viden om. Dokumenterne, som placerer dem i bestyrelsen, er underskrevet og indsendt til de franske myndigheder af Morten Messerschmidt.

Se dokumenterne: Messerschmidt anklages for svindel

DF'er: Blev også misbrugt af Messerschmidt

Mørklægger efterforskning
Det er dog ikke muligt at få oplyst, hvad EU's svindel-efterforskere præcist kigger på – og om de seneste afsløringer af Melds bestyrelses-kaos og omstændighederne ved et ulovligt gyldent håndtryk også indgår i efterforskningen.

’Af fortrolighedshensyn samt af hensyn til personlige oplysninger og proceduremæssige rettigheder kan OLAF ikke kommentere sagen yderligere,’ skriver OLAFs pressetjeneste til Ekstra Bladet.

Dermed er der flere myndigheder, som lige nu undersøger forholdene i Meld og Feld. Som bekendt er Rikke Karlssons politianmeldelse mod Morten Messerschmidt for identitetstyveri overdraget til Bagmandspolitiet i Danmark. 

Efterforsker svindel og korruption

OLAF’s opgave er at undersøge svindel mod EU-budgettet, korruption og andre alvorlige forseelser mod de europæiske institutioner.

Den tidligere DF’er Rikke Karlsson har flere gange oplyst, at hun vil anmelde sagerne om Meld og Feld til OLAF. Men ifølge Ekstra Bladets oplysninger er dette dog endnu ikke sket, og dermed er EU’s svindelefterforskere altså gået ind i sagen af egen drift.

Dansk Folkeparti har betalt cirka halvdelen af kravet på tre millioner kroner, hvilket betyder, at EU-kassen stadig har et krav på cirka 1,3 millioner kroner mod Meld og Feld. Dertil kan altså dukke nye krav op i forbindelse med den nye efterforskning.

Ny afsløring: Vildt kaos hos Messerschmidt

Rohde klar til at fjerne Messerschmidts immunitet

Morten Messerschmidts rådgiver oplyser, at Morten Messerschmidt ikke umiddelbart har mulighed for at kommentere OLAFs efterforskning.

'Lidt svært at kommentere på, når vi intet har hørt, men de skal være hjertens velkomne på kontoret til at se tingene igennem,' skriver han.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.