Ny forskning: Løkke kostede Venstre op mod 180.000 stemmer

Lars Løkke Rasmussens (V) dårlige image var en klods om benet på Venstre og lige ved at koste blå blok sejren ved valget i 2015, viser ny forskning

Lars Løkke og resten af Venstre får måske lidt af en mavepumper, når de læser den seneste valgundersøgelse. Polfoto: Jens Dresling.
Lars Løkke og resten af Venstre får måske lidt af en mavepumper, når de læser den seneste valgundersøgelse. Polfoto: Jens Dresling.
Følg Politik

Vælgernes sympati for Lars Løkke Rasmussen (V) styrtdykkede frem til seneste folketingsvalg, og alene Venstreformandens person kostede op mod 180.000 stemmer til partiet.

Det skriver de to valgforskere Rune Stubager og Kasper Møller Hansen i bogen ’Oprør fra udkanten - Folketingsvalget 2015’ der udkommer på fredag, men som Ekstra Bladet er i besiddelse af et eksemplar af.

’Den relativt lave sympati for Lars Løkke Rasmussen spillede en hidtil uset stor rolle for valgresultatet i 2015 - især for Venstre, men formentlig også for hele den blå blok,’ står der et i et resume i et kapitel om ’Præsidentvalget og troværdigheden’

Venstre-borgmester råber vagt i gevær: Løkke koster os stemmer

Ekstra Bladet-effekten
Det var Ekstra Bladets afsløringer af Lars Løkkes skandalesager om luksusrejser på 1. klasse for GGGI’s klimakroner og tøj for 152.000 Venstrekroner, der ifølge forskerne sendte Venstreformandens troværdighed og sympati i frit fald.

Der var ’markante og helt usædvanlige fald i vælgernes sympati både for ham (Lars Løkke, red.) personligt og hans parti fra 2011 til 2015’ skriver valgforskerne.

’Lars Løkke Rasmussen kostede sit parti mellem 50.000 og lidt over 180.000 stemmer,’ står der i bogen.

Hvis Lars Løkkes personlige upopularitet var årsag til, at sympatien for partiet Venstre også faldt, så gik Venstre glip af 5,2 procentpoint af stemmerne i forhold til valget i 2011. Det svarer til 180.000 stemmer alene på grund af Lars Løkke.

Det er dog uvist i forskningen, om en upopulær formand påvirker sympatien overfor et parti. Derfor har forskerne også regnet på, hvad Venstre gik glip af, hvis Løkkes upopularitet slet ikke påvirkede holdningen til Venstre.

I så fald ville Løkkes personlige skandaler koste 1,4 procentpoint af stemmerne til Venstre, hvilket svarer til 50.000 stemmer.

Løkke: Det er det værste billede af mig

Tæt på at koste sejren
Forskerne har også set på, hvor mange af Løkke-haderne, som gik fra Venstre til rød blok. Hvis Venstreformanden trak partiet med ned, så sendte Løkkes manglende sympati mellem 1 og 4,3 procentpoint af vælgerne i armene på Helle Thorning og co.

Rød blok manglede kun 7500 stemmer - svarende til 0,21 procent - for at vinde valget sidst. Det får forskerne til at komme med en konklusion, som i Venstre-kredse må være tankevækkende.

’Lars Løkke Rasmussen var lige ved at koste blå blok sejren ved folketingsvalget i 2015,’ står der i konklusionen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra valgforskerne.

Løkkes Marienborg-finte: Skattebetalt palæ til privatfester og pengemøder

Ellemann: Trælse tal
Statsminister Lars Løkke har ifølge sin spindoktor ingen kommentarer til bogen. I stedet henviser partiet politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Det lyder som nogle trælse tal, hvis Venstre kunne få flere stemmer, det havde vi gerne haft. Men nu har vi heldigvis den regering, som vi har, fordi det gik alligevel, siger Jakob Ellemann.

- Vi ved godt, at det står os bedst at tale politik, og på tidspunktet for valget, der var en masse ting, som ikke handlede om politik, lyder det.

V-bagland frygter 3. katastrofevalg i træk

Til efteråret skal danskerne til kommunalvalg. 

Så allerede nu ryster dele af Venstres bagland og borgmestre i bukserne ved tanken om endnu et valg med Lars Løkke som partiets frontfigur.

Lars Løkkes luksusrejser for GGGIs klimapenge - og indkøb af habitter, sko, underbukser til 152.000 kroner samt familierejser på Venstres regning - har nemlig kostet partiet dyrt ved de to seneste valg. 

Venstre klarede sig historisk dårligt både ved EU-valget i 2014 og ved folketingsvalget i 2015.

Op til EU-valget i maj 2014 stod Venstre ellers i målingerne til at vokse fra tre til fire mandater i Bruxelles. 

Men Ekstra Bladets afsløringer af Løkkes partibetalte Zornig-underhylere betød, at partiet blot fik 16,7 procent af stemmerne og gik et mandat tilbage. Det dårligste resultat i 25 år. 

Året efter ved Folketingsvalget lykkedes det igen for Lars Løkke - ofte betegnet som landets bedste politiske håndværker - at føre sit parti til det ringeste valgresultat i 25 år. 

Venstre tabte hele 13 mandater og fik blot 19,5 procent af stemmerne. Man skal tilbage til folketingsvalget i 1990 for at finde et dårligere resultat for partiet.

Heller ikke i de aktuelle meningsmålinger kan Venstre-medlemmerne finde trøst. Med Løkke i spidsen er partiets opbakning blevet halveret på under fem år. 

I juni 2012 stod Venstre til 34,2 procent af stemmerne i det såkaldte vægtede gennemsnit af meningsmålingerne. 

I marts i år står partiet til 17,7 procent. 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+