Ny forsvarsminister i fedtefadet: Forsker beskylder ministerium for løgn i Blackwater-sag

Det er beskæmmende at se, hvordan Folketinget bliver fyldt med løgn, siger forskningschef i et angreb på Forsvarsministeriet i Blackwater-sagen

Det står tiltagende uklart, hvilke aftaler Forsvaret havde med de professionelle lejesoldater fra Blackwater. Foto: AP
Det står tiltagende uklart, hvilke aftaler Forsvaret havde med de professionelle lejesoldater fra Blackwater. Foto: AP

Hvis man med fuldt overlæg taler usandt og misinformerer, så lyver man.

Og det mener forskningschefen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, at Forsvarsministeriet har gjort overfor Folketinget i sagen om sikkerhedsfirmaet Blackwater, skriver Radio24syv.

Sagen har bragt den spritnye forsvarsminister Peter Christensen (V) i fedtefadet, og han er kaldt i samråd.

- Forsvarsministeriet har vidst, hvad Folketinget var interesseret i, men det er blevet holdt skjult, at der har været et samarbejde med Blackwater. Man kan roligt sige, at der er tale om løgn til Folketinget,« siger Oluf Jørgensen til Radio24syv.

At forholdet var ømtåleligt skyldtes, at Blackwater ikke var underlagt demokratisk kontrol, og at firmaets lejesoldater havde været involveret i en række meget omtalte episoder med civile dødsofre i Irak.

Officerer: Uklart om der var samarbejde med Blackwater

Helikopterstøtte
Samarbejdet blev defineret som 'uformelt', hvorfor de danske myndigheder officielt har afvist samarbejdet over for Folketinget.

Radiokanalen kunne onsdag fortælle, at forsvarets samarbejde med det omstridte sikkerhedsfirma var mere omfattende end tidligere oplyst af skiftende forsvarsministre.

I Irak havde de danske soldater en aftale med det omstridte private sikkerhedsfirma Blackwater om helikopterstøtte, hvis danskerne kom under angreb. Men i København skulle forsvarschefen direkte afvise et sådant samarbejde, skrev Jyllands-Posten tidligere.

Avis: Forsvarschef skulle tie om Blackwater

'Beskæmmende'
- Det er beskæmmende at se, hvordan Folketinget bliver fyldt med løgn. Der bliver svaret udenom, og man camouflerer besvarelser med forskellige skriveteknikker. Jeg synes, det er vigtigt, at præsidiet får klargjort, at der skal svares korrekt på de spørgsmål, folketingsmedlemmerne har. Hvis man ikke kan eller ikke vil svare, må man sige det,« siger Oluf Jørgensen til Radio24syv.

Forskningschefen har nu henvendt sig til Folketingets Præsidium og Udvalget for Forretningsordenen for at få rettet op på problemet med løgnagtige svar til Folketinget.

Bevidst løgn
Både SF og Enhedslisten mener også, at forsvarsministeriet har fejlinformeret Folketinget om omfanget af samarbejdet med Blackwater.

Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen kalder sagen for 'bevidst løgn'.

Irak-løgnen fortsætter: Danmark arbejdede sammen med mordere

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har ingen kommentarer før et samråd til sagen. Han skriver dog til Berlingskes Nyhedsbureau, at forsvaret endnu en gang vil se på oplysningerne givet til Folketinget, selvom de ikke kan genkende Oluf Jørgensens fremstilling.

Sagen om Danmarks forhold til Blackwater skulle oprindeligt have været undersøgt af den Irakkommission, som regeringen med Lars Løkke (V) i spidsen nedlagde.

Forsvaret mørklægger vigtigt krigsdokument

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time