Ny kritik af Barolo-Mogens: Forargeligt

Regeringen lagde i mail stor vægt på EU-møde, men sendte en embedsmand

Fødevareminister Mogens Jensen(S) kritiseres for at vælge ferie i Barolo fremfor EU-møde i Bruxelles. FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Fødevareminister Mogens Jensen(S) kritiseres for at vælge ferie i Barolo fremfor EU-møde i Bruxelles. FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Klokken 17.06 torsdag i sidste uge modtog Folketingets Europaudvalg et 52 sider langt notat om et møde, som EU's ministerråd for landbrug og fiskeri skulle holde om mandagen.

Mailen afsluttes med:

’Frist for evt. bemærkninger er i morgen d. 12. juli kl. 13. Bemærkninger til regeringen sendes ved at besvare denne mail.’

Men som bekendt var der ingen fra regeringen, der dukkede op til mødet, som man ellers i det lange notat understreger har stor prioritet.

Fødevareminister Mogens Jensen ville hellere besøge vin-mekkaet Barolo fremfor at tage til møde i EU i mandags. Her ses han under et tidligere besøg i Sydafrika. FOTO:  Ritzau Scanpix/Sisse Stroyer Dansk politik Dropper vigtigt EU-møde: Vil hellere på ferie i vin-mekka

Fødevareminister Mogens Jensen(S) valgte nemlig at sende en embedsmand, mens han selv tog på ferie i Barolo i Italien.

Her ses mailen til Europaudvalgets medlemmer.
Her ses mailen til Europaudvalgets medlemmer.
 

Medlem af Europaudvalget Morten Messerschmidt, DF svarede på mailen og kom med input.

Han er i dag stærkt utilfreds med forløbet:

- Jeg fik efter min mail en bekræftelse på, at mine input var modtaget. Derpå forventede jeg naturligvis, at ministeren selv deltog i mødet.  Når man haster sådan med at få meldinger tilbage fra udvalgets medlemmer, går jeg naturligvis ud fra, at ministeren skulle bruge dem til sin forberedelse henover weekenden, påpeger Morten Messerschmidt.

- Det var derfor temmelig forargeligt at kunne læse, at han slet ikke havde deltaget. Som minister er man jo Danmarks repræsentant. Ikke bare Socialdemokratiets – men landets. Og med vigtige sager om både fiskerikvoter og den fremtidige landbrugsstøtte på programmet, synes jeg, det kræver temmelig stærke argumenter, hvis man som minister ikke møder op, siger han.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en uformel snak med sin spanske ministerkollega Josep Borrell under mødet i Bruxelles mandag. Foto: Zucchi-Enzo. Politik Mogens valgte Barolo: Jeppe tog til Bruxelles

Morten Messerschmidt kommer også med en opfordring til statsminister Mette Frederiksen:

- I valgkampen skortede det jo ikke på meldinger om, hvor meget S ville kæmpe for den grønne omstilling. Hvis det viser sig, at en privat Barolo-rejse nu var vigtigere end at holde løfterne fra valgkampen, så synes jeg, det er en alvorlig sag.

- Så vil jeg bede statsministeren om at indprente sine ministre, at arbejdet altså kommer før fornøjelserne – uanset hvor meget man så i øvrigt holder af Barolo, siger Morten han.

Derfor var mødet vigtig

Det vigtigste punkt på dagsordenen ved mødet i ministerrådet for landbrug og fiskeri i mandags var lovgivningsmæssige forhandlinger om reformpakken for den fælles landbrugspolitik efter 2020 i EU (Common Agricultural Policy, CAP, red.).

Kommissionen er tidligere kommet med et forslag til reform af den fælles landbrugspolitik, og det er det, ministerrådet for landbrug og fiskeri diskuterer og forhandler om.

Ifølge Det Europæiske Råds hjemmeside udvekslede ministrene på mødet synspunkter ’om de miljø- og klimarelaterede aspekter af reformpakken for den fælles landbrugspolitik efter 2020 og fokuserede især på de elementer, som medlemsstaterne anser som afgørende for at opfylde et højere ambitionsniveau vedrørende miljø og klima, og på, hvordan de foreslåede regler kan forbedres i praksis for at nå dette mål’.

Ifølge Det Europæiske Råd gik Mogens Jensen også glip af, at flere ministre under drøftelsen ’understregede betydningen af at sikre tilstrækkelig fleksibilitet for bedre at kunne tilpasse kravene om højere miljø- og klimaambitioner til medlemsstaternes behov og forenkle reglerne til gavn for både landbrugere og nationale myndigheder’.

Flere ministre mente desuden, at ’disse højere ambitioner bør ledsages af passende finansiel støtte’.

Sukker og svinepest

Den nye landbrugsaftale forventes at træde i kraft 1. januar 2021 og gælde frem til 2028.

Ud over diskussioner om CAP ville Mogens Jensen på mødet i mandags også have hørt om, hvordan det nye finske formandskab vil prioritere området. Ligesom rådet blev orienteret om sukkermarkedet, resultater af frihandelsforhandlingerne mellem EU og Mercosur-landene Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay.

Desuden skulle ministrene have en status for afrikansk svinepest, dyrevelfærd under transport, plantebeskyttelsesmidler og skadedyrskontrol, resultatet af den tredje landbrugsministerkonference mellem EU og Den Afrikanske Union, BIOEAST-initiativet og den vanskelige situation i rissektoren.

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen (S) har tidligere i en mail til Ekstra Bladet forklaret om afbuddet:

'Det er altid vigtigt at opbygge et forhold til sine europæiske kollegaer, og jeg ser frem til at møde dem til det næste rådsmøde i september. En ferie skal nu engang placeres et eller andet sted i kalenderen, og da en ministers kalender aldrig er helt tom, vil der være møder, jeg ikke deltager i. Der skulle ikke træffes beslutninger på mødet mandag, og når jeg ikke er til stede, er Danmark repræsenteret på embedsmandsniveau.'

***

Fødevareministeren skal forsvare sit afbud

Når fødevareminister Mogens Jensen(S) er tilbage i arbejdstøjet, så bliver en af de første opgaver at redegøre for, hvorfor han valgte ikke at prioritere ministermødet i EU.

Dansk Folkepartis fødevareordfører, Lise Bech, har på baggrund af afsløringerne om Mogens Jensen stillet spørgsmål til afbuddet. Hun mener ikke, at ministeren har prioriteret sagen korrekt.

– Han skal selvfølgelig passe sit arbejde – og dette inkluderer selvsagt det første møde i rådet.

Her ses Mogens Jensen(S), da han ankommer  til Amalienborg, hvor den nye regering skulle præsenteres.   Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix. Dansk politik Venstre raser over Barolo-Mogens: Grænser til pligtforsømmelse

Mogens Jensen skal svare på følgende:

– Mener ministeren ikke, at man altid bør møde op til et ministerrådsmøde? Og ikke mindst til et møde, hvor man beslutter og forhandler, hvordan landbrugspolitikken skal være i fremtiden?

– Og endelig mener ministeren så ikke, at udeblivelsen fra mødet, hvor det nye finske formandskab skulle præsentere deres tanker omkring grøn omstilling, klima og bæredygtighed, sender et forkert signal fra en regering, der ellers har erklæret deres prioritering til netop denne dagsorden?

587 kommentarer
Vis kommentarer