Ny lov skal stoppe Danmarks farligste pædofile

Mai Mercado (K), børne- og socialminister, vil forbyde internetadgang for alle de indsatte på den sikrede institution Kofoedsminde for at sikre, at de ikke kan komme i kontakt med mindreårige

Børne- og socialminister Mai Mercado skrottede sin forgænger, Karen Ellemanns (V), lov-forslag og har nu præsenteret et nyt, der skal slå hårdere ned på de dømte pædofile. Foto: Jens Dresling
Børne- og socialminister Mai Mercado skrottede sin forgænger, Karen Ellemanns (V), lov-forslag og har nu præsenteret et nyt, der skal slå hårdere ned på de dømte pædofile. Foto: Jens Dresling

Nogle af Danmarks farligste pædofile sidder i forvaring på den sikrede institution Kofoedsminde i Rødby på Lolland.

Selvom de ikke har personlig adgang til internettet via computere eller mobiltelefoner, er det alligevel lykkedes dem at få adgang til grov børneporno, sexchat og kontakt med børn via Facebook.

Nu skal et nyt lovforslag fra børne- og socialminister Mai Mercado (K) sætte en stopper for, at beboere skaffer sig adgang til nettet og kan komme i kontakt med mindreårige.

- Det er meget, meget alvorligt, at der lige nu er mulighed for, at der kan blive begået krænkelser både mod danske børn og unge, men der er også en mulighed for, at der kan bestilles voldtægter af mindreårige over nettet, det kan jeg ikke have en viden om, uden at reagere på, siger Mai Mercado.

I januar måned kastede ministeren sin forgængers, tidligere socialminister Karen Ellemann (V), lovforslag i skraldespanden. Mai Mercado kaldte det for ubrugeligt, da det ikke kunne forhindre de pædofiles adgang til at finde nye ofre via internettet.

Det førte til en gennemgang af, hvad der var muligt at gøre på bostedet i Rødby, der er det eneste og mest sikrede af sin slags i Danmark.

- Der bliver nedlagt et generelt forbud mod smartphones og andre enheder med internetadgang. Det er fordi, vi har set tilfælde af krænkelser af mindreårige fra beboere på Kofoedsminde, siger ministeren.

Omfattende lovforslag
På Kofoedsminde er der lige nu 70 beboer. 64 af dem er udviklingshæmmede, der blandt andet er dømt for pædofili, vold, røveri, barnemord og brandstiftelse. De tre der er dømt for sexovergreb mod mindreårige sidder i en selvstændig afdeling.

Med lovforslaget mister alle beboerne rettigheden til personlige smartphones, tablets og computere med internet.

- Det er ikke en menneskeret at have internetadgang, siger Mai Mercado.

Også selvom man ikke har en dom, hvor der står, at man ikke må have det?

- Udfordringen er, at der cirkulerer mobiltelefoner og usb-stick, det skal ikke være muligt. Dem der har lov til internet, de får adgang til et specielt rum, hvor der er mulighed for det. Dermed kan vi komme misbruget eller lovovertrædelserne til livs, forklarer børne- og socialminsiteren.

Lovforslaget har i alt seks punkter. Kun det ene som handler om internetadgang. Et andet punkt giver personalet lov til at spærre beboerne inde i et såkaldt afskærmningslokale, hvis de laver ballade.

- Vi bliver nødt til at gøre det, selvom det er vidt rækkende.

- Det er vigtigt at understrege, som Socialtilsynet også understreger, at der er nogle af dem, der er til fare for sig selv og de andre beboere, og de kan splitte et værelse fuldstændig ad. Her vil et afskærmningslokale være en god mulighed.

Tidligere drøftede partierne i Folketinget muligheden for at 'jamme' nettet på institutionen, der spærrer en del af internetadgangen, men ifølge ministeren har det ikke været muligt inden for en overskuelig tidsperiode.

Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil. Foto: Ivan Boll Riordan
Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil. Foto: Ivan Boll Riordan
 

S: Vi manglede redskaber

Der er stor tilfredshed med lovforslaget hos Socialdemokratiets børne- og socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Det store problem var, at der ikke var nogle redskaber nede i posen, der kunne løse det problem, at man kunne begå kriminalitet over internettet.

- Nu får vi en løsning, hvor man kan undgå, at der er smartphones på Kofoedsminde, så vi kan undgå, at der er internet i en form, hvor man kan true sig til adgang hos andre beboere eller man selv kan have det på sit værelse og dermed begå nogle af de forbrydelser, som vi helst vil undgå, at de begår, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

DF: Ekstra ordinære redskaber

Hos DF efterspurgte man konkrete værktøjer, der var målrettet Kofoedsminde.

- Der skal nogle ekstraordinære værktøjer i redskabskassen til i forhold til den målgruppe, der er på Kofoedsminde.

- Vi støtter lovforslaget, fordi der har været stor efterspørgsel på ændringerne. Og nu kan vi stå inde for de ændringer, der er kommet. Jeg havde gerne set, at 'jamming' var kommet med i lovforslaget, men det har ikke været muligt under omstændighederne, siger DF's socialordfører Karina Adsbøl.

Alternativets socialordfører Torsten Gejl. Foto: Privat foto
Alternativets socialordfører Torsten Gejl. Foto: Privat foto
 

Alternativet: Alt for indgribende

Selve lovforslaget fra ministeren har seks elementer, hvor fjernelse af internetadgang er et af dem. Hos Alternativet har socialordfører, Torsten Gejl ikke noget imod de fem første punkter, men det sidste kan han ikke stå inde for.

- Vi kan ikke æde det med, at man vil indføre muligheden for et afskærmningslokale. Det betyder, at man kan anbringe en af beboerne i et lukket lokale i op til to timer, hvis der er overhængende fare for beboeren skader personale eller andre.

- Vi synes, at det er alt for indgribende. Man skal ikke bare spærre folk inde på den måde, der må stadigvæk være plads til at bruge pædagogiske redskaber, siger Torsten Gejl.

Skiftende ministre har siden 2009 lovet at stoppe de farlige kriminelle på Kofoedsminde, så de ikke længere kan kontakte, true eller aftale møder med børn via eksempelvis sociale medier eller mobiltelefoner. Men først nu ser det ud til, at der er et flertal bag et lovforslag.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.