Hotelvirksomheden Copenhagen Towers med en markant Venstre-støtte i spidsen scorer mindst 336,6 millioner kroner, hvis Løkke og co. får deres vilje.
Regeringen ønsker nemlig at placere en ny skattestyrelse i hotelvirksomhedens bygninger på Amager, viser et aktstykke i Finansudvalget, som skal behandles i dag.
Ud over støtte til Venstre kender statsminister Lars Løkke (V) også hoteldirektøren personligt, og sagen får nu støttepartiet Dansk Folkeparti til at stille spørgsmål.
- Der er ingen røde lamper, der blinker, men der er måske en lille lysegul en, som gør, at vi nu tjekker op på det, siger finansordfører René Christensen.
- Et personligt kendskab og støtte til et parti skal ikke udelukke nogen, hvis det er den bedste pris, men det er en skærpende omstændighed, der gør, at vi stiller spørgsmål, forklarer DF’eren.
Hotel-boss: Ingen kobling
Hotelvirksomhedens støtte til Venstre er givet i form af en række dyre middage med erhvervslivets spidser og politikere fra Venstre.
Men V-støtten på mindst 20.000 kroner i 2016 har ikke givet virksomheden en fordel i kampen om den nye skattestyrelse, oplyser hotel-chefen Allan Agerholm.
’Der er ikke og har aldrig været nogen kobling’, skriver Allan Agerholm i en mail.
Uopsigeligt i ti år
Hvis et flertal i Folketinget beslutter at lægge den nye skattestyrelse i Copenhagen Towers, så vil hotelvirksomheden været garanteret 336,6 millioner kroner over 11 år.
Staten kan nemlig ikke opsige lejekontrakten på 15.000 kvadratmeter i Ørestad før 2028, hvorefter der er en opsigelse på 12 måneder ifølge aktstykket.
Dansk Folkeparti vil gerne vide mere om, hvorfor regeringen har valgt Copenhagen Towers til den nye styrelse.
Støttepartiet går efter ’de bedste og billigste kvadratmeter’ til de 700 stillinger og vil derfor gerne høre til alternativer i og uden for hovedstaden.
- Det her er jo helt nye stillinger, og hvad nu hvis det ikke lå i København. Så kan det være, at vi får en bedre aftale, fortæller René Christensen.
Løkke har travlt
Regeringen har allerede skrevet under på lejekontrakten, men den bliver kun til virkelighed, hvis et flertal i Folketinget bakker op.
Løkke og co. har dog travlt med at overtale kollegerne, hvis million-kontrakten skal ende hos hoteldirektøren. Der skal nemlig være en godkendelse senest ultimo juni.
’I modsat fald bortfalder lejeaftalen i sin helhed’, står der i aktstykket.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke.
Fik 49 mio. kr. for tomme lokaler
Det er ikke første gang, at regeringen med Lars Løkke i spidsen tjekker en million-kontrakt ind hos hotelvirksomheden.
Sidste år reserverede regeringen 27.000 kvadratmeter i Copenhagen Towers i et halvt år til en pris på 49,2 millioner kroner.
Fra London
Regeringen havde valgt hotelvirksomhedens bygninger til at være Danmarks bud på EU's næste lægemiddelagentur, EMA, som skulle flyttes fra London på grund af Brexit.
Danmark fik dog ikke agenturet, men hvis det var endt i Ørestad, så kunne hotelvirksomheden se frem til 1,7 milliarder kroner fra staten over 20 år.
Nu er det så en kontrakt til 336 millioner kroner, og i den forbindelse har hotelvirksomheden valgt at betale ti millioner kroner fra reservations-kontrakten tilbage til staten.
Hoteldirektør: Ingen kobling
Ekstra Bladet har spurgt hoteldirektør Allan Agerholm, hvornår forhandlingerne begyndte, og hvem i regeringen han har talt med.
Det ønsker Allan Agerholm dog ikke at svare på, men han afviser en sammenhæng mellem partistøtte og million-kontrakten.
’Der er ikke og har aldrig været nogen kobling mellem BC Hospitality Group’s engagementer i partierne S; B; I; C; O & V og de kommercielle forhandlinger mellem Copenhagen Towers og Bygningsstyrelsen’, skriver Allan Agerholm i en mail og henviser til partierne Socialdemokratiet, de radikale, Liberal Alliance, de konservative, Dansk Folkeparti og Venstre.
Det er Bygningsstyrelsen, som har afsøgt mulige bygninger til den nye skattestyrelse, og som har indstillet Copenhagen Towers til regeringen.
’Jeg kan derfor alene gætte på, at Bygningsstyrelsen har fundet lejemålet for Skat i Copenhagen Towers fordelagtigt, og noterer mig da også fra Skats pressemeddelelse, at flytningen vil medføre en besparelse på ca. syv mio. kr. årligt’, skriver hoteldirektøren.
SKAT’s pressemeddelelse fra 30. maj nævner i øvrigt ikke Copenhagen Towers en eneste gang.
Rød bekymring lukrativt kammerateri
Oppositionen bekymrer sig om forbindelserne mellem Venstre og hoteldirektøren, når der samtidig er millioner af skattekroner involveret.
Derfor har Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, stillet et par spørgsmål til lejekontrakten i Folketingets finansudvalg.
- Jeg bliver altid lidt bekymret, når der er så tætte forbindelser, som der er her, siger han.
- Derfor er jeg nødt til at stille spørgsmål til placeringen, så jeg er helt sikker på, at der ikke er nogen mistanke om kammerateri, fortæller Benny Engelbrecht.
Socialdemokratiet har stillet spørgsmål i finansudvalget om processen for at udvælge lokaler til den nye skattestyrelse og mulige alternative placeringer.
- Det betyder ikke, at der er noget galt, men det må være i alles interesse at gå et spadestik dybere, så vi ikke træffer en beslutning, som man efterfølgende kan sætte spørgsmålstegn ved, forklarer Benny Engelbrecht.
SF’s finansordfører mener, at de tætte bånd mellem Venstre og hoteldirektøren alene er et problem.
’Det er problematisk, at der er så tætte (økonomiske) bånd til Venstre, og man så indgår lukrative aftaler med dem’, skriver SF’s Lisbeth Bech Poulsen i en sms.
Ministeriet: Intet andet matcher
Der er angiveligt kun få bygninger i København, som er ledige og egner sig til en ny skattestyrelse. Og ingen er bedre end Copenhagen Towers.
Det oplyser Transportministeriet, som Bygningsstyrelsen hører under, og som har stået for jagten på nye lokaler.
’Bygningsstyrelsen har afsøgt alternative lokaliseringsmuligheder, men har ikke fundet andre eksisterende bygninger, der kan matche den ønskede størrelse, tidsplan og økonomi’, oplyser Transportministeriet.
Aktstykket med lejekontrakten er ifølge Transportministeriet, hvor Ole Birk Olesen (LA) sidder for bordenden, godkendt af Skatteministeriet og Finansministeriet, som begge har Venstre-ministre i spidsen.