Ny portal for vælgererklæringer er forsinket

For at undgå snyd med vælgererklæringer besluttede Folketingets partier i 2019 at udvikle et nyt system

Stram Kurs fik i marts et rødt kort af Valgnævnet for at have snydt med vælgererklæringer, hvilket betyder at partiet ikke må indsamle nye vælgererklæringer i 2,5 år. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Stram Kurs fik i marts et rødt kort af Valgnævnet for at have snydt med vælgererklæringer, hvilket betyder at partiet ikke må indsamle nye vælgererklæringer i 2,5 år. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Den portal, som skulle gøre indsamling af vælgererklæringer mere brugervenlig og dæmme op for snyd, er blevet forsinket indtil 1. september.

Det oplyser Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Det var ellers planen, at portalen skulle tages i brug omkring 1. juni.

Udsættelsen skyldes, at it-leverandøren bag portalen er udfordret af coronakrisen og derfor ikke har mulighed for at arbejde i det forudsatte tempo.

- Det er virkelig ærgerligt, at it-leverandøren ikke kan overholde den ambitiøse tidsplan, vi har aftalt. For jeg har haft tiltro til, at det kunne gå hurtigt med at få det nye system i drift, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i meddelelsen.

Aftalen om det nye vælgererklæringssystem blev indgået i marts 2019 af alle de partier, der på daværende tidspunkt var en del af Folketinget.

Formålet med portalen er at undgå snyd, som det eksempelvis er set med Stram Kurs, der nu er udelukket fra at indsamle vælgererklæringer i 2,5 år. Det besluttede Valgnævnet i marts i år.

Det er planen, at den nye portal skal ligne Folketingets system for borgerforslag.

Ønsker en vælger at give sin støtte til et parti, skal støtten til partiet registreres med NemID. Herefter skal vælgeren syv dage efter genbekræfte støtten.

Ifølge ministeren kan test af det nye system samt manglende kvalitet forsinke processen yderligere.

- Jeg glæder mig meget til, at vi får et system, der er lettere at bruge og sværere at snyde med.

- Men jeg lægger også vægt på, at systemet har den fornødne kvalitet og er blevet grundigt testet. Og det kan få betydning for, hvornår det kan gå i luften, siger Astrid Krag.

Forsinkelsen af det nye system får dog ingen betydning for vælgernes mulighed for at afgive vælgererklæring, da det eksisterende system fortsætter som hidtil, oplyser ministeriet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind