Annonce:
Annonce:

Ny stor undersøgelse afslører: Denne kommune er Danmarks største 'socialkontor'

Flugten fra Lolland: 34 procent i den arbejdsdygtige alder er på overførselsindkomst - og hver tredje borger er snart på folkepension

Diana Jacobsen og hendes kæreste tog springet til Lolland uden at havde job på forhånd. En stor billig bolig lokkede dem til Rødby. Foto: Stine Tidsvilde
Diana Jacobsen og hendes kæreste tog springet til Lolland uden at havde job på forhånd. En stor billig bolig lokkede dem til Rødby. Foto: Stine Tidsvilde
Annonce:
Følg Politik

Det går ’ufatteligt godt’ i Danmark. Fremgangen ’er kommet alle til gode’.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Folkemødet i sidste måned.

Men det er dog langt fra alle dele af landet, som har mærket noget til Løkkes fremgang. Det viser en analyse, som AE-rådet har lavet af landets 98 kommuner for Ekstra Bladet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Byen der nægter at dø

Her fremstår Lolland Kommune som den i særklasse mest belastede kommune ud fra 10 forskellige sociale, økonomiske og sundhedsmæssige parametre.

34,2 procent svarende til mere end hver tredje i den arbejdsdygtige alder er på overførselsindkomst, hvilket er Danmarksrekord. Lollikkerne lever fem år kortere end borgerne i de bedste kommuner, og den gennemsnitlige disponible årsindkomst for en borger i Lolland Kommune er 242.900 kr. mindre end en indbygger i Gentofte.

Annonce:

- Analysen viser, at der er rigtig stor forskel på befolkningssammensætningen i landets kommuner, og nogle kommuner står med nogle kæmpe udfordringer. Eksempelvis Lolland, der har rigtig mange uden for arbejdsmarkedet, fattige børn, kortere uddannelse og kortere levetid i forhold til andre kommuner, så der helt klart en stor grad af geografisk ulighed herhjemme, siger analytiker Emilie Agner Damm fra AE, der har stået bag undersøgelsen. (artiklen fortsætter under boksen)

Løkkeland - Her går det ufatteligt godt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) udtalte fornylig, at det går ’ufatteligt godt’ i hele Danmark. Ekstra Bladet vil i den kommende tid efterprøve statsministerens udmelding.

Tomme boliger
Siden kommunedannelsen i 2007 er antallet af indbyggere faldet med 6000 personer, svarende til over 12 procent. Affolkningen har efterladt omkring 3.000 billige nedrivningsmodne boliger, som er attraktive for tilflyttere på overførselsindkomst fra resten af Danmark.

Alene sidste år havde kommunen en såkaldt netto-tilflytning på 217 borgere på offentlig forsørgelse fra andre kommuner. Disse personer ventes ifølge Lolland Kommune at koste 50 millioner kroner til eksempelvis forsørgelse, tvangsfjernelser, sagsbehandling og særlige støttefunktioner til børn.

Analysen viser også, at om få år så er hver tredje indbygger på Lolland over 65 år, mens de unge flytter væk. Og i følge Emilie Agner Damm, så gælder det blandt andet for kommuner som Lolland om at holde på de unge, hvis de skal have vendt statistikkerne.

Annonce:

- Det gælder bl.a. om at give de unge nogle bedre uddannelsesmuligheder. Det man kan se er, at rigtig mange bliver boende omkring det område, hvor de tager en uddannelse. Hvis der var bedre muligheder for at uddanne sig på Lolland, kunne man forestille sig, at nogle af de ressourcestærke unge rent faktisk også vil blive bagefter, siger hun.

Lolland Kommune er i den grad også presset på økonomien. Selv om skatteprocenten er blandt landets højeste, kan indtægterne slet ikke følge med udgifterne. De sidste fire år i træk har kommunen derfor haft underskud på sammenlagt 136 millioner kroner. Ifølge den seneste årsrapport betyder det, at lollikkerne ikke længere kan betale de løbende afdrag på kommunens lån.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) eller økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll(LA), da de i følge deres presserådgivere er på ferie.

***

Borgmester: – Kommunen er ved at gå på røven

Borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), fortæller til Ekstra Bladet, at kommunens helt store udfordring er befolkningssammensætningen og statens udligningssystem, der skal sikre kommunerne mere ensartede vilkår.

Annonce:

- Hvert år er der cirka 1800 mennesker, der flytter fra kommunen, og der kommer 1600 til. Ud af dem er 2/3 dele afhængige af fællesskabet, eksempelvis børn, pensionister og kontanthjælpsmodtagere. Kun hver tredje er i arbejde.

- Vi kan også se, at 2/3 af de 280 børn - der kom hertil sidste år - havde en børnesag med fra andre kommuner, som vi skal forholde os til.

- Og her rammer udligningen skævt. Vi bliver ikke fuldt ud kompenseret for de udgifter, som vi har, når vi samtidig bliver færre skatteborgere på Lolland. Vi bliver cirka gennem udligning kompenseret med 91 øre for hver krone vi har i udgifter, og så skal jeg altså finde de resterende ni øre til de her børn eller kontanthjælpsmodtagere koster, siger han.

Artiklen forsætter under billedet...

Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (A). Foto: Stine Tidsvilde
Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (A). Foto: Stine Tidsvilde

Forbigået
Holger Schou Rasmussen understreger dog også, at rigtig mange borgere på Lolland har det godt:

Annonce:

- Vi er i den lidt underlige situation, at kommunen er ved at gå på røven, fordi vi skal løfte den her sociale udfordring, som vi ofte får fra resten af landet, men dem der er i beskæftigelse, har det fremragende. De har masser af penge i overskud, og der er job til stort set alle uddannelser.

Borgmesteren fremhæver også, at Lolland er blevet hårdt ramt, når statslige funktioner er blevet centraliseret: 

- Vi har fået fjernet 600 regionale og statslige arbejdspladser de sidste år gennem blandt andet domstol- og politireform, og vi har kun fået 30 tilbage i forbindelse med statens udflytning af arbejdspladser. Det argumentet vi hører er, at Lolland ligger for langt væk, men det gør Hjørring åbenbart ikke?

- Vi havde eksempelvis gerne set vi havde fået et af de nye skattecentre. Det ville i den grad have understøttet os, men i stedet flytter man det gud hjælpe mig et til Roskilde, der i forvejen har universitet.

Udover at blive tilgodeset bedre af staten sætter borgmesteren sin lid til den planlagte Femern-forbindelse:

Annonce:

- Det kan ændre paradigmet fuldstændigt er, at vi får Femern-forbindelsen. Metropoler som København og Hamburg er nødt til at kunne vokse sammen, og der ligger vi lige midt i mellem. Lige så snart det byggeri går i gang, hvilket formentlig sker i sommeren 2020, så vil det i 10 år vælte ind med arbejdspladser omkring, 5-6.000 om året. De mennesker skal vi have overbevist om at blive på Lolland.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: