Annonce:
Annonce:

Ny TV2-profil ind i minister-konflikt: Ole Birk bør gå af for uduelighed

Transportministerens 'udfald' mod Michael Kristiansen er trist, lyder det i kortfattet analyse fra Peter Mogensen, der anbefaler, at transportministeren trækker sig fra posten

Transportministeren er kommet med et trist udfald mod TV2-ekspert Michael Kristiansen, mener TV2-makkeren Peter Mogensen. Han fastslår samtidig, at det tager lang tid at blive trampet til døde af en flok gæs. Foto: All Over/Lars H. Laursen/ritzau/Jens Dresling
Transportministeren er kommet med et trist udfald mod TV2-ekspert Michael Kristiansen, mener TV2-makkeren Peter Mogensen. Han fastslår samtidig, at det tager lang tid at blive trampet til døde af en flok gæs. Foto: All Over/Lars H. Laursen/ritzau/Jens Dresling
Annonce:
Følg Politik

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) bør trække sig fra sin post på grund af uduelighed.

Sådan lyder det fra TV2's faste politiske ekspert Peter Mogensen i en analyse på twitter.

Dermed kommer den mangeårige TV2-kommentator sin nære forretningspartner og kollega i fjernsynsprogrammet 'Tirsdagsanalysen', Michael Kristiansen, til undsætning i konflikten med transportminister Ole Birk Olesen.

'Om OBO’s triste udfald mod Kristiansen: det er en langsom død at blive trampet ihjel af gæs...manden bør i øvrigt (stadig) gå af for uduelighed', skriver Peter Mogensen med vanlig sans for metaforer. (artiklen fortsætter under billedet)

Annonce:

Som Ekstra Bladet kunne fortælle tirsdag, så mener Ole Birk Olesen, at TV2 bør varedeklarere Michael Kristiansens forskellige kasketter for TV2-seerne. På den ene side er Kristiansen nemlig lobbyist for erhvervslivet, og på den anden side er han fast politisk ekspert på TV2.  (artiklen fortsætter under billedet)

Tirsdagsanalysen på TV 2 News. Michael Kristiansen (th) kalder transportministeren 'komplet uduelig'. Dermed har to ud af tre faste værter i Tirsdagsanalysen kaldt Ole Birk for uduelig. I midten ses studieværten Anne Vig. Foto: TV2
Tirsdagsanalysen på TV 2 News. Michael Kristiansen (th) kalder transportministeren 'komplet uduelig'. Dermed har to ud af tre faste værter i Tirsdagsanalysen kaldt Ole Birk for uduelig. I midten ses studieværten Anne Vig. Foto: TV2
 

Seerne bør ifølge Ole Birk Olesen have oplyst, at Michael Kristiansen har kunder, som meget direkte forsøger at påvirke den politiske proces. 

Eksempelvis har Kristiansen rederiet Scandlines som kunde. Netop dette rederi har længe ligget i åben krig med Ole Birk Olesen om Femern-forbindelsen.

Michael Kristiansen har forgæves forsøgt at arrangere møder med Ole Birk på vegne af Scandlines.

Midt under den usædvanligt hårde konflikt mellem Scandlines og LA-ministeren har Michael Kristiansen flere gange været ude med riven efter OIe Birk Olesen. For åben skærm har Kristiansen både foreslået ministeren fyret og kædet ham utvetydigt sammen med læk af dybt fortrolige regeringsdokumenter.

Annonce:

Jeg koster ham måske penge
Ole Birk Olesen kæder den hårde medfart i Tirsdagsanalysen sammen med, at han ikke vil hjælpe Kristiansen med at tjene penge i lobbyfirmaet. 

- Han kan måske ikke tjene de penge, som han ellers ville kunne tjene. Det kan resultere i, at han vil prøve at få mig fjernet som minister – og så i stedet få en transportminister, som vil være interesseret i at holde møder med ham, lyder en del af kritikken fra LA-ministeren.

Anklage om skjult lobbyisme på News: Minister i krig med TV2-profil

Både kanal-chef på News, Ulla Pors og Michael Kristiansen afviser dog, at det er noget problem. Hverken journalistisk eller etisk, så længe der ikke blev sagt Scandlines eller Femern i programmerne. 

Kanal-chef Ulla Pors forklarede tidligere torsdag på Radio24syv, at hun ikke anerkender muligheden for mere subtile og langsigtede former for lobbyisme eller politisk interessevaretagelse: Eksempelvis at svække en politiker, som lobbyistens kunde har en politisk modsætning til.

Annonce:

Professor i journalistik Mark Ørsten ved RUC er dog helt uenig. Han mener netop, at sagen om Kristiansens lobbyarbejde for Scandlines og simultane ministerkritik skader TV2's troværdighed. Alene fordi mistanken om inhabilitet er blevet rejst.

Private forretningspartnere
Makker-parret Mogensen & Kristiansen er tæt forbundet uden for News-studiet - og afhængig af gensidig økonomisk succes.

De ejer et PR- og kommunikationsfirma i fælleskab; 'Mogensen & Kristiansen på nettet'.

Det er et såkaldt interessentskab, hvor ejerne hæfter personligt, uden begrænsning og solidarisk for virksomhedens forpligtelser. 

Det fælles firma deler adresse med Michael Kristiansens selskab, Kristiansen+Partners, der har Scandlines som kunde.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Peter Mogensen via hans pressemedarbejder.

Professor i journalistik: Skader TV2’s troværdighed

Foto: PR
Foto: PR

TV2 burde have oplyst seerne om Michael Kristiansens økonomiske interesser inden for transportområdet, da han kritiserede Ole Birk Olesen i ’Tirsdagsanalysen’. 

Det forklarer professor i journalistik Mark Ørsten fra RUC:

– Det er enormt vigtigt, at vores nyhedsmedier fremstår saglige og objektive i deres kritik. Her er så en mand, som arbejder aktivt som lobbyist, og som repræsenterer en modsætning til en minister. Så det ville være smart af TV2 at oplyse det til seerne. 

– Det smarteste havde nok været, at Michael Kristiansen havde trukket sig fra at kommentere på Ole Birk og overladt det til Peter Mogensen. Eller at TV2 havde haft en anden kommentator i studiet. 

– Så ville man være helt sikker på, at man ikke oplevede en sammenblanding, og TV2 ville være sikker på, at en relevant kritik af en minister ikke ville drukne anklager om interessesammenfald, siger Mark Ørsten.

– De snakkede ikke om Femern og Scandlines i programmet?

– Men de snakker om Ole Birk. Jeg har bemærket, at de går hårdt til ham. Det er selvfølgelig en voldsom kritik at foreslå, at en minister skal gå af. Der ville det være i TV2’s interesse at deklarere et potentielt interessesammenfald. Ellers risikerer man, at der stilles spørgsmål ved TV2’s troværdighed, siger Mark Ørsten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: